برای مشاوره نحوه اپلای برای ارشد مجدد
برای مشاوره نحوه اپلای برای ارشد مجدد
منظور از اپلای برای ارشد مجدد تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، برای بار دوم و دریافت دومین مدرک فوق لیسانس می باشد، باید به پاسخگویی به این سوال که شرایط تحصیل مجدد در فوق لیسانس چیست، پرداخته و بررسی کرد که بهترین دانشگاه ها کدام موارد می باشند؟ آشنایی با میزان شهریه ها، نحوه دریافت اقامت و بهترین فرصت های شغلی حائز اهمیت بوده و اشخاص می بایست پیش از اپلای، به بررسی مزایا و معایب این اقدام بپردازند.
مراحل اپلای برای ارشد مجدد تا حدودی مشابه مراحل اپلای جهت تحصیل در مقطع فوق لیسانس برای اولین بار است. در واقع افراد پس از ثبت نام مجدد در دوره کارشناسی ارشد، یک بار دیگر این مقطع را از ابتدا تا انتها گذرانده، اما مطالب جدیدی را فرا می گیرند. در این مقاله شرایط تحصیل، مدارک لازم، هزینه و مراحل درخواست پذیرش برای ارشد مجدد شرح داده شده و سپس حداقل معدل لازم، بهترین رشته ها و بهترین دانشگاه ها مورد بررسی واقع شده اند. اشخاص با مطالعه این مقاله اطلاعاتی در خصوص مدت زمان تحصیل، بورسیه ها، وضعیت کار و اقامت، پردرآمدترین مشاغل و مزایا و معایب اپلای کسب خواهند کرد.
اپلای برای ارشد مجدد
برخی از افراد در حین تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، متوجه عدم علاقمندی خود به دروس و رشته شده و تمایل به تغییر رشته نشان می دهند. این افراد می توانند دوره ارشد را به پایان رسانده و در ادامه برای شرکت مجدد در دوره فوق لیسانس اقدام نمایند. برخی از اشخاص نیز به رشته و گرایش خود علاقه داشته، اما از تحصیل لذت برده و مراحل شرکت در دوره ارشد مجدد را طی می کنند.
منظور از تحصیل مجدد در دوره کارشناسی ارشد، گذراندن کلاس های یک رشته و گرایش دیگر و دریافت مدرک فوق لیسانس دوم است. بنابراین اگر فردی در دروس خود مردود شده، موفق به کسب قبولی نشده و نسبت به گذراندن مجدد برخی از دروس اقدام نموده، در واقع مشغول طی کردن مراحل اخذ مدرک ارشد اول می باشد. متقاضیان فوق لیسانس مجدد معمولا یک گرایش مرتبط با رشته مدرک اول انتخاب کرده اما مانعی برای گزینش رشته ای غیر مرتبط وجود ندارد.
تحصیل در دوره فوق لیسانس یا master حدودا 1 الی 2 سال به طول انجامیده و بسیاری از افراد به تحصیل ارشد در خارج از کشور تمایل نشان می دهند. شهریه دانشگاه های خارجی تا حدودی بالا بوده، اما کوتاهی دوره فوق لیسانس و همچنین وجود بورسیه های متعدد، این مشکل را حل می کند. افراد می بایست واجد شرایط تحصیل بوده و مدارک لازم را به دانشگاه مد نظر ارائه داده تا موفق به اخذ پذیرش شوند. پس از دریافت نامه پذیرش، امکان گذراندن مراحل گرفتن ویزا فراهم خواهد شد.
پس از اپلای برای ارشد مجدد، گذراندن مراحل اخذ پذیرش، پرداخت هزینه ها، شرکت در کلاس ها و دریافت دومین مدرک فوق لیسانس، شخص فرصت های شغلی بیشتری در پیش رو خواهد داشت. منظور از اپلای، ثبت درخواست پذیرش تحصیلی از دانشگاه های خارجی می باشد. اشخاص می توانند پس از دریافت جواب قبولی از مراکز آموزشی و گذراندن دوره، در دانشگاه ها مشغول به کار شده یا در سازمان ها و شرکت های معتبر به ارائه خدمات بپردازند.
برخی از افراد تردیدهایی در این خصوص داشته و می پرسند که مدرک دکتری بهتر است یا ارشد مجدد شانس دریافت پذیرش شغلی را افزایش می دهد؟ در جواب باید توضیح داد که اخذ مدرک دکتری منجر به افزایش تخصص در یک زمینه خاص شده اما دریافت مدرک فوق لیسانس دوم باعث افزایش اطلاعات فرد در خصوص یک حوزه علمی دیگر می شود. برای انجام برخی از فرآیندها مانند عمل جراحی، بهتر است فرد در یک رشته تخصص کامل داشته باشد. اما فردی که به عنوان کارشناس امور مالی در یک شرکت استخدام می شود، در صورت داشتن دو مدرک ارشد حسابداری و فناوری مالی توانایی بهتری برای مدیریت امور خواهد داشت.
شرایط اپلای برای ارشد مجدد
شرایط اپلای برای ارشد مجدد به دو دسته شرایط مربوط به مدرک اولیه و شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه ها تقسیم می شود. در واقع فرد باید اولین مدرک فوق لیسانس خود را دریافت کرده و مشغول تحصیل در دوره به حساب نیاید، همچنین شرایط متقاضی مانند نمرات و سطح زبان خارجه او باید مورد تایید دانشگاه ها واقع شود. لیست شرایط تحصیل مجدد در دوره فوق لیسانس در قسمت زیر آورده شده است:
متقاضی باید کلیه واحدهای ارشد اول و مراحل فارغ التحصیلی را گذرانده و مدرک را دریافت کرده باشد.
