برای مشاوره دریافت ویزای شنگن
برای مشاوره دریافت ویزای شنگن
ویزای شنگن یک سند رسمی است که به افراد غیر اروپایی اجازه سفر به تمام 26 کشور قرار گرفته در منطقه شنگن را می دهد. دارندگان این ویزا بدون نیاز بررسی هویت، امکان عبور از مرزهای کشورهای عضو شنگن را خواهند داشت. ویزای شنگن به چند دسته مختلف تقسیم بندی شده است، اما رایج ترین نوع آن ویزای کوتاه مدت است که تا حداکثر 90 روز در یک دوره 6 ماهه به دارندگان اجازه سفر یا اقامت در کشور مقصد را می دهد.
با توجه به مزیت های بهره گیری از این ویزا و امکان سفر به کشورهای مختلف، سوال بسیاری از افراد این است که چگونه می توان ویزای شنگن را دریافت کرد؟ درخواست برای این ویزا علاوه بر داشتن شرایط و الزامات ویژه، نیازمند ارائه مدارک خاصی است. در این مقاله به بررسی دقیق ویزای شینگن، انواع آن، شرایط و مدارک برای درخواست ویزای شنگن، مراحل دریافت این ویزا و همچنین مواردی جزئی تر همچون هزینه ویزای شنگن پرداخته شده است.
ویزای شنگن چیست
قبل از پرداختن به جزئیات ویزای شینگن لازم است توضیحاتی در مورد منطقه شنگن ارائه گردد. منطقه شنگن (Schengen) به عنوان بزرگ ترین منطقه بدون ویزا در جهان شناخته شده است و افرادی که در این کشور ها زندگی می کنند مانند زندگی در لوکزامبوگ و تابعیت این کشور ها را دارند، برای سفر درون منطقه ای نیاری به ویزا ندارند. این منطقه 26 کشور اروپایی را در بر می گیرد که با هماهنگی قوانین مشترک کنترل مرزهای خارجی و مبارزه با جرم و جنایت، مرزهای خود را برای رفت و آمد آزاد و بدون محدودیت مردم باز گذاشته اند. محدودیت عبور و مرور بین این کشورها با تقویت سیستم قضایی مشترک و همکاری پلیس هر کشور لغو شده است.
به طور کلی، منطقه شنگن شامل 50 هزار کیلومتر مرز خارجی است که 80% از آن را مرز آبی و 20% مابقی را مرزهای خشکی تشکیل داده اند. مساحت کلیه کشورهایی که این منطقه در برگرفته است به حدود 4312099 کیلومتر مربع رسیده و طبق آخرین آمارهای ارائه شده نزدیک 420 میلیون شهروند در این منطقه ساکن هستند.
اکثریت شهروندان غیر اروپایی برای ورود به یکی از کشورهای حوزه شنگن ملزم به داشتن ویزای شنگن هستند. این در حالی است که برخی کشورها همچون ایالات متحده، کانادا، مکزیک، برزیل، استرالیا و ژاپن نیز با اتحادیه اروپا توافقنامه لغو روادید را امضا کرده اند. توافقنامه لغو روادید به این معنی است که اگر اتباع این کشورها قصد اقامت کم تر از 90 روز در کشورهای عضو شینگن را داشته باشند، برای ورود به اروپا نیازی به ویزا نخواهند داشت.
انواع ویزای شنگن
ویزای شنگن برای اقامت کوتاه مدت افراد در منطقه شنگن و یا عبور آن ها از طریق این منطقه در هر دوره 180 روزه و به مدت حداکثر 90 روز است. لازم به ذکر است که ویزای صادر شده توسط یکی از کشورهای شنگن برای سفر به دیگر کشورهای این منطقه نیز معتبر است، اما هر متقاضی می بایست از کشور مقصد اصلی خود برای اخذ این ویزا اقدام کند. علاوه بر کشور های اروپایی این طرح در کشور های عربی حوزه خلیج فارس تحت عنوان ویزای مشترک گردشگری در دستور اجرا قرار گرفته است.
اگر فردی قصد سفر به چندین کشور شنگن را داشته و هیچ یک مقصد اصلی او نباشد، باید برای اخذ ویزا از سفارت اولین کشوری اقدام کند که قصد ورود به آن را دارد. ویزای شینگن به شرطی به متقاضیان اعطا خواهد شد که قصد ترک منطقه شنگن را قبل از پایان اعتبار ویزا خود داشته باشند. علاوه بر این ویزای شنگن به طور خودکار به دارنده آن اجازه ورود به منطقه شنگن را نمی دهد، بلکه متقاضی باید برای مدت اقامت خود و داشتن وسایل زندگی کافی نیز مدارک مربوطه را ارائه دهد.
