برای مشاوره ثبت شرکت در آمریکا
برای مشاوره ثبت شرکت در آمریکا
سرمایه گذاران و صاحبان شرکت ها همواره به دنبال فرصت های قابل پیشرفت در حرفه خود می باشند تا با پیشی گرفتن از رقبا، نبض بازار هدف را در اختیار بگیرند. با توجه به شرایط اقتصادی، تمایل آن ها برای ایجاد شعب شرکت در کشورهای مختلف و به خصوص در آمریکا از هر زمانی بیشتر شده است.
در این راستا، افراد دیگری نیز وجود دارند که به دنبال راهی هستند تا بتوانند از طریق آن راه به آمریکا باز کرده و اقامت این کشور را دریافت نمایند. در صورتی که این افراد پول کافی و مدارک لازم را داشته باشند، ثبت شرکت در آمریکا می تواند بهترین گزینه برای آنها باشد. ثبت شرکت در آمریکا یکی از راه هایی می باشد که متقاضیان مهاجرت به آمریکا می توانند با ایجاد کارآفرینی اقدام به دریافت کارت شهروندی طی چند سال کنند. بنابراین در این مقاله در خصوص شرایط و مراحل ثبت شرکت در آمریکا توضیحات کاملی داده شده و هزینه های لازم برای ایجاد یک شرکت در این کشور ذکر شده است.
شرایط ثبت شرکت در آمریکا
ثبت شرکت در آمریکا تفاوت چندانی با راه اندازی کسب و کار در سایر کشورها ندارد. برای تاسیس شرکت در آمریکا نیازی به درخواست ویزای مهاجرت کاری به آمریکا نمی باشد، اما برای اینکه بتوان صاحب امتیاز شرکت بود و هر وظیفه ای را در کشور انجام داد، به ویزا نیاز است. شهروندان این کشور و افراد غیر مقیم آمریکا می توانند شرکت هایی را در ایالات متحده آمریکا با قانون و اعتماد بین المللی ثبت کنند. علاوه بر این، برای ثبت شرکت در آمریکا باید یک آدرس قانونی دریافت کرد.
شهروندان کشور اجازه دارند آدرس منزل خود را به عنوان آدرس قانونی برای تجارت خود ثبت کنند، زیرا از این آدرس برای ارسال مکاتبات، فاکتورها، اظهارنامه ها و سایر اطلاعیه ها استفاده می شود. با این حال، افراد غیر مقیم که هیچ ملکی در ایالات متحده آمریکا ندارند باید از خدمات یک نماینده استفاده کنند، زیرا انتقال اسناد داخلی به کشور دیگری غیرممکن است. ذکر این نکته ضروری است که راه اندازی یک استارتاپ در بیش از یک ایالت هم امکان پذیر است.
روش های ثبت شرکت در آمریکا
صرف نظر از ایالت، ثبت شرکت در آمریکا با یکی از سه روش شرکت با مسئولیت محدود (Limited Liability Company)، شرکت سهامی (S or C Corporation) و شرکت مشارکتی (Partnership) ممکن است.
شرکت های با مسئولیت محدود یا به اختصار LLC، یک نهاد تجاری ایده آل برای صاحبان مشاغل است که به دنبال امنیت بیشتر در برابر مسئولیت و اموال شخصی می باشند. ساختار تجاری شرکت های با مسئولیت محدود دارای کمترین پیچیدگی و محدودیت برای ایجاد و فعالیت است و ثبت آن برای افراد غیر مقیم هم راحت است. صاحبان این شرکت ها موظف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی می باشند. در صورتی که موسس مقیم کشور آمریکا باشد، فقط درآمد شرکت مشمول مالیات است، اما برای مالکان غیر مقیم تا 30 درصد نرخ مالیات بر اساس سود سهام از پیش تعیین شده در نظر گرفته می شود.
شرکت های سهامی یک شرکت طبقه بندی مالیاتی است که به خدمات درآمد بین المللی اطلاع می دهد که یک تجارت از مالیات مشارکتی استفاده می کند. شرکت های سهامی در آمریکا به C-Corp و S-Corp تقسیم می شوند که تفاوت آن ها در نرخ مالیات است. افراد غیر مقیم فقط می توانند نوع C-Corp را ثبت کنند. برای ثبت یک شرکت سهامی S-Corp باید اقامت آمریکا را داشت.