امکان تحصیل مجدد در همان رشته پیشین وجود نداشته و در واقع فرد نمی تواند دوبار در کلاس های فوق لیسانس یک رشته و گرایش شرکت کند.
رشته ارشد دوم می تواند با رشته قبلی مرتبط بوده یا غیر مرتبط به حساب آید.
معمولا لازم است حداقل 30 واحد درسی رشته دوم با گرایش قبلی تفاوت داشته باشد.
تحصیل ارشد مجدد با تغییر رشته تفاوت داشته و به همین دلیل هیچ یک از دروس و واحدهای مشابه تطبیق داده نمی شوند. بنابراین فرد ملزم به گذراندن کل دوره فوق لیسانس از ابتدا تا انتها می باشد.
ممکن است یک دانشگاه، داوطلب ارشد دوم را از گذراندن واحدهای کاملا مشابه با واحدهای ارشد قبلی معاف کند.
پایان نامه فوق لیسانس دوم باید با پایان نامه ارشد اول تفاوت داشته باشد.
ارائه مدرک فوق لیسانس اول به دانشگاه ضرورت داشته، زیرا در غیر این صورت فرد با مانعی به نام گپ تحصیلی مواجه می شود. گپ تحصیلی به معنای وجود وقفه بین مقاطع تحصیلی بوده که یکی از دلایل رد تقاضای حضور در دانشگاه های خارج از کشور است.
داشتن مدرک زبان انگلیسی و بودجه مالی کافی برای پرداخت هزینه ها ضرورت دارد.
ممکن است نیاز به رعایت شرط حداقل معدل لازم برای بورسیه شدن باشد.
افراد باید پروپوزال خود را آماده کرده و در صورت لزوم با یک ناظر تحقیقاتی یا استاد راهنما به توافق رسیده و او را به دانشگاه معرفی نمایند. برخی از دانشگاه ها رعایت این شرایط را برای اخذ پذیرش ضروری نمی دانند.
داشتن پاسپورت معتبر، توصیه نامه و انگیزه نامه حائز اهمیت بوده و تنها پس از اخذ نامه پذیرش از دانشگاه، می توان درخواست ویزا را ثبت کرد.
شایان ذکر است که در صورت اپلای برای ارشد مجدد، معمولا درخواست شخص به علت گپ تحصیلی رد نخواهد شد. زیرا دانشگاه از این که فرد 1 الی 2 سال مشغول دریافت مدرک کارشناسی ارشد اول بوده، با خبر می شود. اگر اشخاص اطلاعاتی در خصوص مدرک فوق لیسانس اولیه ارائه ندهند، ملزم به ارائه توضیحاتی در خصوص علت وجود وقفه بین مقاطع تحصیلی و قانع کردن دانشگاه می باشند. باید توضیح داد که اگر فاصله بین دریافت مدرک ارشد اول با اپلای برای اخذ فوق لیسانس دوم زیاد شود، احتمال ریجکتی تقاضا به علت گپ تحصیلی وجود خواهد داشت.
در خصوص تفاوت شرایط تحصیل مجدد در فوق لیسانس با شرایط اخذ مدرک دکتری، می بایست توضیح داد که طول دوره کارشناسی ارشد کمتر بوده و شهریه ها نیز کمتر می باشند. داوطلبان دوره ارشد فرصت کافی برای کار پاره وقت داشته، اما دانشجویان دوره دکتری به علت تحقیقات گسترده و انجام فعالیت های تخصصی، وقت کمتری برای کسب درآمد در حین تحصیل دارند. برای اخذ پذیرش در مقطع دکتری نیاز به برخورداری از سوابق پژوهشی بیشتری می باشد.
مدارک لازم برای اپلای برای ارشد مجدد
پس از بررسی شرایط تحصیل در جواب این پرسش که مدارک لازم برای اپلای برای ارشد مجدد چیست، باید توضیح داد که دانشگاه ها لیست مستندات لازم برای ثبت نام و مراحل نام نویسی را در سایت خود منتشر می نمایند. بنابراین داوطلب باید مدارک لازم برای اپلای را ارائه داده و همچنین مدرک کارشناسی ارشد اولیه را همراه با توضیحاتی در خصوص علت تحصیل مجدد در یک دوره در اختیار قرار دهد.
تحصیل در دانشگاه های خارجی فرصتی برای آشنایی با فرهنگ های متفاوت بوده و اشخاص می توانند با دریافت مدرک از مراکز آموزشی معتبر، شانس استخدام در سازمان های خاص را بیشتر کنند. با این حال اگر کلیه مدارک مورد نیاز به دانشگاه ارائه نشود، درخواست متقاضی رد خواهد شد. در ادامه لیست مدارک لازم برای اپلای برای ارشد مجدد همراه با توضیحات مورد نیاز آمده است:
داوطلبان می بایست مدرک فوق لیسانس اول را به دانشگاه ارائه داده تا ثابت نمایند که یک بار در دوره ای با رشته متفاوت شرکت کرده اند.
متقاضیان لازم است کلیه مدارک تحصیلی پیشین از جمله کارشناسی و کاردانی را همراه با ریز نمرات ارائه دهند. امکان دارد برخی از دانشگاه ها تنها مدرک کارشناسی ارشد اول یا لیسانس بدون ریز نمرات را کافی بدانند.
ارائه پاسپورت، عکس پرسنلی، شماره تلفن همراه و نشانی منزل حائز اهمیت می باشد.
داوطلب باید رزومه تحصیلی خود را برای دانشگاه فرستاده و لیست کتب و مقالات چاپ شده را در اختیار قرار دهد. در صورت کسب رتبه برتر در مسابقات علمی، باید به دستاوردها اشاره شود.
