برای مشاوره نحوه نوشتن رزومه
برای مشاوره نحوه نوشتن رزومه
با توجه به مهارت ها و دانشی که بسیاری از افراد پس از اتمام دوران تحصیلی خود و یا پس از پایان دوره های مهارتی داشته اند، حال به دنبال کار بوده که گاها بسیاری از این افراد در جستجوی کار در سایر کشورها غیر از کشور مبدا می باشند. حال تفاوتی ندارد؛ چه در ایران و چه در کشور دیگری قصد پیدا کردن شغل مناسب خود و یا حتی تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور را دارید، می بایست یک رزومه داشته باشید. داشتن رزومه نشان دهنده آن است که متقاضی در سال های پیشین به چه کارهایی مشغول بوده و یا چه مهارت هایی را فرا آموخته است. در این مقاله قصد داریم درباره نحوه نوشتن صحیح رزومه در انواع مختلف رزومه تحصیلی، رزومه کاری و سایر موارد بپردازیم.
رزومه چیست
با تمام شدن دوره های تحصیلی دانشجویان، بسیاری از آنها درصدد یافتن شغلی مناسب با رشته و مهارت خود می باشند. برای اینکه بتوان کارفرما را از مهارت ها و ویژگی های شخص آشنا کرد، متقاضی می بایست دست نوشته ای از سابقه تحصیلی و یا کاری خود را به همراه داشته و یا به صورت الکترونیکی برای مدیر ارسال نماید تا در صورت موافقت و دریافت تاییدیه اولیه برای مراحل بعدی آماده شود.
رزومه یکی از همین دست نوشته ها مانند کاورلتر و غیره به شمار می آید که با اصول و قوانین خاصی همراه می باشد. نگارش رزومه به آسانی امکان پذیر بوده و تمام افرادی که قصد نوشتن سابقه کاری و تحصیلی خود را دارند می توانند به راحتی با دانستن قواعد و اصول نوشتن رزومه، آن را تهیه کنند.
در واقع تعریف ساده ای از رزومه را می توان این چنین بیان کرد: رزومه یا کارنامک به سوابق تحصیلی اعم از تحصیل در مدارس و دانشگاه، و سابقه کاری فرد گفته می شود. رزومه حاوی اطلاعاتی از قبیل اطلاعات هویتی، چکیده ای از تجربیات شغلی و توانمندی های فرد می باشد. فرد متقاضی کار می بایست در راستای رزومه خود به دنبال کار باشد تا بتواند شغل مناسب تری را بر اساس توامندی خود پیدا کند.
انواع رزومه
امروزه با توجه به پیشرفت در فناوری، برای استخدام دیگر نیازی به مراجعه حضوری در شرکت ها و ارگان های دولتی و غیر دولتی نمی باشد. بسیاری از شرکت ها، دارای معیارهای خاصی می باشند که در صورت تطابق با آن می توان برای ارسال رزومه یا انگیزه نامه های تخصصی مانند انگیزه نامه رشته کامپیوتر و غیره اقدام نمود.
حال رزومه به خودی خود به چند نوع تقسیم می شود که دانستن قالب های آن خالی از لطف نبوده و ارائه یک رزومه خوب می تواند در تصمیم کارفرما تاثیر بسزایی بگذارد. رزومه ها می توانند در قالب ها و محتوای متفاوتی اعم از رزومه تحصیلی، رزومه های کاری و دیگر موارد باشند. در این بخش علاوه بر توضیح انواع رزومه قصد داریم به یکی از پرکاربردترین رزومه ای که می توان برای هر کاری از آن استفاده کرد، اشاره کنیم.
دانشجویانی که به دنبال کار می باشند و تا به حال سابقه کاری نداشته اند، می بایست مهارت ها و توامندی های خود را در قالب سال های تحصیلی خود به روی کاغذ بیاورند. بنابراین برای آنها بسیار مهم است که از نحوه نوشتن رزومه تحصیلی مناسب آگاه باشند و تمامی اصول نوشتاری و نگارشی را رعایت کنند.
رزومه تحصیلی شامل مواردی مانند اطلاعات شناسایی، سن و سال، وضعیت تاهل و همچنین رشته تحصیلی و گاها معدل شخص می شود. افرادی که در زمینه های هنری فعالیت دارد، باید به تهیه پورتفولیو هنری بپردازند. همچنین در برخی از رزومه های تحصیلی دیده شده است که مهارت هایی که دانشجو در طول دوران تحصیلی فرا گرفته است را وارد کرده تا نظر کارفرما را جلب نمایند.
