برای مشاوره کار در ترکیه
برای مشاوره کار در ترکیه
وجود روابط تجاری بین ایران و ترکیه به اتباع ایرانی شانس مهاجرت به این کشور همسایه و کار کردن در بازار کار آن را می دهد. اتباع ایرانی به روش های گوناگونی می توانند وارد بازار کار ترکیه شده و با استفاده از استعداد یا مهارت خود در این کشور مشغول به فعالیت و درآمدزایی شوند. با این حال باید توجه داشت که هر تبعه خارجی برای کار در ترکیه و اقامت در این کشور هم به ویزا و هم مجوز کار نیاز خواهد داشت.
پرسش پرتکرار بسیاری از علاقه مندان کار در این کشور این است که آیا در این کشور برای تمامی مشاغل، بازار کار مناسبی وجود دارد؟ طبیعتا بسته به دانش تئوری و عملی اشخاص از حرفه ای که در نظر دارند می توان مشاغلی با درآمدهای کافی در این کشور یافت. در این مقاله کار در این کشور، شرایط مهاجرت به ترکیه برای کار، مدارک مورد نیاز در فرآیند مهاجرت از طریق کار به ترکیه، اخذ ویزای ترکیه، همچنین به صورت تفصیلی مباحثی پیرامون اخذ اقامت و مجوز کار در این کشور ارائه شده است.
کار در ترکیه
ترکیه از سال های گذشته به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب، مورد توجه بسیاری از افراد جویای کار بوده است. این کشور به دلیل ایفا کردن نقش پل بین کشورهای آسیایی و اروپایی برای مشاغل متفاوت بازار کار نسبتا مناسبی دارد. از طرف دیگر با وجود شرایط اقتصادی امروزی در ایران و پایین تر بودن ارزش واحد پولی ریال ایران نسبت به لیر ترکیه، برخی اشخاص علاقه به کسب درآمدهای بالا در ترکیه دارند.
ترکیه به دلیل برخورداری از اماکن تاریخی بسیار جذاب و همچنین مکان های تفریحی مدرن و پیشرفته، سالانه توریست های زیادی را هم از کشورهای آسیایی و هم از کشورهای اروپایی جذب می کند. این مسئله در اقتصاد این کشور نیز تاثیر مناسبی داشته و افراد جویای کار را ترغیب به مهاجرت به این کشور می کند. برای کار در ترکیه چند راه مختلف و نسبتا بی دردسر را می توان معرفی کرد. افرادی که به هر طریقی موفق به دریافت کار در این کشور و مشغول شدن به فعالیت در بازار کار این کشور شوند، مضاف بر کسب درآمد کافی برای زندگی، بنا به شرایطی قادر به اخذ تابعیت و پاسپورت ترکیه نیز خواهند شد.
در روش های مختلف مهاجرت به ترکیه می توان با طی کردن مراحل مشخصی به این هدف رسید. اولین روش از دسته کار در این کشور، داشتن یک پیشنهاد شغلی یا جاب آفر (Job Offer) و قدم ابتدایی برای به دست آوردن یک پیشنهاد شغلی، کاریابی در ترکیه است. فرآیند کاریابی در این کشور به طرق مختلفی قابل انجام است.
به جز روش دریافت جاب آفر از طرف کارفرمایان در ترکیه، راهی دیگر نیز برای شروع فعالیت کاری در ترکیه وجود دارد و آن هم از طریق سرمایه گذاری و کارآفرینی در ترکیه است. این شیوه مهاجرت از طریق کار به ترکیه برای افرادی مناسب است که حداقل بودجه مورد نیاز برای شروع یک فعالیت در ترکیه را دارند. متقاضیان کارآفرینی هم می توانند با اثبات دارایی های خود، ثبت شرکت در ترکیه یا راه اندازی یک بیزینس و اخذ ویزای این کشور برای مهاجرت به ترکیه اقدام نمایند.
با توجه به قوانین کشور ترکیه و تجربیات به دست آمده از مهاجران اخیر، امکان همراهی خانواده و حتی اخذ اقامت آن ها نیز در ترکیه وجود دارد، اما تنها بنابر شرایطی می توان به این خواسته دست یافت. در صورتی که فرد تمکن مالی کافی برای تامین هزینه های خود و خانواده را در بدو ورود به ترکیه نداشته باشد، نمی تواند از سال اول به همراه خانواده خود به ترکیه مهاجرت کاری کند.
در واقع در صورت عدم برخورداری از شرایط مالی مناسب و شرایط مهاجرت به ترکیه برای کار، روند همراهی به این صورت خواهد بود که در ابتدا فرد با داشتن یک پیشنهاد شغلی و یا با استفاده از فرصت ثبت شرکت، ویزای ترکیه را اخذ می کند. پس از آن با ورود به ترکیه و 1 سال فعالیت شغلی در این کشور می تواند برای همسر و فرزندان زیر 18 سال خود نیز درخواست ویزای همراه داده و در ترکیه به آن ها ملحق شود.
از طرفی برخی افراد همچون متقاضیان ثبت شرکت یا خود اشتغالی در ترکیه، معمولا توانایی مالی مکفی برای پرداخت هزینه های زندگی خود و همچنین خانواده را در ترکیه دارند. چنین افرادی با اثبات دارایی های خود و در نظر گرفتن حداقل هزینه های زندگی برای هر عضو خانواده می توانند به طور همزمان برای آن ها نیز درخواست ویزای همراه دهند. در این حالت می توان هنگام مهاجرت، خانواده را نیز در بدو ورود به ترکیه به همراه داشت.
شرایط کار در ترکیه
در هر یک از روش های ترک کشور برای کار در ترکیه باید ابتدا شرایط مهاجرت به ترکیه برای کار و الزامات این کار را برآورد کرده و در طول فرآیند آن ها را رعایت کرد. اولین شرط مهاجرت به ترکیه برای کار کردن، داشتن یک پیشنهاد شغلی از طرف کارفرمایان فعال در مشاغل است. بدون داشتن یک پیشنهاد شغلی، مهاجرت به این کشور کمی دشوار بوده و افراد برای دریافت ویزای ترکیه با مشکلاتی مواجه خواهند شد.
دومین شرط برای اقامت در ترکیه و کار کردن در این کشور، ویزای کار ترکیه است. ویزای کار ترکیه به عنوان مجوزی برای مهاجرت از طریق کار به ترکیه برای مقاصد شغلی شناخته می شود. برای دستیابی به اهداف شغلی در ترکیه، ویزای کار باید همراه با مجوز کار این کشور دریافت شود. چرا که بدون آن، کار کردن اتباع خارجی در ترکیه قانونی نبوده و همچنین امکان پذیر نخواهد بود.
طبیعتا برای کار کردن در ترکیه باید با زبان غالب مردم آن کشور آشنایی کافی داشت. بنابراین داشتن دانش کافی از زبان ترکی و یادگیری زبان ترکی استانبولی می تواند در جلب توجه کارفرمایان و دریافت پیشنهاد شغلی بسیار تاثیرگذار باشد. معمولا کارفرمایان برای جذب نیروی کار از کشورهای دیگر همچون ایران، مصاحبه هایی با متقاضیان ترتیب می دهند که علاوه بر داشتن رزومه قوی و سابقه شغلی حرفه ای و مرتبط با شغل، نحوه برقراری ارتباط متقاضیان نیز به عنوان فاکتور مهمی در موفقیت آن ها به شمار می رود.