توصیه نامه توسط اساتید نوشته و امضا شده و حاوی اطلاعاتی مبنی بر تایید صلاحیت داوطلب جهت تحصیل در مقطع ارشد می باشد. در انگیزه نامه که توسط داوطلب نوشته می شود، باید به شرح دلایل اقدام برای تحصیل مجدد در دوره کارشناسی ارشد پرداخت.
ارائه گواهی موجودی حساب و مدارک مربوط به گردش حساب نشان می دهد که متقاضی مشکلی برای پرداخت هزینه ها ندارد. در صورت اخذ بورسیه نیاز به ارائه این موارد نمی باشد.
ارائه مدرک آیلتس با نمره 6 الی 6.5 به بالا، تافل با حداقل نمره 60 الی 90 یا PTE با نمره 60 الی 70 به بالا مفید واقع می شود. متقاضی در صورت لزوم باید در آزمون ورودی دانشگاه ها مانند GRE یا GMAT شرکت کرده و نمره قبولی کسب نماید.
در برخی از مواقع دانشگاه های خارجی از متقاضیان کارشناسی ارشد خواسته تا یک پروپوزال یا طرح تحقیقاتی ارائه دهند. شخص می تواند یک استاد راهنما انتخاب کرده و از او برای نگارش موارد کمک بگیرد.
شایان ذکر است که متقاضیان تحصیل مجدد در دوره فوق لیسانس پس از دریافت نامه پذیرش، باید در مصاحبه سفارت حاضر شده و آفیسر را قانع کنند. اگر فرد یک رشته کاملا غیر مرتبط انتخاب نموده و توضیحات کافی در خصوص اهداف خود ارائه ندهد، آفیسر درخواست او را رد می نماید. به همین دلیل لازم است داوطلب اهداف و انگیزه های خود را به خوبی شرح داده و ارتباطاتی بین رشته های اول و دوم به وجود آورده تا تصمیم او غیر منطقی به شمار نرود. برای مثال رشته هوش مصنوعی با رشته علوم اجتماعی ارتباطی نداشته، اما شخص می تواند توضیح دهد که تمایل به استفاده از هوش مصنوعی برای تحلیل اطلاعات جامعه و رسیدن به نتیجه ای مفید دارد.
هزینه اپلای برای ارشد مجدد
هزینه اپلای برای ارشد مجدد بر اساس کشور مقصد، دانشگاه منتخب، مدت دوره و نوع رشته برآورد می شود. تحصیل در رشته های MBA یا پزشکی گران تر بوده و شهریه برخی از رشته های علوم انسانی کمتر به حساب می آید. برای کسب اطلاعات دقیق تر باید با دانشگاه مد نظر ارتباط برقرار کرده و شهریه را جویا شد.
هزینه اپلای برای ارشد مجدد در هر کشور تفاوت داشته و طبیعتا شهریه مراکز آموزشی خصوصی گران تر است. در جدول زیر یک لیست قیمت حدودی آورده شده و همچنین اشاره ای به هزینه های اقامت در خارج از کشور شده تا افراد یک برنامه ریزی مالی صحیح انجام دهند. اگر متقاضی از تمکن مالی کافی برای اپلای برخوردار نباشد، درخواست او ریجکت خواهد شد.
نام کشور محل تحصیل | شهریه دانشگاه های دولتی | شهریه دانشگاه های خصوصی | هزینه اقامت برای دانشجویان |
کانادا |
سالانه 1 الی 65 هزار دلار |
سالی 17 الی 65 هزار دلار |
ماهی 900 الی 2.000 دلار |
استرالیا |
سالی 15 الی 22 هزار دلار |
22 الی 35 هزار دلار در سال |
ماهی 1.400 الی 2.500 دلار استرالیا |
آمریکا |
سالانه 5 الی 30 هزار دلار |
20 الی 70 هزار دلار در سال |
1 الی 2 هزار دلار در ماه |
انگلستان |
سالی 8 الی 45 هزار پوند |
سالانه 16 الی 45 هزار پوند |
ماهانه 900 الی 1.500 یورو |
فرانسه |
200 الی 4.000 یورو در سال |
1.500 الی 35.000 یورو در سال |
ماهی 700 الی 2.500 یورو |
آلمان |
سالی 1 الی 3 هزار یورو (هزینه نام نویسی در هر ترم 100 الی 350 یورو است.) |
سالی 1 الی 40 هزار یورو |
حداقل 500 الی 1.000 یورو در ماه |
ایتالیا |
حداقل 1 الی 2 هزار یورو در سال |
سالی 6 الی 20 هزار یورو |
ماهانه 700 الی 1.000 یورو |
ترکیه |
سالی 500 الی 1.000 دلار |
7 الی 20 هزار دلار در سال |
ماهی 1 الی 2 هزار لیر |
به منظور کاهش هزینه اپلای برای ارشد مجدد یا تحصیل رایگان در خارج از کشور، باید درخواست بورسیه را به ثبت رساند. مراحل درخواست هر بورسیه متفاوت بوده و برخی از اسکالرشیپ ها تنها به فردی تعلق گرفته که از یک دانشگاه پذیرش دریافت کرده باشد. افراد واجد شرایط تحصیل همچنین می توانند به صورت پاره وقت کار کرده و درآمد کسب نمایند. دانشجویان هفته ای 20 ساعت اجازه کار داشته که برای کار در برخی از کشورها مانند ترکیه، باید مجوز اخذ نمود. گرفتن وام یا فعالیت به عنوان دستیار در دانشگاه ها از سایر روش های افزایش بودجه مالی به حساب می آیند.
اگر دانشگاه مد نظر تقاضای عدم گذراندن واحدهای مشترک با رشته ارشد پیشین را قبول کند، تعداد واحدهای فوق لیسانس دوم کمتر شده و هزینه ها کاهش خواهد یافت. به طور کلی افراد باید سالی 1 هزار دلار الی 70 هزار دلار شهریه پرداخت کرده تا موفق به دریافت مدرک معتبر و جستجوی کار در کشورهای خارجی شوند.