از آن جا که کشورهای منطقه شنگن، سیاست سفر بدون ویزا را در بین خود قبول کرده اند، شهروندان کشورهای عضو اتحادیه فقط می توانند با کارت شناسایی یا گذرنامه خود در این منطقه سفر کنند. اگر افراد خارج از منطقه شنگن نیز مایل به سفر به این کشورها باشند، می توانند روال اخذ ویزا را با توجه به هدف خود از سفر به این منطقه طی کنند. ویزای شینگن به چند دسته مختلف تقسیم بندی می شود که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
به اولین نوع ویزای شنگن، ویزای ترانزیت شینگن یا ویزای ترانزیت فرودگاهی (Airport Transit Visa) گفته می شود. این ویزا به شهروندان کشورهای غیر شنگن مجوز عبور از منطقه شنگن و رفتن به کشور غیر شنگن دیگر را می دهد. در واقع با توجه به نیاز، ممکن است افرادی قصد سفر از یک کشور غیر شنگن به کشور دیگری غیر شنگن را داشته باشند و مجبور به تعویض پرواز خود در یکی از فرودگاه های کشورهای عضو شنگن باشند.
باید دقت داشت که دارندگان ویزای شینگن نوع A، اجازه ورود به دیگر نواحی کشور شنگن مذکور را ندارند و با داشتن این ویزا دسترسی به هیچ منطقه ای خارج از فرودگاه معتبر و قانونی نیست. اتباع کشورهای نام برده شده در جدول زیر به ویزای ترانزیت فرودگاهی نیاز خواهند داشت.
اتباع نیازمند به ویزای ترانزیت فرودگاهی | |||
اریتره |
افغانستان |
ایران |
اتیوپی |
سومالی |
سری لانکا |
پاکستان |
نیجریه |
عراق |
جمهوری دموکراتیک کنگو |
بنگلادش |
غنا |
ویزای نوع B نیز به نوعی ویزای ترانزیت و حمل و نقل است و مربوط به سفرهایی می شود که کمتر از 5 روز طول می کشد. ویزای نوع B و نوع C با شرط "ترانزیت" جایگزین شده اند.
این ویزای شنگن کوتاه مدت، رایج ترین نوع ویزا است. سومین نوع ویزای شنگن، توسط سفارت خانه ها یا کنسولگری های یک کشور متعلق به منطقه شنگن برای متقاضیان واجد شرایط صادر می شود. این ویزا در یک دوره 180 روزه به دارندگان آن اجازه اقامت یا سفر آزادانه، اما کمتر از 90 روز را در منطقه شنگن می دهد.
با توجه به اهداف متقاضیان از سفر به منطقه شنگن، ویزای نوع C نیز برای اقامت کوتاه مدت افراد می تواند به صورت یک بار ورود، دو بار ورود و یا چند بار ورود باشد.
ویزای یک بار ورود (Single Entry): به دارنده این امکان را می دهد که یک بار وارد کشور عضو شنگن شده و در هر دوره 6 ماهه تا 90 روز اقامت داشته باشد.
ویزای دو بار ورود (Double Entry): به دارنده اجازه 2 بار ورود به کشور شنگن را می دهد و در محدوده شنگن تا 90 روز در هر دوره 6 ماهه معتبر است.
ویزای چند بار ورود (Multiple Entry): این ویزا برای چندین ورود متوالی به منطقه شنگن اعطا می شود. در این نوع ویزا، مجموع مدت اقامت فرد نباید از تعداد روزهای مندرج در برچسب ویزا تجاوز کند. یعنی دارنده حداکثر تا 90 روز در یک دوره 180 روزه اجازه اقامت خواهد داشت. ویزای چند بار ورود حداکثر تا 5 سال معتبر است.
این نوع ویزای شنگن، یک ویزای ملی (National Visa) و طولانی مدت است. دریافت ویزای شینگن نوع D برای مهاجران خارجی که تمایل به تحصیل، کار یا زندگی در یک کشور عضو منطقه شنگن را دارند اجباری است. دلیل ضرورت اخذ این ویزا این است که این دسته افراد به اقامت بیش از 90 روز در این منطقه نیاز دارند.
ویزای نوع D یا همان ویزای ملی با هدفی مشخص و به صورت یک بار ورود و یا چند بار ورود برای متقاضیان واجد شرایط آن صادر می گردد. از جمله واجدین شرایط اخذ ویزای ملی می توان به دانشجویان بین المللی، متقاضیان کار یا تحقیق در موسسات خاص کشور عضو شنگن، افرادی که به دلایل درمانی به کشورهای شنگن سفر کرده و امکان ترک کشور را تا کمتر از 90 روز ندارند و همچنین هنرمندان، ورزشکاران و یا متخصصین یک حوزه خاص که نیاز به اقامت طولانی مدت در یک کشور شنگن دارند اشاره کرد. افراد نام برده شده می بایست برای دریافت ویزای ملی کشور اروپایی مورد نظر و نه ویزای شنگن اقدام کنند. مدت اعتبار این ویزا حداکثر تا 1 سال بوده و قابل تمدید نیز هست.