از مطالب بالا می توان دریافت که آشنایی کافی با زبان ترکی برای تعامل با ارباب رجوع و یا همکاران در ترکیه نیز یکی از شرایط کار در ترکیه محسوب می شود. بنابراین شایسته است افراد با شرکت در کلاس های آموزش ترکی استانبولی و یا روش های دیگر برای تسلط به این زبان اقدام کنند. برای رفتن به ترکیه و کار کردن در این کشور برخی محدودیت های سنی نیز در نظر گرفته شده است. به این شیوه که افراد بین سن 18 الی 40 سال شانس بالاتری برای دریافت ویزای کار ترکیه خواهند داشت و متقاضیانی که سن آن ها خارج از این بازه باشد معمولا احتمال دریافت پیشنهاد شغلی توسط آن ها کاهش می یابد.
چنانچه افردی از طریق راه اندازی کسب و کار جدید یا خرید ملک در ترکیه تمایل به زندگی و کار در این کشور را داشته باشند، می بایست شرط دریافت مجوز اقامت این کشور را رعایت کنند. لازم به ذکر است برخلاف بسیاری از کشورها، برای کارآفرینی در ترکیه هیچ حداقل سرمایه ای تعیین نشده است. تنها کافی است که فرد، مدارکی دال بر داشتن ملک در ترکیه و همچنین توانایی خود برای اداره مخارج زندگی در این کشور را ارائه دهد.
شرایط اخذ ویزای کار ترکیه بستگی به دلیل درخواست فرد برای ورود به ترکیه دارد. لذا در حین درخواست برای ویزای کار این کشور باید در انتخاب نوع استخدام دقت داشت. به طور مثال افرادی که قصد کار کردن در ترکیه را دارند به دسته های زیر تقسیم می شوند.
اشخاصی با هدف شغلی خاص
مدرسان دانشگاهی
ورزشکاران
هنرمندان
کارگران منطقه آزاد
روزنامه نگاران
آیین نامه های ترکیه به منظور تسهیل صدور مجوز کار در رابطه با استخدام اتباع خارجی علاقه مند به سرمایه گذاری در ترکیه به صورت مستقیم، مقررات ویژه ای را معرفی کرده است. شرایط و مقررات استخدام اتباع خارجی برای سرمایه گذاری مستقیم بر مبنای 2 معیار اساسی تعریف شده است. این دو معیار عبارتند از:
می بایست شرکت و یا شعبه آن ها دارای حداقل گردش مالی 141 میلیون لیر در سال باشد.
شامل سهامدار شرکت، رئیس هیئت مدیره، عضو هیئت مدیره، مدیر عامل، نایب رئیس، سمت اجرائی، معاون اجرایی یا سمت های مشابه
از جمله شرایط کار در این کشور این است که حداقل 1 تا 2 ماه قبل از عزیمت به این کشور، باید برای دریافت ویزای کار ترکیه اقدام کرد. از پیش نیازها و شرایط اقدام برای ویزای کار ترکیه نیز داشتن پیشنهاد شغلی و یا قرارداد کاری با کارفرمایان ترکیه است. افرادی که این 2 شرط را نداشته باشند نمی توانند از ویزای کار استفاده کنند. در نهایت بهترین زمان برای درخواست ویزا، بلافاصله پس از دریافت پیشنهاد شغلی است. همچنین در صورتی که افراد اقامتی بیش از یک سال در این کشور داشته باشند، باید برای رجیستر گوشی در ترکیه اقدام کنند.
برای کار در این کشور باید به نکات انتخاب شغل در این کشور و شرایط مهاجرت کاری آن همچون انتخاب یک کار قانونی دقت کرد. چرا که در ترکیه مشاغلی تحت عنوان مشاغل سیاه وجود دارد. این مشاغل بدون مجوز، تاکنون مشکلات زیادی را برای مهاجران به وجود آورده و علاوه بر دیپورت، عواقب کیفری سنگینی برای افراد داشته است. لذا انتخاب شغل قانونی و مجوز دار را می توان یک شرط اساسی در مهاجرت به شمار آورد.
مدارک لازم برای در ترکیه
تحویل اسناد و مدارک لازم برای کار در ترکیه، هم در مرحله درخواست آنلاین ویزای کار و هم به صورت فیزیکی در روز تعیین شده برای مصاحبه ضروری هستند. در واقع اولین دسته مدارکی که شخص برای ورود به ترکیه به آن ها نیاز خواهد داشت همان مدارک لازم برای ویزای کار هستند. دسته دوم مدارک نیز پس از انجام مصاحبه و ظرف مدتی معین می بایست برای دریافت مجوز کار این کشور توسط کارفرما تهیه و جمع آوری گردند.
لازم به ذکر است پس از این که مشخص گردد فرد به چه نوع ویزای کاری نیاز دارد، باید اطلاعات هویتی و درخواست خود را به صورت آنلاین به سفارت ترکیه ارائه دهد. در صورت نیاز به مصاحبه حضوری نیز باید بخشی از مدارک تا روز تعیین شده برای مراجعه مهیا گردند. در این بخش در ابتدا لیستی از مدارک لازم برای درخواست ویزای ترکیه قرار داده شده است که عبارت اند از:
پاسپورت معتبر
اصل و کپی مدارک شناسایی
تکمیل فرم درخواست ویزای کار
مدارک سوابق کاری
2 قطعه عکس جدید از متقاضی که در 6 ماه گذشته گرفته شده باشد.
گواهی عدم سوء پیشینه
پیشنهاد کار یا قرارداد کاری با کارفرمای ترکیه ای
دیپلم ترجمه شده و گواهی موقت پایان تحصیلات
بیمه درمانی
مدارک اقامت در ترکیه همچون اجاره نامه یا سند خرید ملک
گواهی تمکن مالی یا شواهدی مبنی بر داشتن حدود 368 لیر به ازای هر روز که متقاضی در ترکیه خواهد گذراند.
بلیط پرواز رفت و برگشت
سند ازدواج برای متاهلانی که با خانواده قصد مهاجرت از طریق کار به ترکیه دارند.
رسید پرداخت هزینه درخواست ویزای کار
لازم به ذکر است سفارت های ترکیه در کشورهای مختلف با توجه به ملیت افراد ممکن است از متقاضیان درخواست ارسال و یا تحویل مدارک اضافی دیگری را نیز داشته باشند. لذا قبل از تحویل مدارک بهتر است تمامی مدارک مورد نیاز تحقیق و بررسی شود و از تکمیل بودن آن ها اطمینان حاصل کرد. باید توجه داشت که هرگونه نقص در مدارک تحویلی، ممکن است منجر به ریجکت شدن درخواست ویزای کار متقاضیان شود.