شرکت سهامی محدود به سهم است و برای سهامداران خود دارای مصونیت می باشد و این شرکت است که از روی سود حاصل از فروش، مالیات را پرداخت می کند. کنترل شرکت سهامی با هیات رییسه می باشد. تعداد سهامداران در این نوع شرکت ها ماکزیمم 75 نفر می باشد. صاحبان شرکت های سهامی نمی توانند خود شرکت سهامی، شرکت مشارکتی و موسسات باشند، اما برای هر شرکتی با 100 سهامدار یا کمتر اجازه می دهد تا به عنوان شریک، مشمول مالیات شود.
هزینه لازم برای ثبت شرکت در آمریکا
هزینه ثبت شرکت در آمریکا بستگی به ایالت دارد، زیرا هر ایالت هزینه های متفاوتی را در نظر گرفته است. همچنین هزینه ثبت شرکت در آمریکا به نوع شرکت نیز بستگی دارد. به طور کلی هزینه لازم برای ثبت شرکت در آمریکا بین 600 تا 1400 دلار است. شرکت های مسئولیت محدود در حدود 1600 دلار و شرکت های سهامی تقریبا 1800 دلار هزینه خواهند داشت.
نوع شرکت | هزینه ثبت شرکت | هزینه مالیاتی | هزینه های دولتی | هزینه افتتاح حساب برای شرکت |
LLC |
1600 |
1000 |
350 |
5000 |
S-corp |
1800 |
800 |
350 |
5000 |
C-corp |
1800 |
800 |
350 |
5000 |
هزینه های دولتی برای تاسیس شرکت حدود 350 دلار می باشد و برای افتتاح حساب نیز باید حدود 5000 دلار هزینه کرد. دیگر هزینه های ثبت شرکت در آمریکا هزینه های مالیاتی است که برای شرکت های LLC حدود 1000 دلار و برای شرکت های سهامی در حدود 800 دلار می باشد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت در آمریکا
مهم ترین مورد برای ثبت شرکت در همه کشورها، ارائه مدارک مورد نیاز به سفارت آمریکا و انجام کاغذ بازی های اداری آن می باشد. ایالات متحده هم از این قاعده مستثنی نیست. مدارک لازم برای ثبت شرکت در آمریکا موارد زیر می باشد:
الف) اطلاعات شخصی موسسان و همچنین مدیران منصوب شرکت. این اطلاعات شامل نام و نام خانوادگی، محل و تاریخ تولد، آدرس ثبت نام و محل سکونت و کپی صفحات اصلی پاسپورت بین المللی می باشد.
ب) اگر موسسان شرکت، اشخاص حقوقی باشند مدارک اضافی نیز مورد نیاز است. مانند اسناد قانونی شرکت شامل صورت جلسه، اساسنامه، گواهی تاسیس و غیره.
پ) ارائه اطلاعات در مورد نام شرکت و همچنین لیست ضمیمه انواع فعالیت آن الزامی است.
تمام مدارک ثبت شرکت در آمریکا باید به زبان انگلیسی ترجمه شده و همه صفحات آن ها توسط سردفتر امضا یا مهر شده باشند. پس از ارسال مدارک لازم برای ثبت شرکت، دولت اسناد را پردازش می کند. معمولا پردازش اطلاعات در آمریکا با سرعت بالایی انجام می شود اما این فرآیند بسته به ایالت متفاوت است.
در اکثر ایالت های آمریکا، بین 4 تا 6 هفته طول می کشد تا درخواست یک شرکت تأیید شود. البته خدمات رسیدگی فوری در ایالت های خاصی مانند نیویورک در دسترس است. اگر طرح کسب و کاری به زمان بندی بستگی دارد، می توان با پرداخت هزینه اضافی، زمان پردازش را به 2 تا 3 روز کاری کاهش داد.