شرایط دریافت ویزای شنگن
بدیهی است که کشورهای مختلف برای ورود گردشگران و یا مهاجران دیگر به مرزهای کشور قوانین و شرایط ویژه ای را تعیین می کنند. کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز در طی توافقات خود شرایط خاص و مشترکی را برای دریافت ویزای شنگن در نظر گرفته اند. در نهایت افرادی موفق به اخذ ویزای شینگن خواهند شد که در درجه اول شرایط تعیین شده را داشته باشند و با توجه به هدف خود از سفر به این منطقه، درخواست متناسب با ویزای مورد نظر را به سفارت کشور مقصد ارائه دهند.
افرادی که قصد دریافت ویزای شنگن و سفر به کشورهای این منطقه را دارند می بایست در قدم ابتدایی، هدف خود را از سفر به این منطقه تعیین نمایند. به عنوان مثال، هدف فردی که تنها نیاز به تغییر پرواز در یکی از فرودگاه های کشورهای موجود در این منطقه را دارد، با هدف شخصی که به قصد تحصیل به یکی از این کشورها مهاجرت می کند متقاوت است. با تعیین هدف، طبیعتا مدارک مورد نیاز برای ارائه به سفارت کشور مقصد نیز متفاوت خواهد بود.
به عنوان نمونه، چنانچه فردی به قصد گردشگری و سیاحت اقدام به اخذ ویزای شنگن می کند، باید مستنداتی ارائه دهد تا جزئیات سفر برای افسر سفارت مشخص گردد. در صورت توافق سفارت با درخواست متقاضی و صحت مدارک، نوع ویزای شنگن خاصی برای فرد صادر خواهد شد. باید توجه داشت چنانچه قصد فردی از سفر به این کشورها فعالیت در مشاغل غیرقانونی باشد، هرگز با درخواست او موافقت نخواهد شد.
دومین شرط از جمله شرایط دریافت ویزای شنگن، داشتن توانایی مالی کافی برای اقامت در این منطقه است. در صورتی که فرد قادر به اثبات دارایی های کافی خود برای پرداخت مخارج ضروری در این کشورهای اروپایی نباشد، شرایط دریافت ویزا را نخواهد داشت.
کشورهای اروپایی در اعطای ویزا به متقاضیان، فاکتور توانایی مالی را بسیار بااهمیت می دانند. تا جایی که اگر فرد برای تامین هزینه های محل اقامت، حمل و نقل، خوراک و دیگر مخارج، نیاز به کمک داشته باشد ممکن است با درخواست او موافقت صورت نگیرد. از این رو معرفی حسابی با حداقل موجودی 40 میلیون تومان برای تمامی متقاضیان ضروری است. ارائه صورت گردش حساب حداقل 3 ماه اخیر نیز برای اثبات درآمد کافی فرد برای دولت کشور عضو شنگن و اثبات دارا بودن تمکن مالی او ضروری است.
در واقع این گردش حساب، کلیه وجوهی که در طی این بازه زمانی به حساب شخص وارد شده و یا از آن برداشت شده است را نشان می دهد و معیاری برای تصمیم گیری سفارت خواهد بود. چنانچه میزان وجوه ورودی و خروجی حساب متقاضی مورد تایید سفارت کشور شنگن مقصد باشد، می تواند تاثیر زیادی در موافقت آن ها با درخواست ویزا داشته باشد. یکی دیگر از شرایط اعطای ویزای شنگن به متقاضیان ورود به این کشورها، نداشتن هیچ گونه سوء سابقه کیفری است. افرادی که نتوانند مدارکی برای عدم پیشینه کیفری خود ارائه دهند قطعا با مشکلاتی برای اخذ ویزای شینگن مواجه خواهند شد.
این نکته را نیز باید در نظر داشت که هیچ فردی بدون داشتن بیمه مسافرتی، شرایط دریافت ویزای شینگن را نخواهد داشت. با توجه به این که ممکن است متقاضی در مدت زمان اقامت خود در منطقه شنگن نیاز به مراجعه به مراکز درمانی و بیمارستان های کشور مقصد را داشته باشد، داشتن بیمه درمانی معتبر و ارائه آن به سفارت نیز جزو الزامات و شرایط دریافت این ویزا محسوب می شود.