همانطور که ذکر شد، دومین مدرک لازم که به افراد اجازه کار کردن در ترکیه را می دهد مجوز کار در این کشور است. برای دریافت مجوز کار نیز کارفرمای ترکیه ای موظف است مدارک لازم برای مجوز کار متقاضی را در مهلت تعیین شده یا به صورت حضوری و یا ارسال پستی به وزارت کار و تامین اجتماعی ترکیه تحویل دهد. این مدارک عبارتند از:
فرم درخواست پرسنل خارجی
نامه درخواست مجوز کار برای متقاضی
روزنامه ثبت تجارت ترکیه که جزئیات سهام و ساختار سرمایه فعلی واحد تجاری را نشان دهد.
ترازنامه و صورت سود و زیان سال اخیر که اداره مالیات یا حسابدار رسمی آن را تایید کرده باشد.
وکالت نامه محضری برای استخدام فرد خارجی
لازم به ذکر است هیچ مهاجری بدون داشتن مجوز کار حق فعالیت در بازار مشاغل ترکیه را ندارد. به همین دلیل در صورتی که افراد واجد شرایط مهاجرت به ترکیه برای کار بدون این مجوز در ترکیه مشغول به کار شوند، ممکن است با عواقب این مسئله از سوی دولت ترکیه مواجه گردند. اما با پرداخت هزینه های لازم، ارسال مدارک و تکمیل درخواست، در صورتی که مدارک به طور کامل و درست بوده باشد به متقاضی مجوز کار ترکیه داده خواهد شد. مجوزهای کار در در این کشور برابر با مجوز اقامت در این کشور است.
هزینه کار در ترکیه
همان طور که در بخش های قبل اشاره شد، برای رفتن به ترکیه و کار در این کشور روش های مختلفی وجود دارد که از جمله آن می توان به دریافت پیشنهاد شغلی، بستن قرارداد کاری، سرمایه گذاری در این کشور برای شروع کسب و کار و غیره اشاره کرد. بر اساس گزارشات و آمار منتشر شده، سالانه حدود 200 هزار نفر از اتباع کشورهای خارجی برای دریافت مجوز کار ترکیه اقدام می کنند. با توجه به این که در ترکیه نیز تنوع مشاغل در شهرهای بزرگ بیشتر از شهرهای کوچک تر و یا روستاها است، مقصد عمده مهاجران کار به جای کار در وان و غیره، شهرهای آنکارا، آنتالیا و استانبول هستند.
علی رغم اینکه در سال های اخیر بسیاری از شرکت های ایرانی و یا خارجی اقدام به تاسیس شعب و یا نمایندگی های خود در شهرهای مختلف ترکیه کرده اند، هنوز هم آمار بیکاری در این کشور کاهش چندانی پیدا نکرده است. یکی از دلایل این امر، دشواری پیدا کردن شغل در برخی از حوزه های کاری است. از طرف دیگر ترکیه بخاطر قرارگیری در بین مقاصد گردشگری جذاب دنیا توریست های زیادی را جذب نموده و در بحث گردشگری بازار کاری مناسبی دارد.
افرادی که برای کار در ترکیه اقدام می کنند، در طول انجام مراحل قانونی این کار هزینه های متفاوتی را می بایست تقبل کنند. از جمله این هزینه ها می توان به هزینه ترجمه مدارک، هزینه درخواست ویزای کار ترکیه، هزینه مجوز کار در در این کشور، هزینه بیمه، هزینه های زندگی در این کشور و غیره اشاره کرد. هزینه ویزای کار ترکیه کاملا بستگی به نوع ویزای کاری دارد که متقاضی برای آن درخواست می دهد. به طور کلی ویزای کار ترکیه به 2 نوع ویزای ورودی تک نفره و همچنین ویزای الکترونیکی اختصاص می یابد. هزینه ویزای نوع اول یعنی ویزای ورودی تک نفره حدود 61 دلار یا 458 لیر ترکیه است. اما در ویزای الکترونیکی بسته به این که متقاضی با چه ملیتی درخواست می دهد هزینه ها ممکن است بین 61 تا 79 دلار متفاوت باشد.
علاوه بر هزینه های ویزای کار ترکیه، متقاضیان باید هزینه ای را نیز به عنوان حق اقامت در ترکیه بپردازند. در زمینه مهاجرت از طریق کار به ترکیه نیز این حق اقامت سالانه حدود 15 دلار یا 110 لیر ترکیه است که می بایست توسط مهاجران به این کشور پرداخت شود. همان طور که ذکر گردید، از ضروری ترین مدارک برای کار کردن در ترکیه مجوز کار این کشور است. در طول اقدام برای کار در در این کشور، هزینه درخواست برای مجوز کار نیز باید توسط متقاضیان در نظر گرفته شود. جدول زیر هزینه های دریافت مجوز کار و همچنین دریافت کارت را به صورت مجزا بیان کرده است.
نوع مجوز | هزینه دریافت گواهی مجوز کار | هزینه دریافت کارت |
مجوز کار مستقل |
9332 لیر یا 1227 دلار |
110 لیر یا 15 دلار |
مجوز کار نامحدود |
9332 لیر یا 1227 دلار |
110 لیر یا 15 دلار |
مجوز کار موقت |
933 لیر یا 123 دلار |
110 لیر یا 15 دلار |
در بحث هزینه های کار در در این کشور باید توجه داشت، افرادی که از طریق ثبت شرکت شروع به کار کردن در ترکیه می کنند، نیاز به پرداخت مالیات و یک حق بیمه ماهانه نیز خواهند داشت. این هزینه ها با توجه به نوع حرفه و فعالیت شرکت متفاوت است اما به طور میانگین می توان گفت حق بیمه شرکت ها ماهانه از 1500 تا 2500 لیر متغیر است که در سال های بعد امکان صرف نظر و یا تخفیف برای آن ها وجود دارد.
در نهایت مهاجران می بایست قادر به تامین هزینه های لازم برای گذراندن زندگی خود در ترکیه نیز باشند. به طور میانگین هزینه تخمینی زندگی در ترکیه بدون در نظر گرفتن هزینه اجاره ملک، برای یک خانواده چهار نفره 1262.74 دلار یا 21916.15 لیر ترکیه در هر ماه است. در صورتی که فرد به صورت تنها به این کشور هجرت کند، هزینه های ماهانه او بدون در نظر گرفتن اجاره، حدود 360.80 دلار یا 6262.06 لیر ترکیه است. لازم به ذکر است با توجه به مبالغ گفته شده، به طور متوسط هزینه زندگی در ترکیه 22.08% پایین تر از ایران بوده و اجاره املاک در این کشور همسایه نیز به طور متوسط 59.93% ارزان تر از ایران است.
ویزای کاری ترکیه
ویزای کار ترکیه برای اهداف شغلی مهاجران این کشور مدرکی ضروری است. افراد خارجی جویای کار در ترکیه، بدون داشتن ویزای کار و مجوز کار نمی توانند در ترکیه هیچ گونه فعالیت شغلی داشته باشند. تمامی شهروندان کشورهای دیگر به جز تبعه های جمهوری ترک قبرس شمالی، برای کار در این کشور به این 2 مدرک نیاز خواهند داشت. چنانچه فردی با هدف دیگری غیر از کار به ترکیه سفر می کند، می بایست بررسی کند که با توجه به نیاز خود برای کدام نوع از ویزای ترکیه باید درخواست دهد.