نحوه و مراحل اخذ پذیرش برای ارشد مجدد در خارج از کشور
اشخاص پس از کسب اطلاعات کلی در خصوص شرایط تحصیل و هزینه ها، می بایست به سایت دانشگاه های خارجی مراجعه کرده و نحوه و مراحل اخذ پذیرش برای ارشد مجدد در خارج از کشور را جویا شوند. معمولا مراحل اپلای برای کارشناسی ارشد مجدد مشابه مراحل ثبت تقاضای شرکت در دوره ارشد اول می باشد. در ادامه به شرح مراحل درخواست پذیرش پرداخته شده است:
در گام اول افراد باید زمان ثبت نام ارشد را جویا شده و در سایت دانشگاه مقصد به دنبال تقویم اپلای باشند. پس از بررسی زمان ثبت نام، نوبت به جستجوی مدارک لازم و میزان هزینه ها خواهد رسید.
اگر دانشگاه مد نظر از افراد درخواست شرکت در امتحان ورودی کند، داوطلب چاره ای جز حضور در جلسه امتحان و کسب نمره کافی ندارد. به همین دلیل توصیه می شود اشخاص زودتر به سایت مرکز آموزشی مراجعه کرده تا فرصت کافی برای شرکت در آزمون داشته باشند.
داوطلبان تحصیل ارشد مجدد در خارج از کشور باید یک رزومه تحصیلی نوشته و توانایی های خود را در آن شرح دهند. رزومه نباید بیش از حد طولانی یا بیش از حد کوتاه بوده و بهتر است 1 تا 4 صفحه باشد. شرح لیست مقالات و کتب چاپ شده، افتخارات و دستاوردها، سوابق تحصیلی و شغلی در رزومه حائز اهمیت است.
در گام بعدی متقاضی می بایست کلیه مدارک را آماده کرده و پس از فرا رسیدن زمان ثبت نام، مراحل تکمیل فرم های نام نویسی را طی نماید. معمولا فرم به شکل آنلاین در اختیار قرار گرفته و می بایست اطلاعات هویتی، اطلاعات تماس و نشانی، جزئیات تحصیلی و سایر اطلاعات فردی در آن درج شود. بارگذاری اسکن مدارک لازم در فرم الزامی بوده و همچنین باید توضیح داد که برخی از دانشگاه ها از متقاضی خواسته تا فرم را دانلود کرده، تکمیل نموده و در ادامه از طریق ایمیل برای مرکز ارسال کنند.
در گام بعدی مرکز آموزشی مدارک و درخواست فرد را بررسی نموده و پاسخ قبولی یا عدم قبولی را اعلام می نماید. شایان ذکر است که برخی از مراکز آموزشی در صورت مواجهه با هر گونه نقص در مدارک، از فرد خواسته تا موارد را تکمیل کند.
آن دسته از افرادی که پس از طی کردن مراحل بالا، موفق به دریافت جواب قبولی و اخذ پذیرش نهایی می شوند باید مراحل اخذ ویزا را طی نمایند. نحوه تقاضای ویزای تحصیلی از سفارت هر کشور تفاوت داشته، اما معمولا شخص نوبت اینترنتی دریافت کرده و سپس در روز معین شده به صورت حضوری در جلسه مصاحبه شرکت می کند.
اگر چه مراحل اپلای برای ارشد مجدد تفاوت خاصی با نحوه درخواست تحصیل در دوره فوق لیسانس اول ندارد، اما نکته حائز اهمیت این است که فرد باید دانشگاه و آفیسر سفارت کشور مقصد را قانع کرده و هدف قابل قبولی برای تحصیل مجدد داشته باشد. بنابراین نگارش رزومه قوی و ارائه لیست مقالات معتبر چاپ شده مفید واقع خواهد شد.
حداقل معدل برای اپلای جهت اخذ ارشد مجدد
شرط حداقل معدل برای اپلای جهت اخذ ارشد مجدد در برخی از دانشگاه ها اعمال نشده و بسیاری از مراکز درخواست دانشجو را به علت معدل پایین رد نمی کنند. معمولا برای تحصیل در دانشگاه هایی که آزمون ورودی دارند، قبولی در امتحان ملاک ارزیابی بوده و مرکز آموزشی اهمیت چندانی به معدل نخواهد داد. همچنین تحصیل در برخی از دانشگاه های خصوصی با معدل کم امکان پذیر می باشد.
حداقل معدل برای اپلای جهت اخذ ارشد مجدد معمولا زمانی اهمیت پیدا کرده که شخص تمایل به دریافت بورسیه تحصیلی یا تحصیل در مراکز آموزشی برتر نشان دهد. داشتن معدل 16 الی 17 به بالا شانس اخذ اسکالرشیپ را افزایش خواهد داد. بدیهی است که هر چقدر نمرات بالاتر باشد، فرد شانس بیشتری برای دریافت پذیرش از دانشگاه هایی مانند آکسفورد دارد. در جواب این پرسش که آیا با معدل 14 می توان در دوره ارشد مجدد شرکت کرد، باید توضیح داد که امکان تحصیل در مراکز آموزشی خصوصی یا دولتی وجود داشته اما معمولا تقاضای بورسیه یا تحصیل در مراکز آموزشی برتر رد می شود.
اگر چه حداقل معدل خاصی جهت اپلای برای ارشد مجدد تعیین نشده، اما متقاضی نیاز به ارائه مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود به دانشگاه مقصد دارد. در کشور ایران حداقل معدل قبولی برای دانشجویان کارشناسی 12 و برای دانشجویان کارشناسی ارشد 14 اعلام شده است. بنابراین در صورت کسب میانگین نمرات کمتر، فرد مردود شده و مدرک دریافت نمی کند.