مراحل ثبت شرکت در آمریکا
قبل از ثبت شرکت در آمریکا باید مسائل اساسی را بررسی کرد. ابتدا باید زمینه تجارت، محل آن، چگونگی انجام تجارت، هزینه های آن و بودجه موجود به طور دقیق مشخص شود. برخی از خدمات یا محصولات نظیر خدمات حرفه ای مثل پزشکی و معماری، محصولات تخصصی مانند قطعات هوانوردی و واردات مواد غذایی، و خدمات محدود مثل کالاهای نظامی یا فناوری های خاص، نیاز به دریافت مجوزهای خاص خود دارد. در نتیجه پس از دانستن اینکه شرکت در کدام ایالت یا ایالت ها تاسیس خواهد شد، باید مجوزهای لازم برای فعالیت شرکت را از دولت آن ایالت تهیه کرد. هر یک از 50 ایالات متحده، قوانین تجاری و برنامه مالیاتی مختص به خود را دارد. در نتیجه مکانی را باید انتخاب کرد که اهداف تجاری را به مقرون به صرفه ترین حالت برآورده کند.
مورد مهم دیگر نیروی انسانی مورد نیاز است، چرا که تعداد آن ها بر بودجه، نیاز به فضای اداری و اطلاعات از قوانین استخدام فدرال، ایالتی و محلی ایالات متحده تأثیر می گذارد. همچنین باید نیاز تجارت برای دسترسی به بازارهای سرمایه گذاری در آمریکا برای تامین مخارج و هزینه ها، نیاز به بازاریابی، زنجیره تامین و سایر خدمات پشتیبانی در آمریکا را بررسی نمود.
در گام دوم، موارد عملی باید در نظر گرفته شود. اولین مورد انتخاب نام شرکت است. نامی که برای شرکت انتخاب می شود نباید پیش از این در آمریکا در همان بخش محصول یا خدمات ثبت شده باشد. همچنین کپی کردن یک نام شناخته شده، رتبه بندی شرکت را در موتورهای جستجو دشوار می کند. تعیین نوع شرکت، ایالت مورد نظر برای ثبت و ایالات موردنظر برای برپایی آن، تعیین سرمایه شرکت، تعیین سهامداران، مالکان و مدیران شرکت و تعریف وظایف و مسئولیت آن ها از مراحل بعدی این گام می باشند.
مراحل بعدی که برای ثبت شرکت در آمریکا باید طی کنید به شرح زیر می باشد:
نماینده مورد تایید محلی خود را معرفی کنید.
باید برای EIN (شماره شناسایی کارفرما) درخواست بدهید. شماره شناسایی کارفرما یا EIN یک عدد 9 رقمی است که به شناسایی کسب و کار شما برای اهداف مالیاتی کمک می کند. قبل از شروع فرآیند ثبت شرکت به عنوان یک شرکت LLC یا سهامی، یک EIN لازم است.
در صورت لزوم، باید آدرس پستی ایالات متحده را دریافت کنید.
یک حساب بانکی در ایالات متحده باز کنید.
یک حساب تجاری باز کنید تا بتوانید پرداخت های مشتریان را بپذیرید.
بیمه تجاری خریداری کنید.
یک شماره تلفن محلی آمریکا را برای کسب و کار جدید خود دریافت کنید.
پرداخت هزینه های سالانه و سایر هزینه های مورد نیاز.
در کنار همه این موارد، با یک وکیل تجاری در ایالات متحده آمریکا که دارای مجوز فعالیت در ایالتی است که شرکت شما در آن ایالت واقع شده است، مشورت کنید.
اقامت و مهاجرت به آمریکا از طریق ثبت شرکت
امروزه بسیاری از افراد به دنبال راه هایی هستند که بتوانند از طریق آن، اقامت آمریکا را دریافت کنند. یکی از بهترین راه ها برای اقامت و مهاجرت به آمریکا از طریق ثبت شرکت است. به طوری که افراد می توانند ابتدا با در در نظر گرفتن شرایط لازم برای ثبت شرکت در این کشور و با داشتن یک بیزینس پلن قوی و کارآمد، بر اساس نوع شرکت مورد نظر، اقدام به ثبت شرکت در آمریکا نمایند.
یکی از مهم ترین عوامل در کسب اقامت و مهاجرت به آمریکا از طریق ثبت شرکت، داشتن یک بیزینس پلن قوی است. به طوری که داشتن این مورد می تواند کمک بسزایی به دریافت اقامت آمریکا کند. اما اگر فردی بیزینس پلن نداشته باشد، شانس کمی در دریافت اقامت آمریکا از طریق ثبت شرکت را دارد.
