برای مشاوره درخواست اقامت ترکیه
برای مشاوره درخواست اقامت ترکیه
پناهندگی ترکیه معمولا به عنوان آخرین راه و روش برای مهاجرت به این کشور در نظر گرفته می شود. به دلیل خطرات و مشکلاتی که پناهندگان را تهدید می کند، بسیاری افراد از پناهندگی به این کشور نهی شده اند و بهتر است از روش های قانونی برای مهاجرت به کشورهای دیگر و زندگی در آن ها اقدام کنند. در هر صورت افرادی ممکن است خطرات پناهندگی ترکیه را بپذیرند و از این راه کشور خود را ترک کنند. برای پناهنده شدن به این کشور همسایه و کسب اجازه زندگی باید شرایط پناهندگی را رعایت کنند، در غیر این صورت عواقب نامناسبی برای فرد در پیش خواهد بود.
ترکیه سالانه از سراسر جهان عده زیادی از مهاجران را به عنوان پناهنده می پذیرد. البته افرادی که به صورت غیر قانونی پا به خاک این کشور می گذارند با مجازات هایی روبرو خواهند شد و تنها راه قانونی برای پناهندگی ترکیه، ثبت درخواست در اداره مهاجرت و انتظار برای بررسی پرونده است. این کار، اصول و مراحل خاصی دارد که باید از آن ها به خوبی اطلاع داشت. این مقاله با هدف ارائه توضیحاتی در رابطه با پناهندگی ترکیه، شرایط و هزینه های این مسیر ارائه شده است و در ادامه نیز مزایا و معایب این روش مهاجرتی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
پناهندگی ترکیه
به دلیل همسایگی ترکیه با ایران، این کشور معمولا جزو لیست بهترین کشور برای مهاجرت ایرانیان است و سالانه افراد زیادی با قصد اقامت کوتاه مدت و یا بلند مدت کشور را به مقصد ترکیه ترک می کنند. مسیر مهاجرت افراد با یکدیگر تفاوت دارد، چراکه با توجه به هزینه، شرایط و موقعیت هر فرد، یک روش مهاجرتی خاص ممکن است از نظر او به عنوان بهترین راه برای اقامت در ترکیه باشد. پناهندگی ترکیه از جمله روش هایی است که برخی افراد برای ورود به این کشور بر می گزینند.
پناهنده شدن به ترکیه در عین حال سخت ترین و پرخطرترین روش مهاجرت به ترکیه است. فرد پناهجو باید دلایل قانع کننده و مشخصی را برای ترک وطن خود و ورود به ترکیه داشته باشد. این دلایل می توانند عدم برخورداری از امنیت در کشور مبدا، وجود مشکلات سیاسی و یا تبعیض نژادی، تهدیدات جانی یا مالی و غیره باشند. این افراد برای نجات از شرایط فعلی زندگی خود دست به پناهندگی در ترکیه از راه های قانونی یا غیر قانونی می زنند و باید اثبات کنند که بازگشت به وطن برای آن ها امکان پذیر نیست.
هر چند پناهندگی ترکیه انتخابی بسیار سخت برای متقاضی خواهد بود و خطراتی به همراه خواهد داشت، اما اگر فرد با این مسیر آشنایی درستی نداشته باشد و صرفا تحت تاثیر احساسات یا صحبت های دیگران دست به این کار بزند، به مراتب خطرات بیشتری، جان و مال او را تهدید می کنند. به دلیل افزایش آمار پناهجویان ایرانی در ترکیه، ماموران پلیس مهاجرت این کشور حساسیت هایی را برای متقاضیان جدید و بررسی پرونده های آن ها به کار می گیرند و پناهندگی کار ساده ای نخواهد بود.
از اواخر سال 2014 میلادی، ترکیه قوانینی را برای پشتیبانی موقت مهاجران به اجرا درآورده است و رسیدگی امور اتباع خارجی در ترکیه به واسطه اداره کل مدیریت مهاجرت (DGMM) این کشور انجام می گیرد. بر طبق قوانین تعریف شده، روش قانونی پناهنده شدن در ترکیه و ثبت درخواست آن، آداب و اصول خاصی دارد که باید از آن ها تبعیت کرد. در بخش بعد شرایط پناهندگی ترکیه با جزئیات بیشتری مورد بررسی قرار گرفته است.
شرایط پناهندگی ترکیه
شرایط پناهندگی ترکیه ممکن است برای هر فرد و هر مورد خاص متفاوت باشد. به طور کلی فرد باید برای پناهنده شدن به این کشور برخی الزامات عمومی را رعایت کرده و تا حد ممکن از خطرات و ریسک موجود در این راه بکاهد. در جدول زیر برخی از مهم ترین شرایط پناهندگی ترکیه ذکر شده اند که متقاضی باید آن ها را به دقت بررسی کرده و سپس با استفاده از تجربیات افراد خبره یک تصمیم نهایی بگیرد.