دانشگاه ها وظیفه اطلاع رسانی در خصوص شرایط تحصیل، مراحل ثبت نام و هزینه های هر دوره را داشته و در صورت لزوم، حداقل معدل لازم برای اپلای را اطلاع رسانی می نمایند. معمولا ملاک اعطای پذیرش به دانشجویان ارشد، مدرک کارشناسی آنان بوده و در صورت لزوم به معدل لیسانس آنان توجه نشان داده خواهد شد. با این حال اگر فرد تمایل به عدم گذراندن مجدد برخی از واحدهای مشترک ارشد دوم با ارشد اول داشته باشد، لازم است نمرات اولین مدرک فوق لیسانس او مورد بررسی قرار گیرد.
بهترین رشته ها جهت اپلای برای ارشد مجدد
به منظور ارائه لیست بهترین رشته ها جهت اپلای برای ارشد مجدد، باید به عواملی مانند رشته کارشناسی و گرایش مدرک فوق لیسانس اول توجه کرد. بنابراین نمی توان یک لیست کلی برای تمامی متقاضیان واجد شرایط تحصیل در دوره ارشد مجدد ارائه داد. در ادامه لیستی از بهترین گرایش ها بر اساس رشته تحصیلی اول داوطلبان آورده شده است.
رشته کارشناسی ارشد اول | بهترین رشته برای فوق لیسانس دوم |
امور مالی و اقتصادی |
مدیریت مالی، سرمایه گذاری، اقتصاد |
علوم اجتماعی |
روانشناسی، مددکاری |
رشته های مدیریت |
بازاریابی یا یک رشته مرتبط با حوزه مدیریت، برای مثال رشته روابط بین الملل برای فردی در مدیریت بازرگانی تخصص دارد. |
رشته های مهندسی |
گرایشی مرتبط با حوزه تحصیلی، برای مثال IT یا مهندسی فناوری اطلاعات برای فردی که از مدرک مهندسی کامپیوتر برخوردار است. |
رشته های پزشکی و بهداشتی |
سایر موارد مرتبط با لیسانس و ارشد، مانند پرستاری از خانواده برای فردی که فوق لیسانس پرستاری کودکان دارد. |
علم اطلاعات و دانش شناسی، بازاریابی و سایر گرایش های بین رشته ای |
هوش مصنوعی، علوم کامپیوتر، یک رشته تخصصی برای دستیابی به تخصص موضوعی و فعالیت در کتابخانه دانشگاهی به عنوان مثال |
رشته های هنری |
روانشناسی، علوم اجتماعی و سایر رشته های انسانی برای درک بیشتر مخاطبان |
رشته های حقوق و وکالت |
جامعه شناسی یا یکی از گرایش های حقوق، مانند حقوق بین الملل برای فردی که مدرک ارشد حقوق عمومی دارد. |
باید توضیح داد که برخی از متقاضیان اپلای برای ارشد مجدد علاقه ای به رشته اول خود نداشته و به همین دلیل تمایل به انتخاب یک گرایش مجزا نشان می دهند. این افراد می بایست لیست رشته های پردرآمد را مورد بررسی قرار داده تا موفق به انتخاب یک رشته مناسب و کسب درآمد قابل قبول در آینده گردند. مطالعه موارد مندرج در جدول زیر مفید واقع می شود.
رشته های پر درآمد برای اخذ پذیرش ارشد مجدد | |
انواع گرایش های حقوق |
رشته های بهداشتی و مراقبتی در صورت برخورداری از پیش نیازها |
رشته های مهندسی برق، عمران و کامپیوتر |
هتل داری و سایر رشته های خدماتی |
انواع گرایش های هنری مانند نقاشی و موسیقی |
رسانه و خبرنگاری |
رشته های علوم انسانی و علوم اجتماعی |
زیست شناسی، زیست پزشکی |
روانشناسی |
علوم پایه |
انواع گرایش های مدیریت مانند مدیریت بازرگانی |
بازاریابی، تجارت بین الملل، اقتصاد |
هزینه تحصیل در هر یک از رشته های کارشناسی ارشد فرق داشته و همچنین مراحل اپلای متفاوت می باشد. متقاضیان تحصیل در رشته ها و دانشگاه های خاص معمولا نیاز به شرکت در امتحان ورودی داشته و برای مثال داوطلبان گرایش های مهندسی، غالبا در یک جلسه مصاحبه اولیه آنلاین شرکت کرده و شایستگی خود را به کارشناس پذیرش ثابت می نمایند.
بهترین دانشگاه ها برای تحصیل ارشد مجدد در خارج از کشور
معمولا افرادی که تمایل به اپلای برای ارشد مجدد نشان می دهند، در یک دانشگاه مشهور و با رنکینگ مناسب تحصیل کرده تا مدرکی معتبر به دست آورند. متقاضیان اولین مدرک فوق لیسانس، بیشتر به رشته و ادامه تحصیل اهمیت داده، اما متقاضیان گذراندن مجدد این دوره تمامی جوانب از جمله میزان اعتبار و هزینه های هر مرکز آموزشی را در نظر خواهند گرفت. به همین دلیل لیستی از بهترین دانشگاه های خارجی در قالب فایل pdf گردآوری شده و نشانی دانلود لیست مربوطه در زیر آورده شده است.
برای دانلود لیست بهترین دانشگاه ها برای تحصیل ارشد مجدد کلیک کنید.
