برای مشاوره خوابگاه دانشجویی در ترکیه
برای مشاوره خوابگاه دانشجویی در ترکیه
ترکیه به دلیل برخورداری از کیفیت تحصیل و سطح زندگی مناسب به مکانی جذاب برای بسیاری از افراد به ویژه دانشجویان اتباع کشورهای حاشیه خلیج فارس تبدیل شده است. هزینه پایین تحصیل در دانشگاه های ترکیه در مقایسه با کشورهای اروپایی و آمریکایی یکی از دلایل اصلی تمایل دانشجویان به مهاجرت و ادامه تحصیل در این کشور است.
قطعا یکی از چالش های دانشجویان مهاجر، بحث اسکان آن ها است و اکثر افراد به دنبال پیدا کردن خوابگاه دانشجویی در ترکیه خواهند بود. در این مقاله به مسائل ضروری در این مورد همچون انواع خوابگاه های دانشجویی ترکیه، شرایط و هزینه اقامت در آن ها، امکانات موجود در خوابگاه های این کشور و مباحث مهم از این دست پرداخته شده است.
شرایط خوابگاه دانشجویی در ترکیه
دانشجویان ایرانی بسیاری هم اکنون در حال برنامه ریزی برای مهاجرت و تحصیل در ترکیه می باشند و یا تحصیل در این کشور را جزو برنامه های آینده خود در نظر گرفته اند. معمولا برای اسکان در ترکیه مناسب ترین و اولین گزینه ای که به ذهن هر فردی می رسد، استفاده از خوابگاه های دانشجویی است. بنابراین لازم است که دانشجویان در مورد شرایط خوابگاه دانشجویی در ترکیه نیز اطلاعات کافی را داشته باشند.
خوابگاه دانشجویی در ترکیه طیف وسیعی را شامل می شود که هر دانشجو با توجه به نیاز و معیارهای مورد نظر خود می تواند یک گزینه را برای اسکان انتخاب نماید. باید توجه داشت که هر یک از اقامتگاه های دانشجویی در این کشور مقررات و شرایط بخصوصی را دارند که فرد برای اقامت در آن ها باید کاملا با این شرایط و ضوابط موافقت نموده و قوانین آن ها را رعایت کند.
معمولا تمامی دانشگاه های ترکیه دارای اقامتگاه های وابسته به دانشگاه هستند و بسته به ظرفیت اسکان آن ها، دانشجویان می توانند برای اقامت در آن درخواست دهند. اولین شرط برای اسکان در خوابگاه دانشجویی ترکیه این است که فرد می بایست دانشجوی آن دانشگاه باشد و در حقیقت دانشگاه ترکیه ای او را پذیرفته باشد.
دانشجویان تنها در طول مدت تحصیل خود حق زندگی در خوابگاه را خواهند داشت و بلافاصله پس از اتمام بازه تحصیلی خود می بایست از خوابگاه خارج شوند. تنها، افرادی قادر به اسکان مجدد در خوابگاه خواهند بود که در مقطع جدید پذیرفته شده باشند.
یکی از شرایط خوابگاه دانشجویی در ترکیه، انعطاف پذیری برای زندگی جمعی است. با توجه به این که خوابگاه های دانشجویی معمولا شلوغ هستند، اهمیت به مسائل شخصی همچون نظافت و بهداشت فردی و داشتن برنامه ریزی مناسب برای مطالعه و استراحت اهمیت زیادی دارد. افرادی که قصد خرید یا اجاره یک محل سکونت در ترکیه را داشته باشند با چنین محدودیت هایی مواجه نخواهند بود.
هزینه خوابگاه دانشجویی در ترکیه
بدیهی است که مسائل مالی و هزینه های اقامت در ترکیه یک پرسش مهم برای عده زیادی از دانشجویان است. هزینه خوابگاه دانشجویی در ترکیه به پارامترهای زیادی وابسته است. به عنوان نمونه، نوع خوابگاه، امکانات قابل ارائه، میزان نزدیکی به دانشگاه، اندازه اتاق ها و تعداد نفرات آن ها، امکانات اینترنت، غذا و غیره از جمله مهم ترین عوامل ایجاد تفاوت قیمت در بین خوابگاه های دانشجویی هستند. هرچه امکانات یک خوابگاه بیشتر باشد و زندگی دانشجویی در آن راحت تر باشد، اقامت در آن نیز گران تر است. افراد می توانند از طریق کار دانشجویی در ترکیه بخشی از این هزینه را تامین نمایند.