مدارک لازم برای ویزای شنگن
با توجه به نوع درخواست متقاضی، هدف او از سفر به منطقه شنگن و همچنین کشور مبدا ممکن است مدارک لازم برای ویزای شنگن متفاوت باشد. افراد باید توجه داشته باشند که در صورت وجود نقص در تحویل مدارک به سفارت و یا جعلی بودن آن ها، عواقبی همچون ریجکت ویزای شینگن متوجه متقاضی خواهد شد. در لیست زیر عمده مدارک لازم برای ارائه توسط متقاضیان ویزای شینگن آورده شده است:
پاسپورت معتبر و کپی صفحه اطلاعات شخصی
مدارک شناسایی همچون شناسنامه و کارت ملی و کپی آن ها
پاسپورت سابق (در صورت داشتن)
دو قطعه عکس 4.5×3.5 جدید از متقاضی با پس زمینه سفید
فرم تکمیل شده درخواست ویزای شینگن
رسید پرداخت هزینه درخواست ویزا
گواهی بیمه درمانی مسافرتی معتبر با پوشش حداقل 30 هزار یورو
بلیط پرواز به کشور مقصد
بلیط پرواز به خارج از منطقه شینگن برای متقاضیان ویزای ترانزیت فرودگاهی
صورت گردش حساب بانکی چند ماه اخیر
مدارک اقامت همچون رزرو هتل
گواهی اشتغال به کار و فیش حقوقی متقاضی
دعوت نامه کاری در صورت داشتن پیشنهاد شغلی
گواهینامه رضایت والدین یا قیم قانونی برای افراد زیر 18 سال
کپی پاسپورت والدین یا قیم قانونی برای افراد زیر 18 سال
مدارک اثبات فرزندخواندگی برای فرزندانی که به فرزندخواندگی گرفته شده اند.
مدارک طلاق برای اشخاصی که والدین آن ها طلاق گرفته اند.
سند اثبات فوت در صورتی که هر دو والدین متقاضی یا یکی از آن ها فوت شده باشد.
کپی شناسنامه
با توجه به این مسئله که هر یک از کشورهای مقصد متقاضی ممکن است شرایط و مدارک ویژه و یا اضافه تری نیز علاوه بر مدارک گفته شده در لیست بالا از متقاضی درخواست کنند، لازم است قبل از هرگونه اقدامی برای درخواست ویزا از مدارک مورد نیاز برای کشور مقصد اطلاع حاصل کرد. لیست به روز شده مدارک لازم برای درخواست ویزای شنگن کشورها در VFS Global قابل دسترسی است.
زمان درخواست ویزای شنگن
یکی از نکات بسیار حائز اهمیت در بحث درخواست ویزای شنگن، اقدام به موقع برای ارائه درخواست است. از آن جا که زمان پردازش درخواست متقاضیان به عوامل متعددی همچون نوع ویزای مورد نظر، کشور مقصد، میزان مدارک تحویل داده شده و غیره وابستگی دارد، پیشنهاد می شود که متقاضیان برنامه ریزی دقیقی برای ارائه مدارک، اخذ ویزا و سفر به منطقه شنگن داشته باشند. درخواست افراد برای اخذ ویزای شینگن می تواند دلایل متعددی همچون سرمایه گذاری، تحصیل، کار، گردشگری و غیره داشته باشد.
به طور میانگین می توان گفت که بهتر است متقاضیان ویزای شنگن از 6 هفته قبل از تاریخ سفر خود به کشور مقصد، درخواست ویزای خود را به سفارت آن کشور اعلام کنند. البته در مواردی همچون درخواست ویزای تحصیلی شنگن، مدت زمان پردازش درخواست ها ممکن است 2 تا 3 ماه نیز به طول بیانجامد که باید این مسئله را مد نظر داشت. زمان درخواست ویزای شنگن و اعلام نتایج نهایی سفارت، با عوامل دیگری همچون تعداد درخواست ویزاهای ارائه شده به آن سفارت نیز ارتباط دارد. هرچه تعداد درخواست ها و مدارک ارائه شده به سفارت مورد نظر بیشتر باشد، طبعا روند رسیدگی به آن ها نیز کندتر پیش خواهد رفت.
به عنوان مثال، سفارت خانه کشورهایی همچون ایتالیا، فرانسه، آلمان، اتریش و یا اسپانیا که معمولا تراکم درخواست های ویزای شنگن در آن ها بالاتر از سایر کشورها است، درخواست ویزای شینگن متقاضیان را با تاخیر بیشتری بررسی می کنند. بنابراین متقاضیان مهاجرت به چنین کشورهایی باید با در نظر گرفتن زمان سفر خود، درخواست ویزای شنگن را حدود 6 هفته قبل به سفارت ارائه دهند. برای دریافت ویزاهای توریستی کشورهای شنگن می توان بین 2 تا 3 هفته قبل از سفر نیز اقدام کرد. به طور کلی با بررسی کردن لیست مدارک لازم برای اخذ ویزای شنگن در سفارت خانه کشور مقصد می توان زمان درخواست ویزای شنگن را تخمین زد. هرچه مدارک بیشتری برای بررسی مورد نیاز باشد، فرآیند بررسی آن ها نیز زمانبرتر خواهد بود.