شرایط پناهندگی ترکیه |
نداشتن امنیت جانی یا مالی در وطن خود به خاطر وجود جنگ، مسائل سیاسی و اقتصادی، مذهبی، اجتماعی و غیره |
داشتن دلایل کافی برای ترک کشور مبدا |
قبول ریسک عدم موافقت با ثبت درخواست پناهندگی |
داشتن محل سکونت در ترکیه |
نداشتن سابقه جرم در کشور مبدا |
شرکت در مصاحبه |
نداشتن شغل، حقوق یا وظیفه قانونی در کشور مبدا خود |
در صورتی که فرد به قصد دریافت شهروندی و اقامت در ترکیه اقدام به پناهنده شدن به این کشور کند، باید به این مسئله آگاه باشد که پناهندگان تنها تا مدتی موقت می توانند در ترکیه اسکان داشته باشند. در بسیاری از موارد پناهندگی، افراد پس از گذشت مدتی باید این کشور را به مقصد یک کشور سوم ترک کنند، اما برخی موارد همچون سرمایه داران یا کارآفرینانی که به ترکیه پناهنده می شوند به دلیل دارا بودن منافع برای این کشور، می توانند اقامت طولانی مدت داشته باشند و شهروندی ترکیه را دریافت کنند.
یکی از شروط مهم برای پناهندگی در ترکیه ارائه پرونده و دلایل قطعی و منطقی برای ترک وطن است. همچنین افراد باید در یک مصاحبه شرکت کرده و دلایل کافی را برای ثبت درخواست پناهنده شدن در ترکیه ارائه دهند. در غیر این صورت امکان سفر به ترکیه و ورود به این کشور از این طریق وجود نخواهد داشت. دولت ترکیه امتیاز خاصی را برای زندگی پناهندگان در این کشور ارائه نمی دهد، بنابراین چنین افرادی باید انتظار مواجه شدن با سختی و زندگی نابسامان را در این کشور داشته باشند.
هزینه پناهندگی در ترکیه
سالانه هزاران مهاجر از طریق پناهندگی ترکیه به این کشور سفر می کنند تا در نهایت به اروپا برسند. در حقیقت این کشور را به عنوان یک واسطه برای رفتن به کشورهای اروپایی می دانند. بسیاری از این افراد امیدوار به جمع آوری پول و سرمایه کافی در ترکیه برای سفر مجدد به اروپا هستند. با این حال اکثر پناهندگان ترکیه به دلیل کار کردن در مشاغل سیاه و دریافت دستمزد پایین، هزینه های زندگی بسیار بالاتر و چالش های اقتصادی بیشتری را خواهند داشت. هزینه پناهندگی در ترکیه در هنگام ثبت نام در اداره مدیریت مهاجرت این کشور رایگان است، اما پناهجویان باید به فکر تامین مخارج و هزینه زندگی در ترکیه باشند.
پرداخت مایحتاج روزانه در ترکیه و به ویژه در شهرهای بزرگ تر همچون استانبول، برای افرادی که توانایی مالی پایینی دارند دشوار است. هزینه زندگی در ترکیه بالا بوده و به همین دلیل ممکن است عده زیادی از پناهجویان به دلیل گران بودن اجاره ماهانه مجبور به اقامت دسته جمعی در یک مکان یا آپارتمان بسیار کوچک شوند. از این رو پناهجو باید از کشور مبدا خود نیز کمک مالی دریافت کند.
مخارج زندگی در ترکیه برای هر نفر بدون در نظر گرفتن مبلغ اجاره، حدود 7000 لیر ترکیه است که در صورت پناهنده شدن به همراه خانواده، این هزینه ها افزایش می یابد. از طرفی باید ذکر کرد که کودکان و دانش آموزانی که به همراه خانواده خود به ترکیه پناهنده شده اند هرچند حق تحصیل در این کشور را دارند، اما باید هزینه تحصیل آن ها را پرداخت کنند. علاوه بر این هزینه آزمون های ورود به دانشگاه را نیز باید به این مبالغ اضافه کرد.
برخی پناهندگان پس از ثبت درخواست و تایید آن، می توانند کمک هزینه های تحصیلی اندکی را برای ادامه تحصیل در ترکیه دریافت کنند. البته این کمک هزینه های تحصیلی برای تحصیل کودکان در سال های اخیر از طرف کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) پرداخت نمی شود چون اجرای این برنامه از سپتامبر 2017 متوقف شده است.
