برای مشاوره نحوه نوشتن توصیه نامه تحصیلی
برای مشاوره نحوه نوشتن توصیه نامه تحصیلی
افرادی که قصد تحصیل در یکی از کشورهای خارجی را دارند، باید مراحل و مسیر دشواری را برای رسیدن به اهداف خود بپیمایند. در این میان متقاضیان تحصیل در مقطع دکتری و گاها کارشناسی ارشد باید مدارک لازم برای پذیرش در دانشگاه مورد نظر را تهیه و فراهم سازد که یکی از این مدارک " توصیه نامه " می باشد.
توصیه نامه تحصیلی و نحوه نگارش آن برای متقاضیان دریافت بورسیه و اخذ پذیرش در دانشگاه های خارج از کشور از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. برای اینکه بتوان یک توصیه نامه خوب ارائه داد در ابتدا می بایست در رابطه به ماهیت اینکه "توصیه نامه چیست" آشنا شد و سپس از اشتباهات رایج در آن دانست. در این مقاله به تعریف توصیه نامه و نحوه نوشتن آن اشاره شده، همچنین یک نمونه متن ریکامندیشن به زبان فارسی و انگلیسی در متن مقاله آورده شده است.
توصیه نامه چیست
برای اینکه بتوان یک توصیه نامه خوب و عالی برای اخذ پذیرش در کشورهای خارجی ارائه داد در مرحله اول باید با مفهوم توصیه نامه آشنا شد. توصیه نامه معنای واژه Recommendation Letter می باشد که ترجمه تحت الفظی آن برابر با سفارش نامه می باشد. این توصیه نامه یا همان سفارش نامه معمولا در انواع متفاوت در مقاطع تحصیلی مختلف ارائه داده می شود که اهداف گوناگونی را در بر می گیرد. داشتن توصیه نامه برای دانشجویانی که درصدد اخذ پذیرش در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه های خارج از کشور هستند، الزامی می باشد.
در پاسخ به این سوال که ذهن بسیاری از دانشجویان مهاجر را به خود مشغول می سازد تا بدانند که توصیه نامه چیست باید گفت که سفارش نامه یا همان ریکامندیشن لتر، نامه ای می باشد که از سوی فردی با سواد علمی بالا نوشته شده و نظر و عملکرد خود را نسبت به فرد متقاضی در این نامه توضیح و بیان می کند. دانشجویان متقاضی مهاجرت تحصیلی معمولا از اساتید دانشگاهی خود اقدام به دریافت توصیه نامه می کنند.
سایت های بسیاری وجود دارند که متن توصیه نامه تحصیلی را به صورت پیش فرض در اختیار دانشجوی داوطلب تحصیل در خارج از کشور قرار می دهد و او می تواند از آن یک نسخه پرینت تهیه کرده و توصیه نامه را به یکی از اساتید دانشگاه داده تا فرم آن را تکمیل کند. پس از تکمیل فرم توصیه نامه آن را به صورت مهر و موم شده به دانشگاه مورد نظر ارسال خواهد کرد. همچنین، برخی از دانشگاه های خارج از کشور فرم هایی را به صورت آماده تهیه کرده و آن را به متقاضیان پیشنهاد داده تا در صورت تکمیل برای دانشگاه مورد نظر ارسال نمایند.
بر اساس آمارهای موجود از نحوه پذیرش توصیه نامه ها در دانشگاه های خارجی، پیشنهاد می شود تا سفارش نامه توسط 3 استاد با درجه علمی بالا پر شود و مهر دانشگاه به همراه امضای استاد بر روی این سفارش ها درج شود. پس از اتمام این مراحل، توصیه نامه را در پاکت های مخصوص قرار داده تا در زمان مناسب به ارسال آن برای دانشگاه مورد نظر پرداخته شود.
اهمیت توصیه نامه
دانشجویانی که به امید پذیرش در دانشگاه های خارج از کشور اقدام به دریافت توصیه نامه می کنند باید بدانند که اهمیت نگارش در توصیه نامه بسیار بالاتر از دریافت آن می باشد. این درست است که شانس موفقیت در پذیرش دانشگاهی خارج از کشور، با افرادی می باشد که رزومه ای قوی تر نسبت به سایر داوطلبان دارند، اما داشتن توصیه نامه به منزله اعتبار دانشجو بوده و به دیده شدن مهارت ها و توانایی های وی در دانشگاه مورد نظر کمک شایانی می کند.
اهمیت توصیه نامه جایی مشخص می شود که دانشجو نتواند با ارائه مدرک مهارت های خود را ثابت کند. در واقع ارائه یک توصیه نامه تحصیلی پربار می تواند به ویژگی های شاخص داوطلب اشاره کرده و به دلیل اعتباری که توصیه نامه ها دارند می توان از آن برای اثبات مهارت ها استفاده کرد.