مراحل دریافت ویزای شنگن
اطلاع از مراحل دریافت ویزای شنگن برای ثبت درخواست این ویزا اهمیت دارد. مراحل دریافت ویزای شینگن تفاوت چندانی با مراحل دریافت ویزای سایر کشورها ندارد. به طور کلی چند گام ثابت را باید برای اخذ این ویزا سپری کرد. در این بخش از مقاله، مراحل درخواست برای این ویزا برای راهنمایی بیشتر متقاضیان آورده شده است.
در اولین قدم متقاضی می بایست بهترین کشور برای مهاجرت و مسافرت را انتخاب کرده و هدف خود را از دریافت ویزای شنگن به خوبی بداند. هدف افراد از مهاجرت به کشورهای منطقه شنگن با یکدیگر متفاوت است. دانستن مقصود هر فرد از سفر به کشورهای شنگن در تسریع فرآیند دریافت ویزا تاثیرگذار خواهد بود. کشورهای عضو منطقه شنگن برای هر یک از این اهداف، ویزای متفاوتی را ارائه می دهند.
دومین مرحله از سری مراحل دریافت ویزای شینگن این است که پس از تعیین کشور مقصد و هدف شخص از سفر به آن کشور، برای درخواست ویزای شنگن اقدام کرد. متقاضیان به 2 طریق می توانند درخواست خود برای ویزا را ارائه کنند. روش اول از طریق سفارت خانه کشور عضو شنگنی می باشد که مقصد آن ها است و در روش دوم نیز می توان از طریق ارتباط با مراکز ویزای وابسته به سفارت خانه آن کشور درخواست خود را تحویل داد.
ممکن است برخی افراد در سفر به منطقه شنگن چند کشور را به عنوان مقصد سفر خود در نظر گرفته و نسبت به این که از طریق سفارت خانه کدام کشور باید اقدام کنند تردید داشته باشند. در چنین مواردی باید فرد تخمین بزند که مدت اقامت او در کدام کشور بیشتر خواهد بود. به این طریق می بایست از طریق سفارت خانه کشوری اقدام به اخذ ویزای شینگن کند که مدت زمان بیشتری را در خاک آن سپری خواهد کرد.
در مرحله بعد متقاضی می بایست با توجه به زمان سفر خود، تاریخ مناسبی را برای درخواست ویزای شنگن خود انتخاب نماید. با در نظر گرفتن زمان لازم برای بررسی درخواست ویزا توسط سفارت کشور مقصد، می بایست از حداکثر حدود 2 تا 3 ماه و یا حداقل از 2 تا 3 هفته قبل از سفر برای درخواست ویزا اقدام کرد. در این صورت احتمال بیشتری برای صدور به موقع ویزا وجود خواهد داشت.
در مرحله بعد برای تحویل مدارک مورد نیاز و مصاحبه های احتمالی با سفارت می بایست از طریق سایت سفارت خانه کشور مقصد یک قرار ملاقات را به صورت آنلاین تعیین کرد. مهم ترین مدرک برای ارائه به سفارت خانه، فرم درخواست ویزای شنگن است که می بایست توسط متقاضی از سایت سفارت دریافت و با دقت تکمیل گردد. این فرم می بایست در 2 نسخه آماده و پس از اطمینان از صحت اطلاعات وارد شده، در تاریخ تحویل مدارک تحویل سفارت گردد.
متقاضی می بایست وقفه زمانی که تا تاریخ تعیین شده برای ملاقات سفارت در اختیار دارد را به امر حساس جمع آوری و تکمیل مدارک لازم اختصاص دهد. در این مرحله می بایست با عنایت به مدارک گفته شده برای دریافت ویزای شینگن کشور مقصد، تا قبل از تاریخ مصاحبه تمامی آن ها را مهیا نمود. بهتر است برای کسب اطلاع از مدارک اضافی مورد نیاز سفارت، با آن ها ارتباط برقرار کرد.
با فرا رسیدن روز مصاحبه تعیین شده، فرد می بایست با در دست داشتن مدارک لازم به سفارت خانه کشور مقصد مراجعه نماید. در صورتی که کشور مقصد سفارت خانه فعالی در ایران نداشته باشد می بایست برای سفر به یکی از کشورهای همسایه و حضور در سفارت خانه منظور نیز از پیش برنامه ریزی کرد.
در مرحله مراجعه به سفارت برای تحویل مدارک، فرد می بایست آماده مصاحبه با افسر سفارت نیز باشد. در این مصاحبه سوالاتی در رابطه با کشور مقصد، اهداف فرد از سفر، نحوه اقامت متقاضی در مقصد و غیره از شخص متقاضی ویزا پرسیده خواهد شد. متقاضیان می بایست برای ارائه درخواست ویزای شنگن یک هزینه ضروری نیز پرداخت کنند. این هزینه برای انواع ویزا و متقاضیان با سنین مختلف متفاوت است، اما برای ویزای تمامی کشورهای عضو شنگن تمام این مبالغ ثابت بوده و قابل تغییر نیست.