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در هزینه خوابگاه دانشجویی ترکیه، شهر محل اسکان دانشجویان است. قطعا اسکان و زندگی در برخی شهرهای بزرگتر و پیشرفته تر ترکیه نیاز به پرداخت مبالغ بیشتری خواهد داشت. در جدول زیر میانگین هزینه خوابگاه دانشجویی برای هر نوع اسکان آورده شده است.
هزینه اقامت ماهانه به لیر ترکیه | نوع اقامت |
200 تا 500 لیر |
خوابگاه دولتی |
250 تا 350 لیر |
خوابگاه وقفی |
1500 تا 2500 لیر |
خوابگاه خصوصی |
1700 تا 5000 لیر |
اجاره آپارتمان 1 خواب در مرکز شهر |
1000 تا 3000 لیر |
اجاره آپارتمان 1 خوابه در اطراف شهر |
2100 تا 12000 لیر |
اجاره آپارتمان 3 خوابه در مرکز شهر |
1800 تا 6000 لیر |
اجاره آپارتمان 3 خوابه در اطراف شهر |
علاوه بر کشور ترکیه، دانشجویانی که در کشورهای دیگر همچون کانادا مشغول به تحصیل می باشند می توانند جهت ثبت نام و رزرو خوابگاه دانشجویی به دانشگاه های مورد پذیرش درخواست خود را ارسال کرده تا در صورت تایید، اقدامات لازم برای اخذ خوابگاه را انجام دهند.
انواع خوابگاه دانشجویی در ترکیه
با توجه به توضیحات گفته شده در بخش قبل، به طور کلی می توان انواع خوابگاه دانشجویی در ترکیه را به 3 دسته دولتی، خصوصی و وقفی (Vakif) تقسیم بندی کرد. این خوابگاه ها به ویژه از نظر هزینه و امکانات با یکدیگر تفاوت هایی دارند. هر یک از این اقامتگاه ها به طور جزئی تر در ادامه مورد بررسی قرار گرفته است.
همانطور که از نام این خوابگاه ها مشخص است، این اقامتگاه ها تنها برای دانشجویانی در نظر گرفته شده است که در دانشگاه های دولتی ترکیه در حال تحصیل هستند. در حالت کلی امکانات این خوابگاه ها به اندازه خوابگاه های خصوصی یا مجلل ترکیه نیست، اما به دلیل حمایت های دانشگاه از دانشجویان می توان آن ها را به عنوان یک گزینه اقتصادی و به صرفه در نظر گرفت.
از جمله نکات مثبت خوابگاه دانشجویی دولتی در ترکیه (KYK) این است که به دلیل مجاورت خوابگاه ها با ساختمان های دانشگاه، دانشجویان برای حمل و نقل با مشکل چندانی مواجه نخواهند بود. از طرفی اقامت دانشجویان پسر و دختر به صورت جداگانه است. علاوه بر این، خدمات مورد نیاز دانشجویان در خوابگاه های دولتی همچون سرو وعده های غذایی، اینترنت، امکانات لباسشویی و نظافت یا به صورت رایگان و یا با هزینه های بسیار پایین در اختیار دانشجویان قرار می گیرد.
خوابگاه دانشجویی خصوصی در ترکیه هیچ گونه وابستگی به دولت نداشته و از طرف شرکت ها یا نهادهای خصوصی این کشور برای کمک به اسکان دانشجویان دایر شده اند. طبیعتا هزینه هایی که برای اسکان در این خوابگاه ها از دانشجویان اخذ می شود تفاوت زیادی با خوابگاه های دولتی داشته و ممکن است برخی قادر به پرداخت این هزینه ها نباشند.
صرف نظر از مسئله هزینه خوابگاه های خصوصی، این اقامتگاه ها عموما تجهیزات پیشرفته تر و خدمات گسترده تری به افراد ارائه می دهند و آزادی عمل بیشتری دارند. تعداد افراد هم اتاقی در خوابگاه های خصوصی معمولا توسط دانشجویان قابل انتخاب است، به شرط این که هزینه لازم برای رزرو اتاق های خلوت تر پرداخت گردد. سایر امکانات این خوابگاه ها شامل استخر، امکانات ورزشی عالی و غیره می شود. البته سرو وعده صبحانه، استفاده از اینترنت و همچنین نظافت محیط در اکثر این خوابگاه ها رایگان است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دریافت مجوز خروج از کشور می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
سومین نوع از خوابگاه های دانشجویی، خوابگاه دانشجویی وقفی یا وکیف در ترکیه است که به آن Vakif Student Dormitory نیز گفته می شود. این خوابگاه ها برای بسیاری از دانشجویان بین المللی یک گزینه جالب و جدید به شمار می روند در صورتی که در ترکیه بسیار متداول هستند.