اقامت از طریق ثبت شرکت در آمریکا نیازی به تمدید ندارد و صرفا افراد در صورتی که مجوز کار یا مجوز اشتغال خود را تمدید کنند، مدت اقامت آن ها نیز تمدید می شود. لازم به ذکر است وضعیت مالی پایدار یکی از مهم ترین عوامل تمدید آن است.
مزایا و معایب ثبت شرکت در آمریکا
ثبت شرکت در آمریکا مانند هر کشور دیگری مزایا یا معایب مختص خود را دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می شود. ابتدا به مزایای آن می پردازیم:
آمریکا در حال حاضر برای اندازه بازار خود در سطح بین المللی شناخته شده است. ثبت شرکت در آمریکا، جایگاه و شهرت متمایزی به تجارت می دهد و شرکای جدید را نیز به ارمغان می آورد. به همین دلیل می توان آمریکا را به عنوان بهترین کشور برای ثبت شرکت دانست.
آمریکا به دلیل قوانین و مقررات دوستانه برای تجارت شناخته شده است. در مقایسه با سایر کشورها، اداره یک تجارت در بازار ایالات متحده بسیار آسان تر است و بسیاری از سرمایه گذاران جدید به دلیل پایین بودن نرخ مالیات، جذب بازار آمریکا می شوند.
با ثبت شرکت در آمریکا، بلافاصله شرکت هویت قانونی جداگانه خود را دارد و دولت از دارایی های شخصی موسس در برابر اقدامات تجاری محافظت می کند و در قبال هرگونه بدهی ناشی از فعالیت های تجاری مسئول است. یعنی در صورت ورشکستگی شرکت، طلبکاران فقط می توانند از دارایی های شرکت درخواست پرداخت کنند.
ثبت شرکت در آمریکا اجازه می دهد که در بازار سهام فعالیت کرد و سرمایه سهام را افزایش داد. هر شرکتی برای گسترش کسب و کار نیاز به تامین سرمایه منظم دارد. سرمایه گذاران تمایل دارند فقط در شرکت هایی که در حال ثبت هستند سرمایه گذاری کنند، زیرا این شرکت ها انگیزه بیشتری برای کسب سود دارند. همچنین اکثر بانک ها ترجیح می دهند فقط به شرکت های ثبت شده وام بدهند، زیرا آن ها به منابع سرمایه متفاوتی دسترسی دارند.
برخی از ایالات در آمریکا مشوق های مالی افزوده، مانند کاهش نرخ مالیات، برای جذب سرمایه گذاران جدید برای ایجاد مشاغل در ایالت های خود ارائه می دهند.
راه اندازی ساده، اقتصاد پایدار، دسترسی به فناوری های پیشرفته، سهولت جذب نیروی انسانی، وجود بازارهای هدف بزرگ تر و امکان اخذ اقامت دائم و گرین کارت برای اهداف مهاجرت به آمریکا از دیگر مزایای ثبت شرکت در آمریکا می باشد.
از معایب ثبت شرکت در آمریکا می توان به هزینه های بالا به عنوان اولین مورد اشاره نمود. کاغذبازی های اداری و اخذ مدارک اضافی یکی دیگر از این معایب است. تاسیس یک تجارت به معنای داشتن سالانه دو اظهارنامه مالیاتی در پرونده است و این به عنوان مالیات مضاعف شناخته می شود. تأسیس یک شرکت ممکن است شامل فروش سهام باشد، در نتیجه سهامداران می توانند صاحب تجارت شوند. این یعنی موسس در مورد اداره شرکت، اختیار تام نخواهد داشت و همه سهامداران در انتخاب هیئت مدیره رای خواهند داشت.
در این راستا کارشناسان مرکز مشاوره تحصیل در خارج از کشور اپلایتو می توانند در کلیه مراحل و نحوه ثبت شرکت در آمریکا همراه متقاضیان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی اپلایتو پاسخگوی سوالات و شبهات در این زمینه باشند. همچنین متقاضیان می توانند با عضویت در کانال تلگرام و صفحه مجازی اینستاگرام از آخرین اخبار مرتبط با شرایط و هزینه های ثبت شرکت در آمریکا مطلع شوند.
پاسخ مشاور: سلام، در صورتی که پیش از دریافت اقامت دائم ثبت شرکت در آمریکا را متوقف کنید، اقامت شما لغو خواهد شد. میتوانید شرکت خود را واگذار کنید.