افراد برای کار در ترکیه باید قبل از هر اقدامی بررسی کنند که آیا شرایط دریافت ویزای کار در این کشور را دارند یا خیر. اولین شرط برای ارائه درخواست ویزا، داشتن جاب آفر ترکیه یا همان دعوت نامه کاری است که از یک کارفرمای ترکیه ای برای فرد فرستاده می شود. لذا بدون در دست داشتن این دعوت نامه نمی توان برای ویزای کار ترکیه درخواست داد. متقاضیان کار در این کشور این شرط را نیز باید در نظر بگیرند که برای دریافت ویزای کار این کشور داشتن حداقل مدرک دیپلم ضروری است. افرادی که مدارک تحصیلی بالاتری نیز داشته باشند می توانند شانس خود را برای دریافت پیشنهاد کاری از کارفرمایان بالاتر ببرند. لذا هر متقاضی باید مدرک تحصیلی خود را به صورت ترجمه شده و رسمی برای بررسی به سفارت ترکیه تقدیم کند.
از آن جا که شخص به هنگام ارائه درخواست برای ویزای کار ترکیه باید مدارک اقامتی خود را نیز از قبل آماده کرده باشد، باید شروط دریافت ویزای کار را رعایت کرده و هزینه های مجزایی را از قبل برای خرید و یا اجاره ملک در ترکیه در نظر بگیرد. همچنین از قبل باید یک بیمه نامه در ترکیه انتخاب کرده و مدارک بیمه ای را در هنگام درخواست ویزا به سفارت ارائه دهد. با توجه به هزینه های گفته شده ممکن است برخی افراد خود را واجد شرایط مهاجرت به ترکیه برای کار و شرایط دریافت ویزای کار در این کشور ندانند. به عبارتی داشتن توانایی مالی کافی برای مراحل اخذ ویزا و به ویژه تهیه مدارک قبل از آن از جمله اصول مهم ترک کشور مبدا برای کار در ترکیه است. بدون داشتن مستندات و مدارک کافی برای اثبات، سفارت ترکیه با درخواست ویزای متقاضی موافقت نخواهد کرد.
به محض این که متقاضی یک پیشنهاد شغلی دریافت کرد می بایست برای ویزای کار ترکیه اقدام کند. بهتر است 2 ماه قبل از مهاجرت از طریق کار به ترکیه و یا نهایتا 1 ماه قبل از آن برای ویزای کار اقدام کرده و درخواست را به سفارت ارائه داد. اکثر افراد درخواست ویزای خود را در کشور محل اقامت خود ارسال کرده و تاریخی برای مصاحبه با افسر سفارت تعیین می کنند. ظرف 10 روز پس از ارسال درخواست ویزای کار باید مدارک استخدامی نام برده شده را به وزارت خانواده، کار و خدمات اجتماعی ارسال کرد. برای جلوگیری از تاخیر ارسال مدارک به خارج از کشور و ترکیه و یا ناهماهنگی های دیگر بهتر است کارفرمای ترکیه ای و متقاضی ویزا زمان انجام مصاحبه و تحویل مدارک را با یکدیگر به درستی هماهنگ کنند.
ظرف مدت 10 روز پس از انجام مصاحبه توسط متقاضی، تمام مدارک مورد نیاز می بایست توسط کارفرما از طریق پست و یا حضوری برای وزارت خانواده، کار و خدمات اجتماعی (MLSS) ارسال گردند. پس از اتمام مصاحبه و تحویل مدارک لازم، MLSS ترکیه در نهایت در مورد صلاحیت متقاضی برای اخذ مجوز کار ترکیه تصمیم گیری خواهد کرد. در صورت تایید درخواست، مجوز کار معادل اجازه اقامت به فرد اعطا خواهد شد.
تمامی اتباع خارجی باید برای ویزای ورود، مجوز کار و اجازه اقامت ترکیه هزینه هایی نیز بپردازند. این را باید در نظر داشت که روند درخواست ویزای کار ترکیه با روند درخواست سایر ویزاهای این کشور کمی متفاوت است. زیرا در فرآیند درخواست ویزای کار ترکیه هر 2 طرف یعنی کارجو و کارفرما درگیر خواهند بود. وزارت خانه MLSS ترکیه در صورت صحت مدارک ارائه شده و کامل بودن آن ها در نهایت پس از طی شدن یک بازه یک ماهه نتیجه تصمیم گیری را به سفارت ترکیه در کشور اعلام می دارد.
در مرحله بعد، متقاضی از نتیجه موافقت یا عدم موافقت با درخواست ویزا آگاه شده و در صورت مثبت بودن نتیجه، ویزای کار برای او صادر خواهد شد. پس از تایید درخواست ویزا، متقاضی حداکثر تا 180روز فرصت برای ورود به ترکیه دارد. به محض ورود فرد به ترکیه نیز می بایست حداکثر ظرف مدت 1 ماه در سامانه ثبت آدرس ترکیه نام نویسی کرد.
انواع ویزای کاری ترکیه
کشور ترکیه با ارائه انواع ویزای کاری ترکیه توانسته است متخصصین و نیرو های کاری ماهر در زمینه های مختلف را جذب کند. افراد برای دریافت ویزای کاری در ابتدا باید از سوی یک کارفرما در این کشور دعوت نامه شغلی دریافت نماید. این دعوت نامه یکی از مجوز های لازم برای مهاجرت از طریق کار به ترکیه است. افراد پس از دریافت این مجوز باید برای اخذ بهترین ویزای کاری، ویزایی که مطابق با شرایط مهاجرت به ترکیه برای کار و سرمایه افراد باشد، تلاش کند. در ادامه انواع ویزای کاری ترکیه آورده شده است:
نوع ویزای کار | دارندگان ویزا |
ویزای کار مستقل |
افرادی که 5 سال سابقه زندگی و کار کردن در ترکیه را دارند. |
ویزای کار موقت یکساله |
افرادی که با داشتن یک پیشنهاد شغلی، قصد ورود به ترکیه و آغاز به کار را دارند. |
ویزای کار دائم |
افرادی که 8 سال سابقه زندگی و کار کردن در ترکیه را دارند و اقامت دائم دریافت کرده اند. |
ویزای کار ویژه |
کارشناسان خبره، ساکنان قبرس شمالی، افرادی که دارای نژاد و اجداد ترک هستند، سرمایه گذاران زمینه علوم و تکنولوژی، افرادی که با شهروندان ترکیه ای ازدواج کرده باشند، شهروندان اتحادیه اروپا و همچنین برخی پناهجویان |
ویزای کار موقت ویژه |
هنرمندان خارجی، ورزشکاران و یا فیلمسازهایی که برای کار یا دلایل دیگر به صورت کوتاه مدت در ترکیه اقامت دارند. |
ویزای کارت فیروزه ای |
افرادی که مجوز کار دائم در ترکیه دارند، افرادی با سابقه شغلی درخشان، فارغ التحصیلان برتر و افرادی که تاثیر مثبتی در اقتصاد کشور ترکیه داشته اند. |
لازم به ذکر است افرادی که از طریق ویزای تحصیلی به این کشور مهاجرت کرده اند، می توانند به عنوان کار دانشجویی در ساعاتی مشخص، مشغول به کار شوند. همچنین این افراد می توانند پس از اتمام دوره تحصیل، در صورتی که تمایل داشته باشند در کشور ترکیه بمانند و همچنین در صورتی شرایط کار در این کشور را داشته باشند، می توانند ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تغییر دهند و اقامت موقت این کشور را اخذ نمایند.