پس از تحویل مدارک و انجام مصاحبه با افسر سفارت، در آخرین مرحله می بایست متقاضی یک بازه انتظار دیگری برای دریافت نتیجه درخواست خود سپری کند. با توجه به مطالب گفته شده، بسته به نوع ویزای شنگن مورد درخواست فرد ممکن است این بازه بین 2 هفته تا 3 ماه نیز طول بکشد. در نهایت در صورت توافق با درخواست متقاضی، نتیجه مثبت به فرد اعلام شده و ویزای شنگن برای او صادر خواهد شد.
هزینه ویزای شنگن
هزینه های ویزای شینگن بسته به نوع ویزای شنگن مورد نظر، سن متقاضیان و همچنین برخی استثناهای دیگر برای هر شخص متفاوت است. این هزینه را می توان در کنسولگری یا سفارت تعیین شده کشور مقصد از طریق پول نقد یا کارت های اعتباری پرداخت کرد. با این حال این نکته را هم باید در نظر داشت که برخی از کنسولگری ها ممکن است به افراد اجازه پرداخت با کارت اعتباری را ندهند و هزینه ویزا را تنها به صورت پول نقد تحویل بگیرند.
هزینه ویزا به دلار | هزینه ویزا به یورو | نوع متقاضی ویزای شنگن |
96 دلار |
80 یورو |
افراد بالغ |
48 دلار |
40 یورو |
کودکان بین 6-12 سال |
رایگان |
رایگان |
کودکان کمتر از 6 سال |
رایگان |
رایگان |
دارندگان گذرنامه های دیپلماتیک، رسمی یا خدماتی (سفر برای مقاصد رسمی) |
رایگان |
رایگان |
اتباع اتحادیه اروپا یا منطقه اقتصادی اروپا |
رایگان |
رایگان |
دانش آموزان و معلمان همراه آن ها در طول سفرهای مدارس |
رایگان |
رایگان |
محققان (سفر برای انجام تحقیقات علمی) |
42 دلار |
35 یورو |
اتباع کشورهای ارمنستان، آذربایجان و روسیه |
کلیه متقاضیان در هنگام درخواست برای ویزا، ملزم به پرداخت هزینه ویزای شنگن خواهند بود. این هزینه اجباری و غیر قابل استرداد بوده و متقاضیان می بایست پس از پرداخت آن، رسید پرداخت را به عنوان مدارک ضروری به سفارت تحویل دهند.
قیمت ویزای شنگن
این حقیقت را باید در نظر داشت که قیمت ویزای شنگن برای افراد متقاضی دسته بندی شده و برای تمامی کشورهای قرار گرفته در منطقه شنگن ثابت است. ممکن است در آینده کشورهای عضو شنگن تصمیمات دیگری در این باره گرفته و برخی دیگر از متقاضیان را از پرداخت این هزینه ها معاف کنند.
آخرین تغییر قیمت ویزای شنگن در فوریه سال 2020 میلادی انجام گرفته است. از آن تاریخ تا کنون، بزرگسالان برای دریافت ویزای شنگن نوع C ملزم به پرداخت 80 یورو بوده اند و پرداخت نصف این هزینه یعنی 40 یورو نیز برای کودکان همراه ضروری می باشد.
ممکن است هزینه های ویزای شنگن برای متقاضیان شرکت در سمینارها، کنفرانس ها، رویدادهای ورزشی، فرهنگی یا آموزشی که 25 سال یا کمتر دارند نیز لغو شود. تصمیمات در این باره به صورت مورد به مورد و با توجه به موضوع رویداد برگزار شده اتخاذ خواهد شد. این نکته نیز قابل ذکر است که در صورت رد شدن درخواست ویزای شینگن، مبلغ پرداخت شده تحت هیچ شرایطی بازپرداخت نخواهد شد.
رد درخواست ویزای شنگن
در فرآیند درخواست ویزای شنگن این واقعیت را نیز باید در نظر داشت که سفارت خانه یا کنسولگری کشور مقصد با درخواست تمامی متقاضیان موافقت نخواهد کرد. در حقیقت ممکن است مورد یا مواردی باعث نارضایتی مسئولان و افسر سفارت شده و منجر به رد درخواست ویزای شنگن و یا دیگر انواع ویزاها گردد. برای مثال در آخزین خبر از سوی رییس هیات مدیره فدراسیون حمل و نقل و لجستیک ایران، کشور های آلمان و ایتالیا مدتی است برای رانندگان ترانزیت ایرانی، ویزای اروپا صادر نکرده و این افراد نمی توانند برای کار خود وارد این دو کشور شوند. افراد در این خصوص باید باز خود را از طریق ماشین های ترانزیت ترکیه، به مقصد برسانند.