خوابگاه های وقفی ترکیه تحت حمایت و پوشش سازمان های خیریه و مذهبی ترکیه می باشند. این خوابگاه ها تا کنون تنها در 3 شهر آنتالیا، استانبول و ازمیر دایر شده اند و در تمامی شهرهای این کشور وجود ندارد. هزینه اقامت در خوابگاه وکیف ترکیه بسیار مناسب تر از خوابگاه های خصوصی بوده و چیزی مشابه با خوابگاه های دولتی دانشگاه ها است. علی رغم ارائه امکانات تغذیه ای، نظافت و اسکان مناسب، شرایط و قوانین حاکم بر این خوابگاه ها آن ها را از خوابگاه های دولتی متمایز می کند.
دانشجویانی که قصد اسکان در خوابگاه های وقفی ترکیه را دارند می بایست مطابق با قوانین این اقامتگاه ها در ابتدا در یک مصاحبه ورودی شرکت کنند. در این خوابگاه ها امنیت مناسبی برای دانشجویان برقرار بوده و حتی تخفیفاتی نیز برای برخی افراد در نظر گرفته می شود.
خوابگاه دانشجویی وقفی ترکیه رفت و آمد و فعالیت های دانشجویان با محدودیت بیشتری مواجه بوده و ساکنین ملزم به پذیرش و رعایت قوانین سختگیرانه تری خواهند بود. این نکته مهم را نیز باید در نظر داشت که در این خوابگاه ها خدمات اینترنت ارائه نمی گردد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه دریافت پاسپورت ترکیه می توانید مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده ایم، مطالعه نمایید.
نحوه درخواست خوابگاه دانشجویی در ترکیه
با توجه به این مسئله که دولت ترکیه مستقیما روی خوابگاه های دولتی این کشور کنترل و نظارت دارد، درخواست برای این اقامت در این خوابگاه ها از سایر گزینه های اقامتی بیشتر است. مهم ترین خصوصیتی که باعث افزایش تقاضاها برای ثبت نام در این خوابگاه ها می شود، نرخ پایین اجاره بهای آن ها نسبت به خوابگاه های خصوصی و یا اجاره خانه در ترکیه است.
قبل از پرداختن به نحوه درخواست خوابگاه دانشجویی در ترکیه، دانشجویان متقاضی سکونت در خوابگاه های دولتی باید به نحوی با مسئولان خوابگاه ارتباط برقرار کرده و در مورد قوانین و امکانات خوابگاه دانشگاه خود اطلاعاتی کسب کنند. در صورتی که دانشجو از قبل اطلاعات لازم را در مورد محل اقامت خود به دست نیاورده باشد ممکن است با مشکلاتی در کشور ترکیه مواجه شود.
پس از اطلاع از شرایط و تجهیزات خوابگاه دولتی، دانشجوی متقاضی می بایست قبل از شروع سال تحصیلی درخواست اسکان خود را از طریق سامانه سازمان خوابگاه های ترکیه ارسال نماید. این درخواست از طرف دانشگاه و خوابگاه دولتی مورد بررسی قرار گرفته و در صورت داشتن شرایط لازم برای دانشجو اسکان در نظر گرفته می شود. در صورتی که ظرفیت خوابگاه ها تکمیل شده باشد، دانشجو می تواند به خوابگاه های خصوصی یا وقفی مراجعه کرده و بر طبق قوانین این اقامتگاه ها اسکان یابد.
خوابگاه های دولتی ترکیه قبل از اسکان دانشجویان مبالغی را به عنوان هزینه رزرو اتاق از آن ها دریافت می نمایند. دانشجویان دانشگاه های دولتی که در خوابگاه های دانشگاه ساکن شده باشند ملزم به پرداخت اجاره بهای خوابگاه به صورت ماهانه هستند. البته مبلغی که افراد به عنوان رزرو اتاق می پردازند پس از اتمام سال تحصیلی به آن ها مسترد می گردد.