تمدید ویزای کار در ترکیه
ویزای کاری ترکیه از تاریخ صدور آن تا 1 سال بعد انقضا خواهد داشت. ممکن است افرادی قصد مهاجرت از طریق کار به ترکیه و اقامت طولانی مدت و کار کردن در ترکیه را داشته باشند که در این صورت باید قبل از اتمام مهلت ویزای یکساله برای تمدید آن اقدام کنند. در حالت کلی هر سال 1 مرتبه می توان ویزای کار ترکیه را تمدید کرد. تا 8 سال یعنی در مجموع 8 مرتبه می توان درخواست تمدید ویزای کار ترکیه را ارائه کرد.
پس از سپری شدن این 8 سال دیگر نیازی به تمدید ویزا نخواهد بود و در صورت درخواست، فرد می تواند برای دریافت اقامت دائم ترکیه اقدام کند. افراد برای درخواست تمدید ویزا و اقامت نیز می بایست در ابتدا درخواست خودر را از طریق سیستم آنلاین وارد کنند تا مورد بررسی قرار گیرد. متقاضیان برای تمدید ویزای کار ترکیه، همچون درخواست اولیه ویزا به مدارکی نیاز خواهند داشت که در لیست زیر آورده شده است.
تکمیل فرم درخواست تمدید ویزای کار
کپی برابر با اصل مجوز کار سابق
ترجمه مدارک هویتی
پاسپورت معتبر
اسناد ضمیمه شده در فرم درخواست
لازم به ذکر است اقدامات برای تمدید مجوز کاری ترکیه می بایست توسط کارفرمایی صورت گیرد که اتباع ایرانی و یا اتباع دیگر کشورها را با داشتن مجوز کار، در چارچوب قرارداد استخدام می کند. باید توجه داشت که درخواست تمدید مجوز کار باید قبل از انقضای مجوز کار فعلی و حداکثر ظرف 2 ماه قبل از اتمام مهلت اعتبار آن ارائه شود. در غیر این صورت مجوز کار فرد لغو خواهد شد و اقامت این کشور را نیز از دست خواهد داد.
مجوز کار در ترکیه، برای مدت معینی حق کار کردن در موقعیت شغلی اعلام شده و در محل کار مشخص شده در قرارداد را به فرد دارنده آن می دهد. به همین دلیل اگر فرد خارجی محل کار خود را تغییر دهد، مجوز کار فعلی لغو می شود و کارفرمای جدید می بایست درخواست مجوز کار مجدد دهد. در صورتی که نیروی کار خارجی در همان محل به کار خود ادامه دهد، نیازی به درخواست مجوز جدید نبوده و تنها می بایست درخواست تمدید مجوز کار ارائه گردد.
نحوه کاریابی در ترکیه
متقاضیان کار در ترکیه در صورتی می توانند برای اخذ ویزای کار این کشور اقدام کنند که یک پیشنهاد شغلی یا قرارداد کاری از طرف کارفرمایان این کشور دریافت کرده باشند. برخی افراد با استفاده از دوست و یا آشنای مقیم ترکیه می توانند به اعلام نیازهای این کشور در مشاغل مختلف دسترسی سریع تری داشته باشند و یا حتی در برخی شرایط بدون رقابت با دیگران می توانند به شغل مناسبی در این کشور دست پیدا کنند.
افرادی که در چنین شرایطی قرار ندارند، می توانند با جستجو در سایت های کاریابی در ترکیه و یا وب سایت های معتبری که موقعیت های شغلی ترکیه را در اختیار علاقه مندان قرار می دهند، مورد شغلی ایده آل خود را پیدا کنند. با توجه به این مسئله، اولین مرحله از سری مراحل ترک کشور مبدا برای کار در این کشور، جستجو در سایت های کاریابی و یافتن شغل مناسب با حرفه متقاضی است. برخی از سایت های کاریابی عبارتند از:
Expat.com
iSKUR
Kariyer.net
iagora.com
متقاضیان کار در این کشور می توانند در این سایت ها موقعیت های شغلی متناسب با رشته و حرفه خود را پیدا کرده و با دریافت یک پیشنهاد شغلی از طرف کارفرما، برای اخذ ویزای کار ترکیه و مجوز کار در این کشور اقدام کنند. با انجام روال قانون درخواست ویزای کار، تحویل مدارک و سپری شدن مدت زمان انتظار پردازش درخواست، کارفرما نیز می بایست مرحله تحویل مدارک متقاضی مانند انگیزه نامه کاری جهت اخذ مجوز کار را پیگیری نماید.
در نهایت با موفقیت آمیز بودن این مراحل و موافقت دولت ترکیه با استخدام افراد خارجی، متقاضی می تواند به مهاجرت از طریق کار به ترکیه بپردازد و فعالیت شغلی خود را آغاز کند. لازم به ذکر است در رابطه با مشاغل موجود برای مهاجران باید این نکته را در نظر گرفت که دولت ترکیه در برخی مشاغل خاص همچون مشاغل بیمارستانی، امنیتی و غیره اجازه فعالیت افراد خارجی را نمی دهد و یا مهاجرت کاری برای این گونه مشاغل بسیار دشوار است.
علاوه بر روش ترک کشور برای کار با داشتن جاب آفر، برخی سرمایه گذاران نیز علاقه مند به سرمایه گذاری در ترکیه و اخذ اقامت این کشور هستند که این نوع مهاجرت در دسته سرمایه گذاری، ثبت شرکت و یا کارآفرینی در ترکیه قرار می گیرد. شروع به کار یک کسب و کار جدید در ترکیه ملزم به این است که دست کم 50 نفر از پرسنل این کسب و کار را شهروندان ترکیه ای شامل شوند.
با در نظر گرفتن شرط گفته شده، درخواست متقاضی باید در وزارت کار و امور اجتماعی ترکیه مورد بررسی قرار بگیرد. در صورت موافقت با این درخواست، فرد می تواند برای خود و خانواده خود اقدام به دریافت ویزا کرده و پس از 8 سال نیز به سادگی اقامت دائم کشور ترکیه را اخذ کند. افراد می توانند برای کسب اطلاعات در خصوص جزئیات این امر، به وکلای مهاجرتی فعال در این حوزه مراجعه کنند.
کارآفرینی در ترکیه
کارآفرینی در ترکیه یکی از بهترین روش های کار در این کشور برای افرادی است که دارای سرمایه و بیزینس پلن برای مهاجرت هستند. این افراد می توانند بر اساس نیاز های کشور ترکیه، طرح تجاری تدوین کنند و با اثبات دارایی خود مجوز کار در ترکیه از طریق کارآفرینی را دریافت نمایند. برای این منظور افراد می توانند بدون دریافت ویزا به کشور ترکیه سفر کنند و در بازه زمانی 90 روز، اقدامات اداری لازم برای اجرای طرح تجاری خود را انجام دهند. در این صورت افراد باید اقامت موقت یک ساله قابل تمدید دریافت نمایند. لازم به ذکر است بر اساس قوانین کشور ترکیه، ورود و اقامت در این کشور برای کمتر از 90 روز نیازی به دریافت ویزا ندارد.