بسیاری از متقاضیان ویزا در هنگام ریجکت شدن درخواست با سردرگمی هایی مواجه شده و نمی توانند دلیل دقیقی برای این نتیجه بیابند. از این رو در این بخش شایع ترین دلایل رد درخواست ویزای شنگن بیان شده است. برخی از مهم ترین این دلایل عبارتند از:
قانع نشدن افسر کنسولی در مورد هدف فرد از سفر به منطقه شنگن
ناقص بودن مدارک تحویل داده شده
عدم صداقت متقاضی در تکمیل فرم درخواست و یا پاسخ به سوالات افسر سفارت
جعلی بودن مدارک هویتی یا اسناد و مدارک دیگر
متقاضی دارای پیشینه نامشروع و یا کیفری باشد.
عدم ارائه اسناد تمکن مالی و یا عدم برخورداری از توانایی مالی لازم در تامین هزینه های سفر
اقامت داشتن متقاضی در یکی از کشورهای عضو شنگن به مدت 90 روز و در حال حاضر
متقاضی به عنوان یک تهدید برای امنیت عمومی، سیاست ها و سلامت کشور مقصد شناخته شود.
نداشتن بیمه مسافرتی شنگن
صرف نظر کردن متقاضی از درخواست ویزای شنگن خود
قانع نشدن افسر سفارت در رابطه با بازگشت متقاضی به کشور مبدا تا پیش از انقضای ویزای شنگن
علاوه بر دلایل گفته شده، ممکن است عناوین دیگری نیز باعث رد شدن درخواست متقاضیان گردد. برای برخی از این موارد جای نگرانی چندانی وجود ندارد و متقاضی می تواند در یک بازه 3 هفته ای پس از اعلام نتیجه درخواست، به این نتیجه اعتراض کند و در صورت امکان نتیجه را تغییر دهد. به این کار رفع ریجکت ویزای شنگن گفته می شود. چنانچه متقاضی با ریجکت ویزای شنگن مواجه شود و هیچ اعتراضی نسبت به آن نداشته باشد، این مسئله به مثابه موافقت با این ریجکتی تلقی شده و به عنوان امتیاز منفی برای فرد در نظر گرفته خواهد شد. چنین افرادی بهتر است تا 1 الی 2 سال از اقدام مجدد برای اخذ ویزا اجتناب نمایند.
برای رفع ریجکت ویزای شینگن می بایست دلیل رد شدن درخواست خود را در ایمیلی توضیح داده و برای سفارت کشور مقصد ارسال کردد. به طور مثال اگر پرونده فرد شامل نواقصی بوده است می توان آن ها را تکمیل کرد. در صورت قانع نشدن افسر از بازگشت متقاضی به کشور مبدا نیز می توان توضیحات و اسنادی دال بر وابستگی فرد به کشور خود ارائه داد. این اسناد می تواند گواهی های شغلی و یا سند املاک متقاضی باشد.
کشور های عضو ویزای شنگن
منطقه شنگن اکثریت کشورهای اتحادیه اروپا را پوشش می دهد. البته برخی کشورهای اروپایی همچون نروژ، ایسلند، سوئیس و لیختن اشتاین که عضو اتحادیه اروپا نیستند، بخشی از منطقه شنگن را تشکیل داده اند. در جدول زیر تمامی کشورهای منطقه شنگن نام برده شده است.
کشور های عضو ویزای شنگن | |||
اتریش |
بلژیک |
جمهوری چک |
دانمارک |
استونی |
مجارستان |
لیتوانی |
نروژ |
فنلاند |
فرانسه |
آلمان |
یونان |
ایسلند |
ایتالیا |
لتونی |
لیختن اشتاین |
لوکزامبورگ |
مالت |
هلند |
پرتغال |
اسلواکی |
اسپانیا |
سوئد |
سوئیس |
اسلوونی |
لهستان |
دارندگان ویزای شنگن می توانند به تمامی کشور نام برده شده در جدول بالا بدون محدودیت و بدون داشتن ویزای مخصوص آن کشور سفر کنند. از بین تمامی این کشورهای اروپایی، 22 عضو به طور کامل قوانین شنگن را اجرا می کنند. البته موناکو، سن مارینو و واتیکان نیز بدون اخذ روادید، مرزهای خود را برای این کشورها باز گذاشته اند اما عضو منطقه شنگن به شمار نمی روند.