حقوق ماهیانه پناهندگی در ترکیه
در صورت اقدام برای پناهندگی در ترکیه و موافقت با ثبت درخواست، افراد باید برای امرار معاش خود و خانواده به دنبال راه هایی برای کسب درآمد در این کشور باشند. اگر فرد و خانواده همراه او هیچ گونه کمک یا حمایت مالی از طرف وابستگان خود در کشور مبدا نداشته باشد، شرایط به مراتب دشوارتری را پیش رو خواهد داشت و باید علاوه بر داشتن پس انداز کافی به فکر تامین هزینه ماهانه زندگی نیز باشد. حقوق ماهیانه پناهندگی در ترکیه وابسته به نوع کار و فعالیت فرد در این کشور است.
شروع به کار پناهجویان در ترکیه تنها زمانی به صورت قانونی خواهد بود که اقامت این کشور را دریافت کرده باشد. بنابراین تا قبل از اخذ اقامت ترکیه هرگونه کار در این کشور غیر قانونی و تخلف محسوب می شود. عده زیادی از پناهجویان برای داشتن درآمد در ترکیه به کارهایی همچون کارگری ساختمان رو می آورند. باید توجه داشت که چنین فعالیت هایی برای پناهندگان ترکیه حقوق بسیار پایینی داشته و در بسیاری مواقع نیز حق کارگران پناهنده را پرداخت نمی کنند. این درآمدها هرگز منجر به اندوختن سرمایه زیاد نخواهد شد، بلکه هزینه زندگی ماهانه را نیز به سختی تامین می کند.
در حالتی که فرد پناهنده سرمایه کافی را برای تامین هزینه های زندگی در ترکیه اندوخته باشد، می تواند از این سرمایه به تدریج استفاده کند و مخارج خود را بپردازد. البته برخی پناهجویان با ورود به ترکیه، سرمایه خود را صرف خرید ملک در این کشور می کنند، چراکه با خرید ملک در ترکیه می توان اقامت قانونی این کشور را دریافت کرد. به طور میانگین، پناهندگان می توانند ماهیانه درآمدی حدود 400 دلار در این کشور به دست آورند.
درخواست پناهندگی ترکیه برای ایرانیان
همان طور که در بخش های قبلی بیان شد، درخواست پناهندگی ترکیه برای ایرانیان از طریق اداره مهاجرت این کشور و به صورت قانونی امکان پذیر است. هرچند این روش به هیچ عنوان راه مناسبی برای ورود به کشورهای دیگر نیست، اما برای این کار باید مراحل قانونی آن را طی کرد. چنانچه فردی به شکل غیر قانونی به این کشور وارد شود، علاوه برخطرات جانی، با مجازات سنگینی روبرو خواهد بود. مراحل درخواست پناهنده شدن در ترکیه به شکل زیر است.
مراجعه به اداره کل مدیریت مهاجرت: در ابتدا باید به شکل قانونی به خاک ترکیه وارد شده و به اداره کل مدیریت مهاجرت (DGMM) در یکی از استان های این کشور مراجعه کرد. باید دقت داشت که پناهندگی تنها در برخی از استان های ترکیه امکان پذیر است.
ثبت درخواست پناهندگی در اداره مهاجرت: با در دست داشتن مدارک شناسایی خود می توان در اداره مهاجرت درخواست ثبت نام داد. پس از تکمیل ثبت نام، اقامت فرد در این کشور قانونی خواهد بود. متقاضی می تواند برای خانواده خود نیز درخواست ثبت نام دهد. این درخواست پناهندگی به عنوان درخواست حفاظت بین المللی (application for international protection) نیز شناخته می شود. پس از آن یک نوبت مصاحبه به فرد داده می شود.
استعلام از ایران: پس از ثبت نام در اداره مهاجرت، این اداره سوابق فرد متقاضی پناهندگی ترکیه را از کشور مبدا استعلام می گیرد و پرونده فرد و اعضای همراه او را مورد بررسی قرار می دهد.
انجام مصاحبه: حدود 30 روز پس از انجام روند ثبت نام، فرد باید در اداره کل مدیریت مهاجرت حاضر شود و در یک مصاحبه حضوری دلایل کافی و قانع کننده را برای پناهنده شدن در ترکیه ارائه دهد. در صورت نیاز ممکن است یک مصاحبه تکمیلی دیگر نیز برای او تنظیم شود.
بررسی پرونده: روند بررسی پرونده پناهجویان ممکن است تا 6 ماه نیز به طول بیانجامد که در این مدت باید منتظر اعلام نتیجه رد یا قبول درخواست پناهندگی ترکیه ماند.
اعلام نتیجه ثبت درخواست: پس از طی شدن مدت معینی، فرد نتیجه درخواست خود را دریافت خواهد کرد. در صورت موافقت با درخواست پناهندگی، متقاضی و خانواده همراه او حق ماندن در ترکیه را خواهند داشت.
دریافت کارت شناسایی مخصوص: پناهجویان ترکیه یک کارت شناسایی مخصوص را از اداره مهاجرت دریافت می کنند که به هر شخص یک شماره شناسایی اختصاص داده شده است. این کارت، اقامت قانونی فرد را در ترکیه نشان می دهد.