از آنجایی که داشتن رزومه کاری برای متقاضیان جویای کار بسیار مهم می باشد، می توانند از انواع رزومه کاری های متفاوت استفاده کنند. گفتنی است رزومه کاری در قالب ها و ظاهرهای متفاوتی نوشته می شود. رزومه کاری به 8 نوع تقسیم بندی می شود. رزومه ترکیبی، رزومه زمانی، رزومه مهارتی، رزومه هدفمند، رزومه اینفوگرافیک، سی وی (CV)، رزومه مدرن و مینی رزومه.
رزومه شامل چه مواردی می شود
معمولا رزومه ها برای آشنایی با فرد متقاضی و مهارت های وی ارائه داده می شوند. بنابراین یکی از ابتدایی ترین مواردی که در یک رزومه قابل مشاهده می باشد، اطلاعات هویتی و شناسایی متقاضی می باشد. در این بخش که اغلب به عنوان بخش اول رزومه به شمار می آید، فرد می بایست نام، نام خانوادگی، سن، وضعیت تاهل، وضعیت نظام وظیفه برای آقایان، شماره تماس و آدرس ایمیل خود را به درستی وارد کند.
بخش بعدی را می توان به سوابق تحصیلی اختصاص داد. در این بخش می توان از وضعیت تحصیلی، معدل آخرین مقطع تحصیلی، و دانشگاهی که در آن مشغول به تحصیل و یا فارغ التحصیل شده است را وارد کرد. بهتر است در این بخش زیاد به جزئیات پرداخته نشود. همچنین لازم است که رشته تحصیلی خود را در این بخش اضافه کرد. همچنین افراد می توانند سابقه شرکت در کنفرانس های علمی بین المللی را نیز اضافه نمایند.
برای استخدام در شرکت ها و ارگان ها، یکی از مواردی که می تواند برای کارفرما حائز اهمیت باشد، سابقه کاری فرد می باشد. متقاضیان در صورتی که سابقه کاری نداشته اند و یا مدت زمان کار پیشین آنها زیاد نبوده است، می توانند آن را ذکر نکرده و یا در قالب مهارت های خود در رزومه قرار دهند. با این حال کارفرمایان با بررسی سوابق کاری فرد می تواند از تجربه وی در زمینه های مختلف آگاه شود و متناسب با توانمندی های او، سمتی را به او واگذار کند.
در این بخش بهتر است مواردی همچون نام شرکت سابق و سمت خود، توضیحات کوتاهی درباره محل کار پیشین، مدت زمان کار در آن، و دلیل جدایی از گروه را ذکر کرد. بسیاری از کارفرمایان علاقه مند هستند تا بدانند که چرا متقاضی در حال تعویض شرکت و در صورت اخراج شدن فرد متقاضی از محل کار قبلی، تمایل به شنیدن دلیل آن دارند.
پس از ذکر تمام سوابق تحصیلی و کاری، حال می توان از مهارت هایی که نه در دانشگاه به متقاضی آموزش داده شده است، و نه در شغل قبلی به دست آورده اند پرداخت. نوشتن مهارت ها، توامندی ها و همچنین علایق و سلیقه فرد متقاضی می تواند تاثیر بسیار زیادی در نظر کارفرما بگذارد. بنابراین از خلاقیت خود برای نوشتن یک رزومه کاری نهایت استفاده را باید برد.
نحوه نوشتن رزومه
نوشتن رزومه بستگی به نوع آن متفاوت می باشد و قالب های متفاوتی دارد. یکی از مواردی که می تواند در ابتدای کار نظر کارفرما را به خود جلب کند نحوه نوشتن رزومه تحصیلی یا کاری خود می باشد. بنابراین نکته ای که باید توجه داشت این است که این رزومه به بهترین شکل و با اطلاعات دقیقی نوشته شود. در این بخش نحوه نوشتن رزومه به طور کلی گفته و مراحل آن برای متقاضیان ذکر شده است.
برای نوشتن یک رزومه مناسب علی الخصوص برای افرادی که قصد تحصیل و یا کار در خارج از کشور را دارند، باید با مراحل و نحوه نگارش رزومه آشنا شد. رزومه باید از استاندارهای خاص خود تابعیت کرده و به منظور هدف متقاضی در راستای معیارهای محل کار مدنظر نوشته شود. در صورتی که افراد در کنار رزومه از رایتینگ سمپل نیز استفاده کنند، بر اعتبار رزومه آن ها خواهد افزود.