در جدول زیر اسامی تمامی کشورهایی آورده شده است که برای ورود به اروپا و منطقه شنگن نیاز به ویزا دارند. ایران نیز یکی از این کشورها است. افرادی که اصالتا از اهالی کشورهای ذکر شده در جدول بوده و در این مناطق ساکن باشند، برای ورود به منطقه شنگن به ویزای شینگن نیاز خواهند داشت.
کشورهایی که برای ورود به منطقه شنگن به ویزای شینگن نیاز دارند | |||
افغانستان |
الجزایر |
آنگولا |
ارمنستان |
آذربایجان |
بحرین |
بنگلادش |
بلاروس |
بلیز |
بنین |
بوتان |
بولیوی |
بوتسوانا |
بورکینافاسو |
بوروندی |
کامبوج |
کامرون |
کیپ ورد |
جمهوری آفریقای مرکزی |
چاد |
چین |
کومور |
کنگو |
ساحل عاج |
کوبا |
جمهوری دموکراتیک کنگو |
جیبوتی |
جمهوری دومینیکن |
اکوادور |
مصر |
گینه استوایی |
اریتره |
اتیوپی |
فیجی |
گابن |
گامبیا |
غنا |
گینه |
گینه بیسائو |
گویان |
هائیتی |
هند |
اندونزی |
ایران |
عراق |
جامائیکا |
اردن |
قزاقستان |
کنیا |
کوزوو |
کویت |
قرقیزستان |
لائوس |
لبنان |
لسوتو |
لیبریا |
لیبی |
ماداگاسکار |
مالاوی |
مالدیو |
مالی |
موریتانی |
مغولستان |
مراکش |
موسمبیک |
نامیبیا |
نپال |
نیجریه |
کره شمالی |
ماریانای شمالی |
عمان |
پاکستان |
پاپوآ گینه نو |
فیلیپین |
قطر |
روسیه |
رواندا |
سائوتومه و پرنسیپ |
عربستان سعودی |
سنگال |
سیرا لئون |
سومالی |
آفریقای جنوبی |
سری لانکا |
سودان |
سورینام |
سوازیلند |
سوریه |
تاجیکستان |
تانزانیا |
تایلند |
تیمور شرقی |
توگو |
تونگا |
تونس |
بوقلمون |
ترکمنستان |
اوگاندا |
ازبکستان |
ویتنام |
یمن |
زامبیا |
زیمبابوه |
مسافرانی که قصد سفر به کشورهای خارجی را دارند، می توانند مبلغی را به عنوان کمک هزینه سفر خود دریافت نمایند. در واقع این کمک هزینه در قالب ارائه ارز مسافرتی به مسافر ارائه می شود. برای اطلاعات بیشتر مقاله زیر را مطالعه کنید.
مشاوره دریافت ویزای شنگن
برای جلوگیری از تاخیر سفر به منطقه شنگن، به متقاضیان ویزای شینگن پیشنهاد می شود که حتما با یک برنامه ریزی مناسب در زمان مناسب برای درخواست ویزا اقدام کنند. اگر فردی موفق به دریافت ویزای شنگن تا قبل از تاریخ سفر خود نشود، اجازه ورود به این منطقه را نداشته و تا زمان دریافت ویزا، مجبور به لغو سفر خود خواهد شد. لازم به ذکر است در صورتی که افراد با این ویزا تراول هیستوری داشته باشند، می توانند در دریافت ویزای کشور های خاص مانند انگلیس شانس بیشتری داشته باشند.
بر طبق تجربیات افراد متقاضی ویزای شنگن، تاخیر در ارسال مدارک و یا وجود نواقص در این مستندات موجب رد شدن درخواست افراد خواهد شد. در برخی موارد همچون جعلی بودن اسناد هویتی و یا مخدوش بودن آن ها ممکن است عواقب قانونی نیز برای متخلف در پی داشته باشد.
به متقاضیان ویزا اکیدا توصیه می شود که در مرحله آماده سازی مدارک و درخواست ویزا، به ویژه در تکمیل فرم ها از مشاوره افراد باتجربه استفاده کنند. چنانچه متقاضی پس از طی شدن بازه زمانی پردازش درخواست ویزای شینگن، با ریجکت ویزا مواجه شود می تواند از راه های مناسبی همچون ارسال ایمیل با متن مناسب اقدام به رفع ریجکتی ویزا نماید.
در این راستا کارشناسان مرکز مشاوره مهاجرت و تحصیل در خارج از کشور اپلایتو می توانند در کلیه مراحل دریافت ویزای شنگن همراه داوطلبان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی اپلایتو پاسخگوی سوالات و شبهات در این زمینه باشند. همچنین متقاضیان می توانند با عضویت در کانال تلگرام و صفحه مجازی اینستاگرام از آخرین اخبار مرتبط با ویزای شنگن مطلع شوند.
پاسخ مشاور: سلام، به نحوه دریافت ویزای شنگن در متن مقاله اشاره شده است.