باید توضیح داد که شرایط تحصیل مجدد فوق لیسانس در اغلب دانشگاه های خارجی وجود داشته و افراد با مانع خاصی مواجه نخواهند شد. اما صداقت داشتن از اهمیت زیادی برخوردار بوده و افراد نباید بهره مندی از مدرک فوق لیسانس اول را از بهترین دانشگاه ها برای تحصیل ارشد مجدد در خارج از کشور پنهان کنند. در صورتی که مرکز آموزشی در جریان پنهان کاری قرار گیرد، درخواست فرد را رد نموده یا قوانین سختگیرانه ای برای اخذ پذیرش اعمال خواهد کرد.
بهترین دانشگاه ها برای تحصیل ارشد مجدد در خارج از کشور معمولا دانشجویان فاقد گپ تحصیلی و دارای سوابق تحصیلی مناسب را پذیرفته یا از آنان خواسته تا در امتحان ورودی و مراحل ارزیابی شرکت کنند. مشکل گپ تحصیلی با ارائه مدرک کارشناسی ارشد اول حل شده اما شرکت در امتحان ورودی برای داوطلبان الزامی است. برخی از مراکز آموزشی شرکت در امتحان ورودی را اجباری ندانسته اما به ریز نمرات کارشناسی یا ارشد، لیست مقالات چاپ شده، پروپوزال و طرح تحقیقاتی اهمیت خواهند داد.
مدت زمان تحصیل ارشد مجدد در خارج از کشور
دوره کارشناسی ارشد به طور کلی 1 الی 2 سال به طول انجامیده و رشته فرد تاثیر زیادی بر روی برآورد مدت زمان دارد. داوطلبان واجد شرایط تحصیل در دوره مجدد فوق لیسانس، در برخی از مواقع نیازی به گذراندن واحدهای تکراری نداشته و در آن دسته از کلاس های دوره جدید که با دوره قبلی مشترک می باشد، شرکت نمی کنند. به همین دلیل ممکن است سریع تر از سایر دانشجویان موفق به دریافت مدرک خود شوند.
باید اشاره کرد که دوره کارشناسی ارشد انواع متفاوتی داشته که متداول ترین انواع آن شامل دوره آموزش محور و دوره پژوهش محور می گردد. همان طور که از نام دوره ها مشخص است، دانشجویان در ارشد آموزش محور واحدهای آموزشی را گذرانده و به یادگیری مباحث خاص خواهند پرداخت. دانشجویان فوق لیسانس پژوهش محور مدت زمان بیشتری را به تحقیق اختصاص داده و می بایست علاقه بیشتری به پژوهش داشته باشند.
مدت زمان تحصیل در دوره های آموزش محور تا حدودی کمتر از طول دوره های پژوهش محور است. به طور کلی افراد پس از اپلای برای ارشد مجدد، یک الی دو سال به تحصیل یا پژوهش پرداخته و در نهایت مدرک master را دریافت می کنند. توصیه می شود افراد ابتدا رشته و گرایش خود را انتخاب کرده و سپس نوع دوره ارشد را تعیین نمایند. در ادامه می توان از طریق ارسال ایمیل برای دانشگاه یا تماس با کارشناسان، مدت دوره، هزینه ها و مراحل اپلای را جویا شد.
مدت زمان تحصیل ارشد مجدد در خارج از کشور به عوامل آموزشی و اجتماعی نیز بستگی دارد. برای مثال اگر فرد دچار بیماری خاصی شده و مرخصی تحصیلی بگیرد، دریافت مدرک ارشد او به تعویق خواهد افتاد. شایان ذکر است که تعداد روزهای مرخصی نباید بیشتر از یک حد معین شده، زیرا در صورت استراحت بیش از حد، ویزای تحصیلی فرد اعتبار خود را از دست داده و دانشجو باید به کشور مبدا بازگردد. قوانین هر منطقه از جهان با منطقه دیگر تفاوت داشته و در صورت بروز بیماری، می بایست پیش از درخواست مرخصی با مسئولان و مشاوران مشورت کرد.
بورسیه های تحصیلی برای ارشد مجدد در خارج از کشور
بورسیه های تحصیلی برای ارشد مجدد در خارج از کشور، در واقع همان اسکالرشیپ های مربوط به دوره فوق لیسانس می باشند. افرادی که برای بار دوم تمایل به تحصیل در دوره کارشناسی ارشد دارند، مانعی برای درخواست بورسیه نداشته اما در برخی از مواقع با پاسخ رد مواجه می شوند. امکان دارد برخی از سازمان های اعطا کننده کمک هزینه، شرایط تحصیل رایگان یا ارزان قیمت را برای متقاضیان ارشد مجدد فراهم نکرده و تنها به داوطلبانی که آخرین مدرک تحصیلی آنان کارشناسی است، بورسیه اعطا نمایند.
بورسیه های تحصیلی برای ارشد مجدد در خارج از کشور توسط سازمان ها و موسسات خیریه، دولت ها و دانشگاه ها یا مراکز خصوصی ارائه می شوند. دریافت هر بورسیه شرایط و مراحل خاصی داشته و باید توضیح داد که برخی از اسکالرشیپ ها، کلیه هزینه های تحصیل را پوشش می دهند. در جدول زیر لیستی از بهترین بورسیه ها برای متقاضیان ارشد مجدد آورده شده است.