نحوه نوشتن رزومه تحصیلی و رزومه کاری با یکدیگر متفاوت می باشد که در این بخش به بررسی نحوه نوشتن یک رزومه با استاندارهای عادی خواهیم پرداخت:
در این بخش که معمولا بالاترین قسمت برگه رزومه می باشد، باید اطلاعات هویتی اعم از نام و نام خانوادگی را به همراه آدرس محل سکونت، شماره تلفن ثابت و همراه، و ایمیل خود را نوشت.
در این قسمت از رزومه نام دانشگاه قبلی، نوع مدرک و معدل دریافتی در صورت فارغ التحصیلی به همراه مقطع تحصیلی خود را وارد کرده و متقاضی می بایست رشته ای که در آن مدرک دریافت کرده است را ذکر کند.
در صورتی که فرد قبلا مشغول به کاری بوده است، می بایست در این بخش اسامی محل کار خود را وارد کرده و سمتی که در آن مشغول به کار بوده است را ذکر نماید. همچنین لازم به ذکر است که مدت زمان کار در یک شرکت و یا ارگان را باید در رزومه کاری ذکر کرد.
در این بخش پس از ذکر سوابق تحصیلی آکادمیک و سوابق کاری، می بایست از مهارت هایی که فرد متقاضی در آن تبحر دارد، بنویسد. این بخش به کارفرما کمک می کند تا در تشخیص سمت ارائه شده به متقاضی در راستای درست تری عمل کند.
معمولا بسیاری از شرکت ها داشتن مدارک زبان را یکی از مهارت خاص و ویژه متقاضی می دانند. بنابراین در صورتی که متقاضی مسلط به یک زبان می باشد بهتر است در رزومه خود آن را ذکر نماید. همچنین برای ارسال رزومه برای تحصیل در خارج و یا کار در کشورهای دیگر، داشتن مدارک زبان الزامی می باشد.
در این بخش که بخش پایانی یک رزومه کلی می باشد، می توانید به علایق خود در زمینه های متفاوت و یا مرتبط با حرفه مد نظر، اشاره کرد.
نوشتن رزومه کار دشواری نبوده اما بهتر است قبل از هر چیزی به نمونه های متفاوتی از رزومه های کاری و تحصیلی یک نگاهی انداخت تا بتوان از استانداردهای نوشتن یک رزومه مطلع شد. امروزه نرم افزارهای زیادی برای نوشتن رزومه به کار گرفته می شوند که کمک بسزایی در این راستا برای افراد متقاضی می باشد.
نکات مهم درباره نوشتن رزومه
برای نوشتن رزومه الزاما نباید مهارت خاصی داشت، اما با رعایت بسیاری از نکات ریز می توان یک رزومه معتبر نوشت. در این بخش از مقاله به این نکات مهم درباره نوشتن رزومه پرداخته شده تا مخاطبان بتوانند با کمک گیری از آن یک رزومه استاندارد را ارائه دهند.
یک رزومه مختصر و مفید بنویسید. حداکثر دو صفحه برای نوشتن یک رزومه استاندارد کافی بوده تا کارفرما بتواند در مدت زمان کوتاهی آن را بررسی کند.
در صورت داشتن مهارت های خاص، آن ها را پر رنگ کرده و یا با تاکید بیشتری در فرم رزومه آورده شود. همچنین می توان با استفاده از خط کشیدن زیر موارد مهم نظر کارفرما را به رزومه جلب کرد.
یک رزومه باید خوانا و به طور واضح نوشته شده باشد تا کلمات و عبارات مندرج در آن مشخص و تفکیک شده باشد. در این صورت کارفرمایان بدون مشکل اطلاعات لازم را کسب خواهند کرد.
سندیت رزومه یکی از مواردی می باشد که باید به آن توجه داشت. بنابراین در نوشتن رزومه به تاریخ ها، آدرس ها، و سایر موارد باید توجه کافی را داشت.
رزومه می بایست صحیح و بدون اشکالات املایی و چاپی باشد. در صورت وجود ایرادات املایی از کیفیت آن می کاهد.
بررسی دوباره رزومه یکی از مهم ترین مراحلی می باشد که بعد از اتمام نوشتن آن باید انجام داد.