بهترین روش کارآفرینی در ترکیه، ثبت شرکت در این کشور می باشد. در روش ثبت شرکت فرد کارآفرین باید بتواند برای حداقل 5 نفر از شهروندان ترکیه ایجاد شغل کند. این روش به دلیل اشتغال زایی و ورود سرمایه برای کشور ترکیه دارای سود می باشد. لازم به ذکر است از آن جایی که این طرح از سوی دولت ترکیه ارائه شده است، تا زمانی که کارآفرینان تحت حمایت دولت ترکیه باشند، امکان اخراج آن ها از کشور وجود نخواهد داشت. از دیگر شرایط مهاجرت به ترکیه برای کار و شرایط لازم برای کارآفرینی در این کشور، نیاز به سرمایه اولیه 2600 دلار می باشد.
مهم ترین مزیت کارآفرینی در ترکیه اخذ اقامت دائم پس از 5 سال فعال بودن شرکت و اقامت در این کشور می باشد. همچنین افراد کارآفرین می توانند بعد از 8 سال اقامت و کار در این کشور، برای دریافت تابعیت این کشور اقدام نمایند. از دیگر مزایای کارآفرینی در ترکیه می توان به عضویت این کشور در اتحادیه اروپا و وجود سیستم اقتصادی و بانکی مطمئن، موقعیت جغرافیایی مناسب و نزدیکی به ایران و اروپا و گستردگی جمعیت مصرف کننده اشاره کرد. با این حال در سال های اخیر سیاست های متناقض و نارضایتی اجتماعی باعث شده است که جمعیت جوان این کشور به مهاجرت بپردازند و نیروی کار کمتر شود.
شرایط گرفتن اقامت از طریق کار در ترکیه
درصد زیادی از مهاجرانی که برای کار کردن به ترکیه عزیمت می کنند، ماندن در این کشور و دریافت اقامت دائم ترکیه را به بازگشت به کشور مبدا خود ترجیح می دهند. هرچند یافتن کار مناسب برای برخی مشاغل دشوار است اما پس از یافتن شغل و تجربه کردن زندگی در این کشور دلایل زیادی می توان برای اقامت دائم ترکیه پیدا کرد. افرادی که در صدد اخذ اقامت دائم ترکیه هستند باید در نظر داشته باشند که این کار تنها با زندگی و کار کردن به مدت 8 سال در این کشور ممکن خواهد بود. حتی امکان درخواست برای دریافت پاسپورت ترکیه نیز وجود خواهد داشت.
دارندگان ویزا و مجوز کار در این کشور به نوعی اجازه اقامت موقت در این کشور را دارند. افرادی که اقامت موقت ترکیه را داشته باشند می توانند پس از گذشت مدتی معین برای اقامت دائم نیز اقدام کنند. اقامت دائم در ترکیه به معنای زندگی و کار کردن در این کشور بدون هیچ محدودیتی است. از طرفی سیستم بهداشت و درمان پیشرفته ترکیه، هزینه پایین زندگی و درآمدهای نسبتا بالا از جمله مزایای اقامت دائم افراد در ترکیه است.
برای آن دسته افرادی که از طریق خود اشتغالی و یا ثبت شرکت مهاجرت از طریق کار به ترکیه را انتخاب کرده اند نیز شرایطی برای اخذ اقامت دائم این کشور وجود خواهد داشت. به همین ترتیب سرمایه گذاران خارجی با دریافت ویزای ترکیه در ابتدا مجوز اقامت موقت این کشور را خواهند داشت، اما با گذشتن 8 سال از اقامت موقت می توانند برای خود و خانواده همراه خود درخواست اقامت دائم ترکیه را دهند. لازم به ذکر است با توجه به نوع ویزای کار متقاضیان، نوع اقامت آن ها نیز متفاوت است. برای داشتن اقامت موقت یا دائم در صورت ترک کشور مبدا برای کار در ترکیه می بایست با ساعات کاری مردم این کشور نیز آشنایی کافی داشت. معمولا مشاغل مختلف در ترکیه به طور میانگین در هر هفته 45 ساعت مشغول به کار هستند و این ساعات کاری از 8:30 صبح تا 5 عصر است.
تبدیل ویزای مهاجرت کاری به اقامت دائم ترکیه مشروط بر چند قانون مهم است. به طور مثال، متقاضی نباید به هیچ عنوان در طول اقامت خود در ترکیه مرتکب قانون شکنی شده باشد و یا پیشینه کیفری داشته باشد. به علاوه فرد باید توانایی مالی برای زندگی در ترکیه و همچنین توانایی جسمی و روحی برای کار کردن در این کشور را داشته باشد. داشتن توانایی کافی برای برقراری ارتباط با مردم به زبان ترکی نیز از جمله شروط اعطای اقامت دائم به متقاضیان است. همچنین افرادی که بیماری های مسری داشته باشند در روند دریافت اقامت دائم ترکیه ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند. دارندگان اقامت موقت ترکیه که 8 سال در این کشور زندگی و کار کرده اند می توانند با فراهم کردن مدارک مورد نیاز برای دریافت اقامت دائم ترکیه قدم بردارند. اسناد و مدارک لازم برای درخواست اقامت دائم ترکیه در زیر آورده شده است.
پاسپورت معتبر
2 قطعه عکس جدید از متقاضی
تکمیل فرم درخواست مجوز اقامت دائم
مجوز اقامت موقت قبلی
اسنادی که اثبات می کند متقاضی هیچ کمک مالی از سازمان ها و موسسات غیردولتی ترکیه در طول 3 سال اخیر درخواست نکرده است.
اسناد اثبات تمکن مالی
گواهی عدم سوء پیشینه کیفری
بیمه نامه پزشکی
آدرس محل اقامت
در شرایطی ممکن است با درخواست متقاضیان اقامت دائم ترکیه موافقت صورت نگیرد. ذکر این نکات نیز خالی از لطف نیست که متقاضی نباید بیشتر از 1 سال به صورت متوالی در خارج از ترکیه زندگی کرده باشد. به دلیل نزدیکی ترکیه به ایران، مهاجران ایرانی که قصد دریافت اقامت دائم ترکیه را دارند باید به این مسئله توجه کنند که برگشتن آن ها به ایران و ماندن طولانی مدت در خارج از ترکیه ممکن است،
مشکلاتی برای اقامت دائم آن ها ایجاد کند. از طرفی اگر فرد متقاضی در ترکیه به عنوان فردی با اخلاق نیک و یا فردی امن شناخته نشده باشد، دولت ترکیه از اعطای اقامت دائم به وی اجتناب خواهد کرد. به این دلیل که متقاضیان اقامت دائم نباید هیچگونه مشکلی برای امنیت عمومی و نظم کشور داشته باشند.