یکی از دلایلی که اهمیت توصیه نامه را در درجات برتر قرار داده است، وجود مهر و امضای استادی می باشد که آن را تایید کرده است. به طور کلی، توصیه نامه ها به عنوان ضمانت نامه ای از سوی فردی عالم ارائه داده می شوند که از آن طریق می توان به توانمندی ها و ارزش های دانشجو بدون تردید اشاره کرد.
لازم به ذکر است گاهی به دلیل مشغله کاری و نبود وقت برای تهیه توصیه نامه توسط استاد، از دانشجو خواسته می شود تا متن سفارش نامه را نوشته و برای استاد مد نظر ارسال نماید تا آن را امضا کند. در این مواقع بهتر است از انجام این کار جلوگیری کرده و تا زمانی که استاد وقت کافی برای نوشتن توصیه نامه را داشته باشد، صبر کرد.
نحوه نوشتن توصیه نامه تحصیلی
برای نوشتن توصیه نامه باید یک قالب و فرمت خاصی را رعایت کرده تا بتوان سفارش نامه کامل و گیرایی را برای دانشگاه مورد نظر ارسال نمود. همچنین حین نوشتن توصیه نامه می بایست به نکات بسیار مهمی اشاره کرد که در این بخش از مقاله به نحوه نوشتن توصیه نامه تحصیلی پرداخته شده تا داوطلبان از اشتباهات رایج در توصیه نامه جلوگیری کرده و ریکامدیشنی با محتوای مناسب را تهیه کنند. در ادامه یک نمونه توصیه نامه فارسی استاد برای دانشجو، جهت آشنایی بیشتر آمده است.
جهت دریافت نمونه توصیه نامه تحصیلی کلیک کنید.
تعداد کلمات توصیه نامه ها اغلب 400 الی 500 کلمه می باشند، اما نکته بسیار مهم اینجاست که تعداد کلمه در سفارش نامه ها آنقدر مهم نیست که نحوه نگارش مهم می باشد. با توجه به اهمیت توصیه نامه، بهتر است آن توسط کسی نوشته شود که با انواع توصیه نامه ها آشنایی داشته و سابقه نوشتن آن را داشته باشد.
شخصی را باید برای نوشتن توصیه نامه تحصیلی انتخاب نمود که متقاضی را به طور کامل بشناسد و از مهارت ها و توانایی های وی باخبر باشد. از آنجایی که اکثر اساتید وقت کافی برای نوشتن توصیه نامه متقاضی ندارد، بهتر است فردی را انتخاب کرد که زمان کافی برای نوشتن توصیه نامه با دقت لازم را داشته باشد.
توصیه نامه دکتری
توصیه نامه ها به چند دسته تقسیم بندی می شود که در نوع خود، توصیه نامه دکتری جزو مهم ترین و پرکاربردترین سفارش نامه هایی می باشد که دانشجویان این مقطع با آن سرو کار دارند. اما سوال اینجاست که این توصیه نامه تحصیلی چیست و چه کسانی می توانند آن را بنویسند؟ در ادامه به بررسی این موضوع پرداخته و پاسخ این دو سوال داده شده است.
توصیه نامه دکتری همان سفارش نامه ای می باشد که یکی از اساتید دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و یا همان دکتری، در مورد دانشجوی متقاضی می نویسد و ویژگی های وی را برای اخذ پذیرش و تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور بیان می کند. اغلب بهتر است این توصیه نامه ها توسط اساتید مقاطع سابق نوشته شود، چرا که شناخت آنها نسبت به دانشجوی متقاضی بیشتر بوده و واحدهای درسی متفاوتی با آنها گذرانده شده است. نکته اصلی اینجاست که در اکثر موارد برای مصاحبه دکتری، دو توصیه نامه ارائه داده می شود که بهتر است یکی از انها را استاد قبلی و یکی دیگر را استاد راهنمای پایان نامه نگارش کنند.
نمونه متن توصیه نامه
برای اینکه بتوان با توصیه نامه ها آشنایی بیشتری پیدا کرد، کافیست چند نمونه از آنها را در اینترنت جستجو کرده و با نحوه نگارش و قالب بندی و فرمت های آنها آشنا شد. دانشجویانی که قصد نوشتن توصیه نامه تحصیلی خود را دارند، می توانند به کمک این توصیه نامه ها، جملات و ساختار بهتری را داشته باشند. هرچند گفته می شود که بهتر است از ابتدای توصیه نامه ها را به اساتید سپرد تا در نحوه نگارش مشکلی ایجاد نشود.
در این بخش از مقاله یک نمونه از متن درخواست توصیه نامه از استاد به زبان فارسی ارائه شده تا به دانشجو در راستای آشنایی با ساختار توصیه نامه یا همان ریکامندیشن لتر کمک کرده شود.