با استفاده از نرم افزارهای آنلاین و یا فرمت های متفاوت می توان به رزومه خود طرح و قالب جدیدی افزود تا نظر خواننده را به خود جلب نماید.
ذکر تجربیات کاری و مطالعات شخصی در رزومه می تواند در تصمیم گیری کارفرما تاثیرگذار باشد.
هدف شغلی که برگرفته از توانایی های متقاضی می باشد، می بایست در متن رزومه نوشته شود.
تاکید نقاط قوت متقاضی در متن رزومه می تواند به او کمک کند تا از اعتماد به نفس بیشتری برخوردار بوده تا جملات بهتری را در متن استفاده کند.
برنامه رزومه ساز
برنامه های بسیاری در جهت رزومه سازی روانه بازارهای الکترونیکی شده است که با استفاده از یک گوشی و یا کامپیوتر ساده می توان گزینه های دلخواه مندرج در آن ها را پر کرده و در نهایت از نمونه فرم رزومه یک پرینت نهایی گرفت و آن را برای کارفرمایان و یا شرکت مورد نظر به صورت فایل ارسال نمود.
یکی از مزیت هایی که برنامه های رزومه ساز دارد این است که نیازی به نوشتن سر تیترهای رزومه نمی باشد و این فرم رزومه ها در قالب ها و رنگ های متفاوتی قابل دسترسی می باشد. همچنین می توان از میان صدها قالب رزومه، نوع رزومه مورد نظر خود را انتخاب کرده و اقدام به پر کردن اطلاعات خود در آن کرد.
برنامه های رزومه ساز را می توان از دو روش تهیه نمود. اول اینکه متقاضی می تواند با پرداخت مبلغ ناچیزی به برخی از سایت های رزومه ساز، اقدام به انتخاب قالب و رنگ رزومه خود کرده و اطلاعات خود را وارد نماید. دوم اینکه می توان با جستجوی عبارت دانلود برنامه رزومه ساز، یکی از برنامه های ارائه شده را دانلود کرده و شروع به نوشتن رزومه کرد. همچنین می توان با استفاده از روش دانلود فرم رزومه، اقدام به پرینت یکی از فرم های انتخابی کرده و آن را به صورت دستی و یا تایپی تکمیل نمود.
دانلود فرم رزومه
همانطور که قبلا اشاره شد، برای اینکه بتوان یک رزومه جذاب و زیبا داشت می توان از طریق سایت های مختلف به دانلود فرم رزومه پرداخت. این فرم از چند صفحه تشکیل شده که در آن اطلاعات و مشخصات متقاضی به صورت الکترونیکی و از طریق تایپ کردن داده می شود.
ارسال این رزومه به کارفرما این امکان را می دهد تا قبل از مصاحبه حضوری، متقاضی را مورد بررسی قرار داده و در صورت رضایت از ارزیابی اولیه از توانایی های شغلی داوطلب، وی را به دفتر کار خود دعوت کرده تا در مورد مسائل دیگر مصاحبه کنند. لازم به ذکر است افراد می توانند از طریق سازمان بین المللی دانشگاهیان، از خدمات مربوط به تکمیل فرم رزومه شغلی استفاده کنند.
بسیاری از داوطلبان به دلیل عدم آشنایی با متن رزومه و ندانستن قوانین و اصول آن دچار مشکل شده و نمی توانند رزومه جذابی را تحویل کارفرمای خود دهند. از این رو یکی از راه هایی که می توان در این باره انجام داد، دانلود فرم رزومه می باشد.
برای دریافت فرم رزومه کلیک کنید.
لازم به ذکر است از طریق رزومه می توان به راحتی ویژگی های تاثیر گذار را به کارفرما منتقل کرده و او را متقاعد ساخت تا از رضایت بیشتری نسبت به رزومه متقاضی برخوردار بود. بنابراین پس از دانلود فرم رزومه و تکمیل آن می توان با خیال آسوده آن را برای شرکت مورد نظر ارسال نمود.
در این راستا کارشناسان مرکز مشاوره تحصیل در خارج از کشور اپلایتو می توانند در کلیه مراحل و نحوه نوشتن رزومه استاندارد همراه متقاضیان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی اپلایتو پاسخگوی سوالات و شبهات در این زمینه باشند. همچنین متقاضیان می توانند با عضویت در کانال تلگرام و صفحه مجازی اینستاگرام از آخرین اخبار مرتبط با برنامه های رزومه ساز مطلع شوند.
پاسخ مشاور: سلام خیر