پاسپورت ها مدارکی قانونی هستند که هویت و اطلاعات فرد را برای انجام سفرهای خارجی اثبات می کنند. برای اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه گرفتن پاسپورت مقاله زیر را مطالعه کنید.
امکانات خوابگاه دانشجویی در ترکیه
همان گونه که در بخش های قبل بررسی شد، امکانات خوابگاه دانشجویی در ترکیه کاملا وابسته به نوع خوابگاه ارائه دهنده خدمات در این کشور است. برخی از خوابگاه های دولتی در طول سال برای دوره های تابستانی نیز باز هستند که البته سکونت در خوابگاه در ایام تعطیلات تابستان، مستلزم ثبت نام زودتر در دوره های تابستانی است. یکی از نکات مثبت خوابگاه های دولتی امکان توزیع وعده های غذایی است ولی در خوابگاه های خصوصی چنین امکاناتی دیده نمی شود.
بر خلاف خوابگاه های وقفی ترکیه، دسترسی به اینترنت رایگان برای انجام کارهای درسی و غیردرسی در تمام خوابگاه های دانشجویی دولتی و یا خصوصی این کشور فراهم بوده و خدمات نظافت و خشکشویی نیز به صورت رایگان برای دانشجویان انجام می گیرد. علاوه بر این متخصصان بر طبق برنامه ریزی های معینی به دانشجویان خدمات حمایتی روانی و اجتماعی ارائه می دهند.
در خوابگاه های دولتی می توان به مدت 10 روز در خوابگاه دانشجویی دولتی دیگری نیز مهمان شد. یکی از معایب مهم اسکان در اقامتگاه های دولتی دانشگاه های ترکیه، افزایش تعداد دانشجویان در هر اتاق است که در برخی اتاق ها تا 8 نفر نیز گنجانده می شوند. این مسئله مانعی برای تمرکز در مطالعه دانشجویان است.
ریجکت در لغت به معنای عدم پذیرش و رد شدن می باشد و ریجکت ویزا به معنی رد درخواست دریافت ویزاست. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه نمایید.
مزایای خوابگاه دانشجویی در ترکیه
در کنار امکانات مناسبی که خوابگاه های ترکیه برای دانشجویان فراهم می کنند، مزایای خوابگاه دانشجویی در ترکیه و اسکان در اقامتگاه های دانشجویی این کشور را می توان به نکات مثبت دیگری نیز بسط داد. اولین و قطعا مهم ترین مزیت این خوابگاه ها برای دانشجویان ترکی و یا دانشجویان سایر کشورها، هزینه معقول و به صرفه اجاره بهای آن ها است.
اگر فردی قصد اجاره یا خرید منزل در ترکیه را داشته باشد، علاوه بر اجاره های سنگین باید در اندیشه تامین مخارج خوراک، حمل و نقل، خدمات برق و آب و گاز، اینترنت و غیره نیز باشد. چنین مواردی در خوابگاه های دانشجویی ترکیه رایگان بوده و یا دانشجو نیازی به پرداخت هزینه های سنگین برای استفاده از آن نخواهد داشت.
علاوه بر این، نظافت و بهداشت محیط خوابگاه های دانشجویی تحت نظر دانشگاه و خوابگاه بوده و مرتبا به وضعیت بهداشتی دانشجویان رسیدگی می شود. یکی دیگر از مزیت های اسکان در خوابگاه های دانشجویی ترکیه، برخورداری از امنیت اجتماعی است، زیرا دانشجویان خارجی ممکن است نسبت به محیط جدید خود و یا اجاره خانه در این کشور بیم داشته باشند.
در این راستا کارشناسان مرکز مشاوره مهاجرت و تحصیل در خارج از کشور اپلایتو می توانند در کلیه مراحل اخذ خوابگاه دانشجویی در ترکیه همراه داوطلبان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی اپلایتو پاسخگوی سوالات و شبهات در این زمینه باشند. همچنین متقاضیان می توانند با عضویت در کانال تلگرام و صفحه مجازی اینستاگرام از آخرین اخبار مرتبط با دریافت مجوز حضور در خوابگاه دانشجویی در ترکیه مطلع شوند.
پاسخ مشاور: سلام. شما فقط اجازه دارین تا زمانی که در حال تحصیل هستین داخل خوابگاه اقامت داشته باشین.