نام بورسیه تحصیلی برای ارشد مجدد | توضیحات |
این بورسیه فول فاند است و کلیه هزینه های تحصیل و زندگی در خارج را علاوه بر هزینه های اخذ ویزا پوشش می دهد. |
|
کمک هزینه UNIL سوئیس |
با دریافت کمک هزینه UNIL فرد از پرداخت هزینه ثبت نام در دانشگاه معاف شده و ماهی 1600 فرانک حقوق می گیرد. |
بورسیه دانشگاه سیدنی استرالیا |
دانشگاه سیدنی به دانشجویان مقاطع و رشته های متفاوت بورسیه اعطا کرده که متقاضیان دوره ارشد می توانند از 35 الی 36 هزار دلار کمک هزینه بهره مند شوند. |
بورسیه finduddannelse dk دانمارک |
سقف کمک هزینه قابل دریافت پس از اخذ پذیرش، 5 هزار یورو بوده و داوطلبان تمامی کشورها می توانند تقاضای این اسکالرشیپ را ثبت کنند. از طریق ورود به نشانی finduddannelse.dk می توان اطلاعات بیشتری کسب نمود. |
بورسیه Deutschlandstipendium آلمان |
پس از اخذ بورسیه Deutschlandstipendium افراد ماهانه 300 یورو کمک هزینه دریافت کرده و می توانند از طریق کار دانشجویی، درآمد خود را افزایش دهند. |
بورسیه استانی ایتالیا یا DSU |
مبلغ بورسیه حدودا 5 الی 6 هزار یورو برای هر سال بوده و در دو قسط مجزا به حساب داوطلب واریز می شود. امکان افزایش یا کاهش کمک هزینه بر اساس استان محل تحصیل، وجود دارد. |
یکی از دلایل عدم اپلای برای ارشد مجدد، نداشتن تمکن مالی کافی است. افرادی که دلیل موجه برای شرکت مجدد در دوره کارشناسی ارشد دارند، می بایست درخواست بورسیه را به ثبت رسانده و منتظر دریافت پاسخ از سازمان ها یا دانشگاه ها بمانند. به منظور اخذ بورسیه های دولتی معمولا ابتدا باید از یک دانشگاه پذیرش دریافت کرده اما برای اخذ بورسیه از دانشگاه، می توان همزمان با اپلای درخواست کمک هزینه را نیز مطرح نمود.
کار و اقامت پس از گرفتن ارشد مجدد در خارج از کشور
پس از بررسی هزینه، شرایط تحصیل و مراحل، می بایست به شرح شرایط کار و اقامت پس از گرفتن ارشد مجدد در خارج از کشور پرداخت. به طور کلی باید توضیح داد که اغلب کشورهای خارجی امکان اخذ اقامت دائم یا شهروندی با ویزای تحصیلی را فراهم نکرده اند. به همین دلیل متقاضیان پس از فارغ التحصیلی باید به جستجوی کار پرداخته و ویزای کاری دریافت نمایند.
بهترین راه برای اخذ اقامت کشورهای خارجی از طریق اپلای برای ارشد مجدد، استخدام در سازمان های معتبر و کار مستمر در مقصد می باشد. به طور معمول 5 سال پس از اخذ ویزای کاری و پرداخت مالیات منظم، فرد اقامت دائم گرفته و 5 سال بعد نیز می تواند به شهروندی مقصد دست یابد. برخی از کشورها اقامت دائم را سه سال پس از استخدام در مراکز به فرد اعطا کرده که یکی از این کشورها، اسپانیا است.
هنگام انتخاب رشته به منظور اپلای برای ارشد مجدد، باید به بررسی نیازهای شغلی کشور مقصد پرداخت. داشتن دو مدرک کارشناسی ارشد شانس استخدام را افزایش داده و فرد را شخصی پر تلاش و علاقمند به علم نشان می دهد. به همین دلیل باید توضیح داد که دریافت مدرک ارشد دوم، شرایط اخذ ویزای کاری را ساده تر کرده اما به طور معمول با ویزای تحصیلی نمی توان به اقامت دائم دست یافت.
پردرآمدترین مشاغل با مدرک ارشد مجدد
افزایش مهارت و تخصص همواره یک امتیاز به حساب آمده و طبیعتا هر چقدر شخص واجد شرایط تحصیل از دانش بیشتری برخوردار شود، حقوق بالاتری دریافت کرده و امکان فعالیت در سازمان ها و شرکت های خاص و استخدام در مقاطع شغلی تخصصی را خواهد داشت. در ادامه لیستی از پردرآمدترین مشاغل با مدرک ارشد مجدد آمده که باید ذکر کرد نیازهای شغلی هر کشور متفاوت بوده اما در اغلب نقاط جهان حقوق پزشکان، مهندسان و مدیران بیشتر از سایر کارمندان است.
عنوان شغل | متوسط درآمد سالانه در کانادا | میانگین درآمد در آلمان در 1 سال | متوسط درآمد سالانه در انگلستان | میانگین درآمد در اسپانیا در یک سال | میانگین درآمد در آمریکا در 1 سال |
مهندس IT |
93 الی 96 هزار دلار |
67 الی 70 هزار یورو |
45 الی 48 هزار پوند |
43 الی 70 هزار یورو |
90 الی 122 هزار دلار |
پرستار بیهوشی |
195 الی 198 هزار دلار |
129 الی 132 هزار یورو |
95 الی 98 هزار پوند |
78 الی 81 هزار یورو |
176 الی 179 هزار دلار |
مهندس برق |
122 الی 125 هزار دلار |
84 الی 87 هزار یورو |
56 الی 59 هزار پوند |
59 الی 62 هزار یورو |
76 الی 79 هزار دلار |
مدیر کسب و کار |
111 الی 115 هزار دلار |
73 الی 76 هزار یورو |
50 الی 53 هزار پوند |
56 الی 59 هزار یورو |
74 الی 77 هزار دلار |
حسابدار |
57 الی 60 هزار دلار |
45 الی 47 هزار یورو |
35 الی 70 هزار پوند |
31 الی 40 هزار یورو |
55 الی 58 هزار دلار |
استاد دانشگاه |
90 الی 120 هزار دلار |
84 الی 120 هزار یورو |
90 الی 93 هزار پوند |
50 الی 84 هزار یورو |
101 الی 104 هزار دلار |
بازاریاب |
47 الی 75 هزار دلار |
36 الی 60 هزار یورو |
77 الی 80 هزار پوند |
43 الی 46 هزار یورو |
42 الی 100 هزار دلار |
پس از بررسی هزینه های تحصیل و لیست پردرآمدترین مشاغل با مدرک ارشد مجدد، باید توضیح داد که معمولا دارندگان مدرک دکتری تخصصی از حقوق بیشتری نسبت به دارندگان مدرک کارشناسی ارشد برخوردار می شوند. با این حال دارندگان مدرک ارشد با چالش های کمتری برای یافتن شغل روبرو شده و به آسانی استخدام می گردند. یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر روی میزان درآمد، رشته و گرایش ارشد اول و دوم می باشد. اگر این دو مورد به یکدیگر مرتبط بوده و مکمل هم به حساب آیند، فارغ التحصیل مهارت های کافی برای استخدام را خواهد داشت.