کار در ترکیه بدون مدرک زبان
همواره یکی از چالش های مهاجرت به کشورهای خارجی تطبیق پیدا کردن با جامعه آن کشور است. این مسئله تنها با داشتن دانش کافی از زبان مردم کشور مقصد امکان پذیر خواهد بود. با توجه به این مسئله که زبان غالب مردم ترکیه زبان ترکی است، نباید این انتظار را داشت که همه مردم این کشور تسلط کافی به زبان انگلیسی نیز داشته باشند.
زبان انگلیسی یک زبان بین المللی است که ارتباط با مردم سایر کشورها را ساده تر می کند، اما برای کار کردن و زندگی در ترکیه به هیچ عنوان نمی توان به یادگیری این زبان اکتفا کرد. در ترکیه مشاغل و مردمی که به زبان انگلیسی فعالیت و صحبت می کنند محدود هستند. در واقع یکی از شروط اصلی برای کار در ترکیه و جلب نظر کارفرمایان، داشتن مهارت های کافی در زمینه برقراری ارتباط به زبان ترکی است.
در زمینه مهاجرت تحصیلی به ترکیه و تحصیل در برخی دانشگاه های ترکیه، برای سنجش توانایی های زبان ترکی دانشجویان آزمون های ورودی در نظر گرفته می شود، اما در زمینه مهاجرت از طریق کار به ترکیه نیازی به داشتن مدرک زبان ترکی نیست. فرد متقاضی کار در این کشور باید به خوبی بداند که در صورت عدم تسلط به زبان اصلی مردم این کشور، موفقیت در حرفه و شغل مورد نظر بسیار دشوار و حتی غیر ممکن خواهد بود.
در برخی موارد برای ترک کشور مبدا برای کار در ترکیه افراد به مدارک و گواهی های زبان انگلیسی نیاز خواهند داشت. این مدرک در صورتی مورد نیاز افراد خواهد بود که قصد آموزش زبان انگلیسی در این کشور را داشته باشند. برای کاریابی در بخش های تدریس زبان انگلیسی در ترکیه، متقاضیان معمولا علاوه بر داشتن مدرک تحصیلی مرتبط نیاز به داشتن مدرک TEFL نیز خواهند داشت.
کار در ترکیه برای ایرانیان
دلایل بسیار زیادی را می توان برای علاقه مردم ایران به کار در ترکیه یا به عبارتی مهاجرت از طریق کار به ترکیه بیان کرد. علاوه بر ارزش بالاتر واحد پولی و موقعیت جغرافیایی مناسب ترکیه، نزدیکی این کشور به ایران نیز یکی از عوامل دخیل در تصمیم به کار در این کشور است. هر چند با بهره گیری از تجربیات مهاجران دیگر می توان گفت که بسیاری از کشورهای اروپایی و یا آمریکایی موقعیت اقتصادی مناسب تری نسبت به ترکیه دارند، اما دلایل شخصی افراد همچون تمایل به مهاجرت به کشورهای نزدیک را می توان از دسته دلایل انتخاب ترکیه به عنوان مقصد مهاجرت کاری دانست.
یکی از نکات مثبت برای مهاجرت ایرانیان به ترکیه این است که می توان در عین داشتن تابعیت اولیه ایرانی، تابعیت ترکیه را نیز اخذ کرد. به این قانون، اعطای تابعیت مضاعف یا دوگانه گفته می شود که جزو قوانین ترکیه در پذیرش افراد مهاجر است. همچنین افراد می توانند در صورت دریافت ویزای کار و اقامت دائم کشور ترکیه، خانواده خود را نیز به این کشور برده و از مزایای زندگی در این کشور استفاده کنند. لازم به ذکر است برای زندگی در ترکیه و ارتباط با جامعه این کشور، دانش زبان ترکی لازم است.
هرچند اگر توانایی صحبت و برقراری ارتباط فرد به زبان ترکی بالا باشد، تا زمانی که در حرفه و شغل خود مهارت کافی نداشته باشد احتمال دریافت پیشنهاد شغلی از طرف کارفرمایان ترکیه پایین می آید، به ویژه در رشته های مهندسی که سابقه شغلی و تحصیلی افراد در مرکز توجه کارفرمایان قرار می گیرد. لذا تقویت مهارت های شغلی و ساختن یک رزومه قوی نیز در دستیابی به موقعیت های شغلی پردرآمد در ترکیه بسیار تاثیرگذار است.
حقوق و درآمد کار در ترکیه
بر طبق گزارشات و اطلاعات رسمی منتشر شده از وزارت کار و تامین اجتماعی ترکیه، حداقل دستمزد در ترکیه در سال 2023، 5004 لیر در ماه یا معادل 335 دلار است. به این ترتیب حقوق یک کارمند در ترکیه پس از کسر مالیات، 4253.40 لیر یا 285 دلار خواهد بود. در مقایسه با سال گذشته، حداقل دستمزد در ترکیه 1426.5 لیر افزایش یافته و حداقل دستمزد روزانه در ترکیه در سال 2023 به 165 لیر (11 دلار) رسیده است. مشاغلی که در ترکیه نیازمندی های بیشتری نسبت به سایر مشاغل دارند در زیر لیست شده اند. مشاغل مورد نیاز ترکیه به گونه ای است که در صورتی که فرد مهارت کافی در آن ها داشته باشد، می توانند از کار در ترکیه درآمد خوبی برای فرد داشته باشند.
تدریس زبان انگلیسی
علوم مهندسی
رشته های مدیریتی و مالی
فناوری اطلاعات
بازاریابی
هتلداری
امور آرایشی و بهداشتی
در صورتی که فرد قصد ترک کشور به ترکیه برای کار در هر یک از این حوزه ها را داشته باشد، باید پیشنهاد شغلی مرتبط با آن را از طریق کارفرمای ترکیه ای دریافت نماید. حقوق و درآمد این مشاغل نیز معمولا متغیر بوده و بسته به مهارت فرد می تواند با کارفرما به توافق برسد. در این بخش و در جدول زیر، پردرآمدترین مشاغل در ترکیه به ترتیب آورده شده است. مهاجران برای برخی از این مشاغل حساس مجوز کار کردن در ترکیه را نخواهند داشت.
شغل | درامد ماهانه |
جراح |
از 14600 تا 45200 لیر |
قاضی |
از 12200 تا 37900 لیر |
وکیل |
از 9900 تا 30700 لیر |
مدیر بانک |
از 9320 تا 28500 لیر |
مدیر اجرایی |
از 8740 تا 27100 لیر |
مدیر مالی |
از 8160 تا 25300 لیر |
استاد دانشگاه |
از 6990 تا 21700 لیر |
مدیر بازاریابی |
از 5240 تا 16300 لیر |
جدول بالا لیستی از 8 شغل پردرآمد در ترکیه را نشان می دهد. علاوه بر موارد فوق، مشاغل و حرفه های پرطرفدار و سودآور دیگری نیز در این کشور وجود دارند که از جمله آن ها می توان به برنامه نویسی، دامپزشکی، متخصص تغذیه، دفاتر مشاوره ثبت شرکت، خدمه پرواز، پرستار کودک، مربی ورزش و غیره اشاره کرد.