با سلام
بدین وسیله تأیید می گردد که سرکار خانم/جناب آقای … که مقطع کارشناسی/کارشناسی ارشد خود را در دانشگاه … به اتمام رسانده اند در طول دوران تحصیل خود از جمله دانشجویان بسیار سختکوش، با استعداد و پرانگیزه گروه … بوده اند. نامبرده دروسی را نیز با اینجانب داشته اند و در تمامی این دروس جزو دانشجویان بسیار شاخص و ممتاز بوده اند. براین اساس و باتوجه به شناختی که اینجانب از شخصیت اجتماعی ارزشمند ایشان دارم ایشان را برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری آن دانشگاه معظم و هر دانشگاه تراز اول دیگری قویا توصیه می کنم. تردیدی ندارم که در آینده ای نزدیک شاهد شکوفایی استعداد شگرف ایشان در سایه پشتکار، سخت کوشی و توکل به خداوند متعال خواهیم بود.
با احترام فراوان …. (نام استاد)
استاد گروه …
دانشگاه …
آدرس ایمیل
شماره تماس
برخی از دانشجویان به دلیل وجود اشتباهات بسیار ناشی از کم دقتی و مورد تایید نبودن توصیه نامه های خود با ریجکتی ویزا مواجه می شوند که برای رفع آنها باید در زمانی دیگر اقدام نمایند.
نمونه توصیه نامه تحصیلی انگلیسی
دانشجویانی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند نیز برای دریافت ویزای تحصیلی و همچنین اخذ پذیرش دانشگاه مورد نظر، می بایست توصیه نامه خود را ارائه داده و در صورت تایید این توصیه نامه و مدارک ارسالی دیگر شانس بهتری برای پذیرش را داشته باشند. در این بخش، یک نمونه نمونه توصیه نامه تحصیلی انگلیسی word به زبان انگلیسی قرار داده شده تا متقاضیان در صورت مشاهده سفارش نامه از صحت آن مطمئن شوند.
To whom it may concern,
I have known Mr/Mrs …. since ….. (insert year for example 2010) as a graduate student in ….. (name of the university) at …… (name of the depatment). He/She has passed the ….. (name of the subject) with me where she/he was one of my top students.
She has successfully passed her MSc thesis titled “……” with me and has submitted several papers to international journals and conferences from her thesis. During this thesis, I found Mr/Mrs. …… a hard working student, interested in the subject, and with a very good perseverance. Her team work is excellent.
So it is a great pleasure for me to strongly recommend her to participate in a Ph.D program and I am sure that she can fulfill Ph.D with qualified excellent dissertation
Sincerely
SUPERVISOR NAME, Ph.D
FACULTY NAME University of …. Contact No Email
علاوه بر این، بهتر است دانشجویان از اشتباهات رایج توصیه نامه ها آگاه بوده و در صورت مشاهده این اشتباهات نسبت به اصلاح آنها اقدام نمایند. برخی از این اشکالات رایج می توان به انتخاب توصیه گر اشتباه توسط متقاضی، ندادن وقت کافی برای نگارش توصیه نامه به توصیه گر، استفاده از لحن خشک توسط توصیه گر و معتبر نشان ندادن داوطلب اشاره کرد. بنابراین توصیه می شود برای نوشتن و یا درخواست توصیه نامه از اساتید، دقت لازم و کافی را داشته باشند.
فرم توصیه نامه
همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره شده است، یکی از اقداماتی که داوطلبان تحصیل در خارج از کشور در هریک از مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و یا دکتری می بایست آن را انجام دهند، در ارتباط با توصیه نامه تحصیلی می باشد. در همین راستا می توان گفت که داشتن توصیه نامه می تواند یکی از مهم ترین عوامل جهت دیده شدن مهارت، دانش و ... دانشجو باشد.
جهت دریافت نمونه فرم توصیه نامه کلیک کنید.
قابل توجه است که فرم توصیه نامه تحصیلی دانشجویان توسط اساتید دانشگاه تکمیل خواهد شد. بدین منظور که داوطلبان می بایست جهت دریافت توصیه نامه به واحد آموزش دانشگاه خود مراجعه کرده و پس از صدور این فرم، آن را به استاد موردنظر خود تحویل دهند. لذا جهت آشنایی دانشجویان با متن درخواست توصیه نامه از استاد، نمونه آن در این مقاله ارائه شده است.
در این راستا کارشناسان مرکز مشاوره تحصیل در خارج از کشور اپلایتو می توانند در کلیه مراحل نحوه نوشتن توصیه نامه همراه متقاضیان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی اپلایتو پاسخگوی سوالات و شبهات در این زمینه باشند. همچنین متقاضیان می توانند با عضویت در کانال تلگرام و صفحه مجازی اینستاگرام از آخرین اخبار مرتبط با اهمیت توصیه نامه و مهارت نوشتن آن مطلع شوند.