در خصوص مقایسه فرصت های شغلی موجود برای دارندگان مدرک ارشد دوم با دارندگان مدرک دکتری باید توضیح داد که حال حاضر نیاز سازمان ها و شرکت ها به یک فرد متخصص کمتر بوده و اغلب آنان نیاز به شخصی با دانش و مهارت های متوسط دارند. به همین دلیل کسب مدرک دکتری تخصصی جستجوی شغل را تا حدودی مشکل کرده و افراد به سختی موفق به یافتن شغلی متناسب با تخصص خود می شوند. در برخی از مواقع ممکن است فرد امتیاز مدرک دکتری را نادیده کرده و در مقطعی غیر تخصصی مشغول فعالیت گردد. به همین دلیل با توجه به نیاز جامعه، داشتن مهارت هایی در سطح متوسط و آشنایی با علوم متفاوت اهمیت بیشتری دارد.
با پیشرفت تکنولوژی و گسترش علم و دانش، تنها آشنایی با یک حوزه خاص کافی نبوده و فرد را به موفقیت لازم نخواهد رساند. برای مثال یک مدیر منابع انسانی علاوه بر آشنایی با اصول مدیریتی باید با نحوه کار با نرم افزارها نیز آشنا باشد. این فرد اگر مراحل اپلای برای ارشد مجدد را طی نموده و دانش برنامه نویسی کسب کند، موفق به طراحی نرم افزارهایی برای مدیریت بهتر شده و پیشرفت بیشتری خواهد نمود. حتی کسب یک اطلاعات اولیه و ابتدایی در خصوص برنامه نویسی می تواند مفید واقع گردد، زیرا شخص اصول اولیه را درک کرده و در ادامه درخواست نوشتن نرم افزار مد نظر را با یک متخصص مطرح می نماید.
مزایا و معایب اپلای برای ارشد مجدد
افراد هنگام اپلای برای اولین دوره کارشناسی ارشد اطمینان بیشتری از تصمیم خود داشته و با تردید کمتری روبرو می شوند. اما برخی از افراد موفق به اتخاذ تصمیم صحیح برای تحصیل مجدد در دوره کارشناسی ارشد یا عدم گذراندن این دوره نمی گردند. در ادامه به شرح مزایا و معایب این اقدام پرداخته شده تا امکان انتخاب مسیر بهتر فراهم شود.
مهم ترین مزیت اپلای برای ارشد مجدد این بوده که شخص دانش خود را افزایش داده و از مهارت های بیشتری بهره مند خواهند شد. متقاضیان می توانند درخواست عدم شرکت در کلاس های دروس مشترک با دروس رشته قبلی را با دانشگاه مطرح کرده و طول دوره را کاهش دهند. اخذ دومین مدرک کارشناسی ارشد منجر به افزایش فرصت های شغلی در پیش رو خواهد شد. اگر رشته کارشناسی ارشد دوم هدفمند انتخاب شود، حقوق شخص بیشتر شده اما صرفا داشتن دو مدرک فوق لیسانس منجر به افزایش حقوق نمی گردد. ادامه تحصیل در مقطع دکتری برای دارندگان دو مدرک کارشناسی ارشد ساده تر بوده و این اشخاص به علت برخورداری از سوابق تحقیقاتی مناسب می توانند برای ورود به مقاطع بعدی به راحتی کمک هزینه تحصیلی یا پژوهشی دریافت کنند.
در ارتباط با مزایا و معایب اپلای برای ارشد مجدد باید توضیح داد که به طور کلی گذراندن دوره آموزشی باعث ارتقای فرد شده و مزایای آن بسیار بیشتر از معایب موجود به حساب می آید. با این حال برخی از افراد هدف خاصی برای شرکت در کلاس ها نداشته و با میلی در جلسات حضور یافته و وقت خود را به هدر می دهند. افزایش فشار کاری، گران بودن شهریه دانشگاه ها، سختگیرانه تر بودن شرایط تحصیل و اخذ پذیرش برای حضور مجدد در یک دوره از جمله سایر معایب به شمار می روند. اخذ بورسیه برای متقاضیان ارشد دوم پیچیده بوده و برخی از افراد، پس از طی کردن مراحل به نتیجه مطلوبی دست نخواهند یافت. همچنین باید توضیح داد که دریافت مدرک ارشد مجدد شخص را بیش از حد شایسته کرده و افراد موفق به کسب پذیرش در مقاطع شغلی ساده نمی شوند.
در این راستا کارشناسان مرکز مشاوره تحصیل در خارج از کشور اپلایتو می توانند در کلیه مراحل اپلای برای ارشد مجدد همراه متقاضیان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی اپلایتو پاسخگوی سوالات و شبهات در این زمینه باشند. همچنین متقاضیان می توانند با عضویت در کانال تلگرام و صفحه مجازی اینستاگرام از آخرین اخبار مرتبط با اپلای برای ارشد مجدد مطلع شوند.
پاسخ مشاور: سلام. مراحل اپلای مجدد ارشد در خارج از کشور در متن مقاله آمده است.