دریافت مجوز کار در ترکیه
گردشگران ایرانی می توانند بدون نیاز به ویزا و تنها با یک مجوز، به مدت 90 روز در ترکیه اقامت داشته باشند. اما در این مدت این افراد در ترکیه اجازه انجام هیچ حرفه و کاری را ندارند. شهروندان ایرانی نیز همچون سایر کشورهای خارجی برای کار در ترکیه باید مجوز کار این کشور را دریافت کنند. سند اجازه کار یک سند بسیار ضروری برای یافتن کار در این کشور است که توسط وزارت کار و تامین اجتماعی این کشور صادر می شود. مجوز کار ترکیه برای افراد به عنوان اجازه اقامت نیز معتبر است.
ارائه درخواست مجوز کار ترکیه برای اتباع ایرانی به 2 صورت داخلی و خارجی قابل انجام است. اتباع ایرانی که مقیم ترکیه هستند، با یک مجوز اقامت حداقل 6 ماهه می توانند برای مجوز کار نیز اقدام کنند. در غیر این صورت، اتباع ایرانی مقیم کشورهای خارج از ترکیه، همچون ایران یا دیگر کشورها، می توانند از طریق نمایندگان خارجی جمهوری ترکیه مستقر در ایران یا کشور محل اقامت دائم خود اقدام به دریافت مجوز کار ترکیه کنند.
مجوز کار مستقل به آن دسته از اتباع خارجی داده می شود که سابقه کار و زندگی در ترکیه را دارند و از طرف خود کار می کنند. ایرانیان می توانند در صورت داشتن یک کار حرفه ای برای دریافت این مجوز کار اقدام کنند. بر خلاف آن، مجوز کار وابسته برای یک دوره زمانی مشخصی به متقاضی داده می شود. باید توجه داشت که درخواست ویزای کار ترکیه بدون درخواست مجوز کار این کشور کاملا بی ارزش است.
مجوز کار وابسته توسط وزارت کار و تامین اجتماعی ترکیه برای یک فرد خارجی در چارچوب قرارداد کار یا خدمت صادر می شود. همانطور که پیش تر نیز اشاره شد، نکته مهمی که در این مورد باید به آن توجه کرد این است که طرفی که باید برای درخواست مجوز کار وابسته اقدام کند، شخص کارفرما است. زیرا دریافت مجوز کار وابسته، روندی نیست که از طرف شخص متقاضی انجام شود، بلکه درخواست مجوز کار وابسته می بایست توسط کارفرما به وزارت کار و تامین اجتماعی ترکیه ارسال شود.
کارفرمای متقاضی که در ترکیه مستقر می باشد باید در ابتدا درخواست آنلاینی در سایت وزارت کار و تامین اجتماعی ترکیه تکمیل و ارسال نماید. پس از آن باید مدارکی را نیز حداکثر تا 6 روز پس از ارسال درخواست آنلاین و 10 روز پس از انجام مصاحبه ویزای کار متقاضی، به عنوان بخشی از درخواست مجوز کار ترکیه به وزارت تحویل دهد. مدارک لازم برای تحویل به وزارت خانه توسط کارفرما، شامل نامه درخواست مجوز کار، فرم درخواست پرسنل خارجی، جزئیات سهام و ساختار سرمایه فعلی، ترازنامه سود و زیان سال اخیر، وکالت نامه محضری و همچنین سایر اسناد احتمالی می شود.
پس از ارائه مدارک لازم برای مجوز کار، تنها کاری که متقاضی و کارفرمای او باید انجام دهند، انتظار برای رسیدگی به درخواست است. وزارت خانه کار و تامین اجتماعی ترکیه، به شرط ارائه کامل مدارک حداکثر در طی 30 روز درخواست ها را پردازش کرده و نتایج مثبت یا منفی در مورد درخواست مجوز کار را به کنسولگری مربوطه جمهوری ترکیه (از طریق وزارت امور خارجه) اعلام خواهد کرد. در صورت توافق، این مجوز کار برای متقاضی صادر خواهد شد.
مزایای کار در ترکیه
ترکیه با موقعیت جغرافیایی، آب و هوا، میراث تاریخی و همچنین ثروت های طبیعی فراوان یکی از کشورهایی است که بسیاری از شهروندان خارجی آرزوی سفر به وان یا ترکیه و کار کردن در آن را دارند. حتی تعداد قابل توجهی از اتباع خارجی نیز که از طریق کار به ترکیه و یا طرق دیگری وارد این کشور شده اند، مایل به زندگی دائمی در ترکیه هستند. تا کنون برای کار در این کشور توسط اتباع خارجی مزایای بسیاری را ذکر کرده اند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اتباع خارجی می توانند در بیمارستان های دولتی ترکیه به صورت رایگان درمان شوند و حتی در کلینیک های خصوصی این کشور از تخفیفات درمانی برخوردار شوند.
امکان اخذ اقامت دائم ترکیه
امکان همراهی خانواده با فرد متقاضی کار و یا سرمایه گذار خارجی
با گذشت 5 سال زندگی در ترکیه می توان تابعیت این کشور را دریافت کرد و از مزایای امکانات اجتماعی و اقتصادی شهروندان بهره برد.
مجوز کار در ترکیه برای فرزندان زیر 18 سال افراد خارجی شاغل نیز اعمال می شود.
سرمایه گذاران خارجی می توانند با داشتن مسئولیت های محدود، در ترکیه شرکت افتتاح کنند.
سرمایهگذاران خارجی می توانند درآمدهای خود در ترکیه را به صورت آزادانه هم در داخل هم در خارج از کشور پس انداز و یا مصرف کنند.
سرمایهگذاران خارجی می توانند از برنامه های مفیدی همچون مزایای مالیاتی، کمک در انتخاب یک هدف سرمایه گذاری و یا حق بیمه که دولت ترکیه به آن ها ارائه می دهد بهره ببرند.
یک پیشنهاد اساسی برای افرادی که در آینده قصد مهاجرت از طریق کار به ترکیه را دارند می تواند این باشد که تا حد امکان مهارت های زبان ترکی و انگلیسی را فرا بگیرند. قطعا هرچقدر توانایی برقراری ارتباط فرد با دنیای اطراف و محیط شغلی بیشتر باشد، احتمال پیشرفت و ترقی او نیز در آن حیطه بسیار بیشتر خواهد بود. لذا بهتر است از چندین ماه قبل از اقدام برای مهاجرت، آموزش های زبان ترکی را از طریق کلاس و یا ویدیوهای آموزشی دنبال کرد.
در این راستا کارشناسان مرکز مشاوره تحصیل و مهاجرت به خارج از کشور اپلایتو می توانند در کلیه مراحل و مسیر دریافت ویزای کاری به ترکیه همراه داوطلبان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی اپلایتو پاسخگوی سوالات و شبهات در این زمینه باشند. همچنین متقاضیان می توانند با عضویت در کانال تلگرام و صفحه مجازی اینستاگرام از آخرین اخبار مرتبط با شرایط کار در ترکیه مطلع شوند.
پاسخ مشاور: سلام. شرایط مهاجرت کاری به ترکیه در متن مقاله آمده است.