به طور کلی اداره مهاجرت شهر مقصد، تمامی نیازهای حمایتی و شرایط ویژه زندگی فرد در کشور مبدا را مورد بررسی قرار می دهد. البته کمیساریای عالی پناهجویان سازمان ملل متحد و برخی سازمان های همیار، مشاوره هایی را در رابطه با دریافت حمایت در ترکیه به پناهجویان ارائه می دهند. در صورت ثبت درخواست پناهندگی ترکیه و رد شدن آن، فرد می تواند درخواست تجدید نظر بدهد و ظرف مدت مشخصی نتیجه بررسی مجدد به او اعلام خواهد شد.
مزایا و معایب پناهندگی در ترکیه
افرادی که از روش های کم خطر همچون تحصیلی، کاری، سرمایه گذاری در ترکیه و غیره توانایی مهاجرت به ترکیه را نداشته باشند، برای افزایش قدرت تصمیم پناهندگی خود سوالاتی را در رابطه با مزایا و معایب پناهندگی در ترکیه بیان می کنند. طبیعتا اقدام برای پناهندگی ترکیه نیاز به دانش و اطلاعات کافی از خطرات این مسیر دارد، چراکه بر طبق تجربیات افراد مختلف، معایب این روش بسیار بیشتر از نکات مثبت آن است.
پناهنده شدن یکی از پردردسرترین و دشوارترین روش های مهاجرت به ترکیه و یا سایر کشورهای خارجی است. افرادی که به شکل غیر قانونی و قاچاق قصد ورود به ترکیه را دارند با سختی و خطرات بسیار بیشتری مواجه خواهند بود و امکان از دست دادن جان و مال در این روش بسیار زیاد است. یکی دیگر از معایب پناهندگی ترکیه این است که به دلایل مختلفی ممکن است پرونده فرد و خانواده او مورد قبول اداره مهاجرت نباشد و در صورت جعلی یا دروغین بودن مدارک و دلایل، متقاضی از ترکیه اخراج خواهد شد و حتی در آینده به صورت قانونی نیز امکان مهاجرت به ترکیه را نخواهد داشت.
کمپ های پناهجویان ترکیه و شرایط زندگی در آن ها به هیچ عنوان برای افراد و به ویژه خانواده ها مناسب نیست و این متقاضیان باید تا زمان دریافت نتیجه پرونده درخواست خود، مدتی را در این کمپ ها به سر ببرند. علاوه بر این حتی در صورت دریافت پناهندگی ترکیه و داشتن کارت شناسایی اتباع خارجی نیز فرد حقوق قانونی و اقامتی همچون سایر شهروندان این کشور نخواهد داشت. در بسیاری مواقع پس از مدتی موقت، شخص پناهجو مجبور به ترک خاک ترکیه خواهد شد.
این نکته را نیز باید ذکر کرد که عمدتا مردم ترکیه دیدگاه خوبی نسبت به پناهندگان نداشته و همین مسئله موجب سختی هایی برای زندگی در این کشور خواهد شد. در این روش خطرات و معایب بسیار زیادی وجود دارد و به همین دلیل بسیاری افراد خبره و باتجربه، متقاضیان پناهندگی را از این کار باز می دارند، چراکه پس از پناهنده شدن امکان بازگشت به وطن و کشور مبدا نیز وجود ندارد.
در کنار این موارد ممکن است زندگی در ترکیه و پناهنده شدن به این کشور برای عده ای جذاب باشد. زندگی در ترکیه می تواند مقدمه ای برای مهاجرت به کشورهای اروپایی و داشتن شرایط رفاهی مناسب باشد. از آن جا که هزینه های زندگی در ترکیه نسبت به ایران پایین تر است، پناهجویانی که سرمایه کافی برای سال های اقامت خود در این کشور داشته باشند، چالش های مالی کمتری داشته و این موارد را به عنوان مزایای پناهندگی ترکیه قلمداد می کنند. از این رو ممکن است زندگی در ترکیه را ترجیح می دهند.
در این راستا کارشناسان مرکز مشاوره تحصیل در خارج از کشور اپلایتو می توانند در کلیه مراحل پناهندگی ترکیه همراه متقاضیان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی اپلایتو پاسخگوی سوالات و شبهات در این زمینه باشند. همچنین متقاضیان می توانند با عضویت در کانال تلگرام و صفحه مجازی اینستاگرام از آخرین اخبار مرتبط با شرایط پناهندگی ترکیه و نحوه ثبت درخواست مطلع شوند.
پاسخ مشاور: سلام. باید شرایط پناهندگی رو داشته باشین. شرایط دریافت پناهندگی ترکیه در متن مقاله گفته شده است.